حقیقت را بخواهید، گوگل و دنیایِ سئو و بهینه سازی، تا قبل از یک زمانی اصلاً جالب نبودند. بعد از گذشت مدتی، اصطلاحات جالبی به وجود آمدند که باعث شدند تا دنیای وب و بهینه سازی یا همان سئو، جذابتر شوند.
مثلاً گوگل پایِ حیواناتی همچون گورِخر (به اسمش نگاه نکنید واقعاً خیلی میفهمد!)، کبوتر، مرغ مگس خوار، پاندا و پنگوئن را به دنیای وب و الگوریتمهایی که به کار میبرد، باز کرد.
این حیوانات همان الگوریتمهای گوگل هستند.
از این بگذریم که گوگل با این اسمهایش کم کم از یک موتورِ جستجو، دارد تبدیل به جنگل میشود، ولی باید با تمام این حیوانات دوست باشید. یعنی تمام الگوریتمها را باید فول باشید، جدی میگویم؛ فولِ فول!
متخصصان سئو هم برای آنکه دنیایِ بهینه سازی را بتوانند زیباتر و با نظم بهتری ببینند، اصطلاحاتی مثل کلاه سفید، کلاه سیاه و کلاه خاکستری را به وجود آوردند.
نباید از دنیای سئو و انواع آن بگذرید. اگر واقعاً به دنبال نتیجه گرفتن هستید، هم این مقاله و هم تمام مقالات کسب و کار آنلاین را قورت بدید!
هشدار! این مقاله حاوی نکات بسیار مهمی است که ندانستن حتّی یکی از آنها میتواند رشد سایتتان را به یک رویا تبدیل کند.

سئو چیست؟
یک فروشگاه اینترنتی راه اندازی میکنید؛ میدانم که میدانید تعداد فروشگاههای اینترنتی، اصلاً کم نیستند. چرا وقتی مثلاً “خرید لپ تاپ” را سرچ میکنید، باید 10 فروشگاه در صفحه اول گوگل باشند و بقیه سایتها در صفحات بعدی؟
باور کنید همهاش زیرِ سرِ همین سئو است.
در واقع، فروشگاههای اینترنتیای که در کلمه کلیدیِ “خرید لپ تاپ” صفحۀ اول هستند، سایت خودشان را سئو یا بهینه کردهاند.
سئو یا Search Engine Optimization دقیقاً به معنای بهتر و قویتر کردن سایت (بهینه سازی برای موتور جستجو) است تا بتوانید در نتایج گوگل، جایگاه بالاتری داشته باشید.
هر چه سئو بهتری انجام دهید، نتیجۀ بهتری میگیرید.
نمیخواهم از تعریف و اصطلاحات پیچیده استفاده کنم. رک و راست اینکه اگر میخواهید سایتتان در کلمات کلیدی مختلف، در صفحه اول گوگل باشد و بتوانید بازدید و فروش بیشتری به دست بیاورید، یکی از اصلیترین چیزهایی که مورد نیازتان است، همین سئو یا بهینه سازی است.
البته بگذارید تا تنور داغه، این هم اضافه کنم که میتوانید از تبلیغاتِ گوگل استفاده کنید تا سایتتان در جایگاهِ بالاتری باشد. امّا نه این کار، کار مداومی است و نه اینکه مناسب برای کسب و کارهای نوپا است.
سئو کلاه سفید، کلاه سیاه و کلاه خاکستری!
گفتم که متخصصان سئو، برای نظم بیشتر و هدفمندتر شدنِ تکنیکها و روشهایی که انجام میدهند، آنها را در سه گروهِ مختلف، تقسیمبندی کردند.
- گروهِ بدبختی و بیچارگی: کلاه سیاه
- گروهِ امید به رشد: کلاه سفید
- گروهِ دو دِل: کلاه خاکستری
وقتی این گروهبندی کلاه سفید، کلاه سیاه و کلاه خاکستری نبود، خیلی از روشها و تکنیکها برای رشدِ جایگاهِ سایت، عالی بودند و واقعاً پیادهسازی آنها، میتوانست یک سایت را به جایگاه برترینها برساند.
امّا همۀ این روشها و تکنیکها هم خوب نبودند.
بعضی از این روشها اصلاً بهطور مستقیم، بر اساس الگوریتمهای گوگل نبودند و چند نفر آنها را بهوجود آورده بودند.
وقتی روشها و تکنیکهایی توسط اشخاصِ مختلفی ابداع میشود، قطعاً نباید انتظار داشت که تمام آنها بدون خطا باشند.
بههمین دلیل، خیلی زود متوجّه شدند که بعضی از این تکنیکها، اصلاً کمکی به رشد جایگاه سایتها نمیکنند که هیچ، بلکه سبب میشوند تا گوگل آنها را جریمه کند و از جایگاهی که هستند هم به جایگاه بدتری تشریف ببرند.
جریمۀ گوگل یچیزی مثل کارت زرد و قرمز فوتباله! یک سری خطاهایی که میکنین و میخواین به روشی که گوگل ممنوع کرده سایتتون رو رشد بدین، کارت دریافت میکنین. اینکه چه رنگی دریافت میکنین، به نوعِ خطایی که کردین و تعداد دفعاتش بستگی داره!
این مقاله را حتماً تا انتها بخوانید. بهانه را کنار بگذارید! چند دقیقه ارزش ندارد تا وب سایتتان را رشد دهید؟
رشد سایت جدید، با سئو کلاه سفید!
سئو کلاه سفید، دقیقاً همان تکنیکها، روشها و نکاتی هستند که به کمک آنها میتوانید به بهترین شکل ممکن، به بهترین جایگاه برسید.
این نوع از سئو، بهترین نوع است که همه تکنیکها و روشهای مرتبط با آن، کاملاً برای جلب رضایت مخاطبان و موتورهای جستجو است.
یعنی شما به کمک سئو کلاه سفید، در واقع میخواهید از راههای قانونی، مثبت و واقعی برای جذب مخاطبان و جلب رضایتِ آنها که قطعاً جلب رضایت موتورهای جستجو را هم بههمراه دارد، استفاده کنید.
بنابراین بچه مثبت بین این 3 تا گروه، کلاه سفیده.
وقتی شما از تکنیکهایی استفاده کنید که مرتبط با استاندارهای گوگل باشند، دیگر حتّی یک درصد هم نگران جریمه شدن و افتِ جایگاه سایت نخواهید بود.
سئو و بهینه سازی سایت، فرآیندیه که ممکن است ماهها یا حتّی بیشتر از یک سال زمان ببرد. بنابراین اگر جریمه شوید، قطعاً از نظر زمانی و مالی، ضرر بسیار زیادی خواهید کرد.
خیلی سخت و پیچیده است که برای مدتِ طولانی، دائماً روی سئو و بهینه سازی وب سایتتان تمرکز کنید؛ امّا واقعاً ارزشش را دارد. همانطور که سخت به جایگاههای عالی میرسید، موتورهای جستجو مثل گوگل هم از شما قدردانی میکنند و سخت جایگاهتان را به شخص دیگری میدهند!
امّا نگاهی بندازیم تا ببینیم اگر چه کارایی بکنیم، سئو کلاه سفید انجام میدیم:
- استفاده از کلمات کلیدی بهطور کاملاً طبیعی
- یافتن و استفاده از کلمات کلیدی صحیح و مرتبط
- متادیتا و تایتل قوی
- سرعت بالای سایت
- تولید محتوای مالتی مدیا بجای محتوای سینگل
- لینک سازی داخلی و خارجی اصولی
- تولید محتواهای بسیار باکیفیت و ارزشمند
- رعایت ساختار تگها
- توجّه به بک لینکها
- بهینه سازی تصاویر
برای اینکه بهتر متوجّه بشید روشها و تکنیکهای کلاه سفید چه هستند، چند تا از مهمترین آنها را برایتان توضیح میدهم.
1. ارتباط کلمات کلیدی با سئو کلاه سفید
من نمیدونم! چرا بعضی از شماها بجای اینکه سیبزمینی را با سُس بخورید، سُس با اندکی سیب زمینی میخورید؟
همین عادتهای ساده است که وقتی میخواهید سایت بزنید فکر میکنید محتوا سیبزمینی است و کلمات کلیدی هم سُس! آنقدر از کلمات کلیدی استفاده میکنید که انگار هزار بار کلمه کلیدی را نوشتهاید و در کنار آن اندکی جملات و کلمات و حروف ربط بسیار بی ربط! آوردهاید.
ولی جدی، نباید از کلمات کلیدی بهطور غیر طبیعی و زیاد استفاده کنید. گوگل و هر موتور جستجوی دیگری، سایتهایی را دوست دارند که اولویتشان مخاطب است و تمام تلاششان را میکنند تا او را راضی نگه دارند.
اصلاً سئو کلاه سفید هم برای این خوب است که میگوید باید کاملاٌ تمرکزتان را روی جلب رضایت مخاطبان بگذارید. اگر در این کار موفق بودید، مطمئن باشید که رضایت موتور جستجو هم بدست میآورید.
2. کلمات کلیدی صحیح و مرتبط را هدف بگیرید
اینکه چه کلمات کلیدیای انتخاب کنید تا بتوانید بهترین نتیجه را بگیرید، اهمیت بسیار زیادی دارد.
یکی از اصلیترین مواردی که به سئو کلاه سفید مربوط میشود، انتخاب کلمات کلیدی مناسب است. به طور خلاصه کلمات کلیدیای مناسب هستند که بیشترین میزان جستجوی ممکن در تناسب با کمترین میزان دشواری برای رسیدن به جایگاه بالا را داشته باشند.
برای این کار چند تا ابزار خیلی خوب وجود دارد که میتوانید از آنها استفاده کنید.
یکی از اصلیترین ابزارهایی که بتوانید کلمات کلیدی مناسب را پیدا کنید، دقیقاً خودِ موتور جستجو است. مثلاً شما میتوانید به راحتی هر کلمهای که در نظر دارید را در قسمت سرچ باکس گوگل بنویسید و ببینید که چه لیستی برایتان نمایش داده میشود.
هلو برو تو گلو! یعنی دیگه شما متوجّه میشوید که کاربران دنبال چه چیزی هستند. این یعنی تقاضای یک چیزی وجود دارد که شما باید آن را عرضه کنید. واقعاً که این عرضه و تقاضا عجب چیزیه؛ همه جا هست!
سایتهایی مثل Kwfinder، Keyword Tool، Google Trends نمونههایی از ابزارهایی هستند که برای پیدا کردن کلمات کلیدی مناسب، کاملاً کاربردی هستند. بخشی از آنها رایگان و بخشی تجاری هستند.
3. عاشق محیط زیست باشید ولی نگذارید زیر پای کاربر علف سبز شه!
باور کنید، جدی میگویم، باور کنید هیچ چیز به اندازۀ سرعت سایت برای مخاطب و گوگل اهمیت ندارد. اصلاً شما بهترین و ایدهآلترین ظاهر سایت را بسازید. بینظیرترین محتواها را تولید کنید. وقتی سرعت سایتتان پایین باشد چه کسی میتواند این قابلیتهای شما را ببیند؟
حتماً برای شما سوال است که اگر سرعت خوب نباشد، اصلا سایت جایگاهی نگرفته که کسی هم از آن بازدید کند و از سرعت سایت ناراضی باشد. نه! اینطوری نیست. بحث سرِ بازۀ سرعتِ خوبه. گوگل و تجربه میگویند که سرعت سایت اگر بالای 3 ثانیه باشد، بهتر است سایتتان را بیمخاطب بدونید. خیلی سایتها در میدان رقابت، سرعت بهتری دارند و جایگاه بهتری ممکن است کسب کنند. امّا به هر حال اگر سرعت سایتتان 6 ثانیه بود و جایگاه خوبی داشتید، متاسفانه فکر نکنید شما خوب بودید؛ بقیه بد بودند! تازه بانس ریت (Bounce Rate) سایتتان را هم از دست میدهید!
یک تحقیق خفن نشون داده سرعت سایتتون اگر 2 ثانیه باشه، Bounce Rate (نرخ پرش) سایتتون میشه تقریباً 9 درصد! وارد کار که بشید، تازه متوجّه میشید به 2 ثانیه رسیدن مسیری است بَس مشکل.
اگر از سئو کلاه سفید سرعت سایت را بیاهمیت بدانید، هیچگاه نمیتوانید رشد کنید. بنابراین باید همیشه به دنبال افزایش سرعت سایت باشید.
برای سرعت خوب راههای بسیاری وجود دارد مثلاً:
4. متا دیتاهای قوی تولید کنید
متادیتاهایی مثل متا تایتل و متا دسکریپشن، جزء اولین مواردی هستند که برای جذب کاربر نیازند. بنابراین دقیقاً مثل سرعت سایت، اگر متا دیتاهای خوبی تولید نکرده باشید، شانسی برای کلیک شدن ندارید.
شما باید به صورت کاملاً خلاصه و مفید، بگویید قرار است در صفحۀ مورد نظر از سایتتان، چه اطلاعاتی را در اختیار مخاطبان قرار دهید. متا تایتل اهمیت بسیار زیادی دارد. اینکه چه عنوانی برای مقاله یا صفحۀ خود قرار میدهید، به کاربر کمک میکند تا متوجّه شود چه چیزهایی قرار است به او بگویید.
برای تولید متا تایتل خوب و با نرخ کلیک (CTR) بالا باید:
- از ایموجی (این سایت برای ایموجی مناسب است) استفاده کنید
- از علائمی مانند کروشه، پرانتز و آکولاد برای جلب توجّه استفاده کنید
- خیلی کم نباشد، خیلی هم طولانی نباشد. 55 تا 60 کاراکتر کافی است
- از کلمه کلیدی در آن استفاده کنید
- آن را از متا تایتل دیگر صفحات، متفاوت بنویسید
- هدفتان فقط مخاطبان باشند نه رباتهای موتورهای جستجو
متا دسکریپشن نیز به اندازه متا تایتل اهمیت دارد. باید به صورت کلی توضیح دهید که قرار است چه چیزی به کاربران بگویید. صادقانه بگویم؛ اگر حتّی خیلی برای محتوا زحمت کشیده باشید امّا متا دیتاهای خوبی تولید نکرده باشید، هیچ شانسی برای دریافت بازدید نخواهید داشت.
و برای تولید متا دسکریپشن خوب هم باید:
- هیجان انگیز صحبت کنید
- مخاطب را کنجکاو کنید تا برای رفع آن، کلیک کند
- سعی کنید حداکثر 155 کاراکتر باشد
- از کال تو اکشن (Call – To – Action) استفاده کنید
- از کلمات کلیدی در آن استفاده کنید
- مطمئن شوید که کاملاً با محتوایتان تطابق دارد
می توانید از سایت تکنیکال سئو برای شبیه سازی متا تایتل و متا دسکریپشن استفاده کنید.
خیلی وقت پیشا، یک سایتی شروع به کار کرد که کارش بازرگانی بادامزمینی در کشورای عربی بود. صاحب این سایت کلی روی محتواها کار کرد و خیلی از اونها، صفحه یک و بعضیها هم رنک اول بودن! کلمات کلیدی که خوب بودن چون چند هزار سرچ داشتن.
سرعتم خوب بود. ولی بازدیدش خیلی کم بود و میشد گفت CTR اون محتواها، زیر 1 درصد بود. وقتی روی متا دیتاها کار کرد، تونست به تدریج برسه به 5 درصد، 8 درصد و 13 درصد. یعنی اگر قبلاً از هر 10 هزار کاربر، فقط 100 نفر کلیک میکردن، حالا 1300 نفر کلیک میکنن!
5. محتواهای باکیفیت و ارزشمند تولید کنید
اگر سئو و بهینه سازی کلی سایت را یک خودرو در نظر بگیرید، محتوا سوخت آن است. شما هر کار هم که بکنید و قویترین تکنیکهای سئو و بهینه سازی را به کار بگیرید امّا محتواهای باکیفیت و باارزش تولید نکنید، امکان ندارد بتوانید نتیجه بگیرید.
خیلی وقتها، حتماً برای شما هم پیش آمده است که وارد سایتی میشوید و پس از خواندن بخشی از متن، متوجّه میشوید که این اصلاً آن چیزی نبود که فکرش را میکردید. خب فکر می کنید اگر محتوای شما خوب نباشد، چه اتفاقی میافتد؟ کاربر سریعاً از سایت خارج میشود و اصلاً هم به دیگر مقالهها و صفحات سایتتان سر نمیزند.
همیشه بر روی محتواهای باکیفیت، منحصر به فرد، باارزش و بهروز تمرکز کنید. مقالهای بنویسید که وقتی کاربران آنها را میخوانند، چیزهای زیادی دستگیرشان شود. تعداد کلماتی که استفاده میکنید هم اهمیت دارد. معمولاً محتواهایی که تعداد کلمات بیشتری دارند، میتوانند شانس بیشتری برای رسیدن به جایگاههای بهتر داشته باشند.
لطفاً، لطفاً و لطفاً! از محتواهای بیکیفیت و کپی اصلاً استفاده نکنید. کسب و کارتان را جدی بگیرید. اینکه برای محتواهای کپی و بیکیفیت هزینه کمی میکنید، اسمش صرفه جویی نیست؛ اسمش هل دادن سایتتان به سمت نابودی است.
6. بجای محتوای سینگل، از محتوای مالتی مدیا استفاده کنید
در بحث سئو کلاه سفید، یکی دیگر از مواردی که اهمیت زیادی دارد، استفاده از محتوای چند رسانهای یا مالتی مدیا است. میدانم کار سختی است و به راحتی نمیتوان یک محتوای مالتی مدیای خوب ساخت، امّا اگر بتوانید به خوبی این کار را انجام دهید، احتمال به نتیجه رسیدن بیشتر میشود.
محتوای مالتی مدیا نه تنها برای بحث سئو، بلکه برای برندینگ هم بسیار موثر است. ویدیو مارکتینگ و انتشار ویدیوهایی از خودتان در سرویسهایی مانند آپارات، تماشا، نماشا و دالفک، باعث میشود تا هم محتواهایتان جذابتر باشد و هم بتوانید کسب و کارتان را به کاربران بیشتری معرفی کنید.
وقتی از محتوای مالتی مدیا صحبت میکنم، منظورم این است که از محتوای صوتی، ویدیو، تصاویر و اینفوگرافی استفاده کنید.
7. حجم تصاویر را در کنار حفظ کیفیتشان، کاهش دهید
سئو کلاه سفید حتّی به حجم تصاویر هم کار دارد.
جعبه را یک آدم فرض کنید و محسن را یک جعبه (عاشق جابجایی نقش تو داستانام). وقتی جعبه میخواهد محسن را بلند کند و حرکت دهد، اگر سنگین باشد با سرعت کمی میتواند اینکار را انجام دهد. هرچه جرم محسن کمتر باشد، جعبه سریعتر میتواند آن را حرکت دهد.
دقیقاً وقتی شما از تصاویری در سایت و محتواهای وبلاگتان استفاده کنید که حجم بالایی داشته باشند، حجم سایتتان را افزایش میدهید و اصطلاحاً جرم سایتتان زیاد میشود. وقتی هم جرم زیاد باشد، طبیعی است که سرعت هم کم شود. (استدلال از این بهتر دیده بودین؟)
اگر فقط به فکر کاهش حجم باشید، یعنی هدفتان فقط و فقط موتور جستجو (مثلاً گوگل) است. امّا شما باید برای جلب رضایت مخاطب تلاش کنید تا رضایت گوگل را بدست آورید. ساده است. ببینید وقتی شما برای اینکه مخاطبانتان سریعتر به محتوا دسترسی داشته باشند و پشت دستشان را داغ نکنند که وارد سایت شدهاند، حجم تصاویر را کاهش دهید، رضایت آنها را 50 درصد جلب کردهاید!
برای 50 درصد دیگر، باید وقتی حجم تصاویر را کاهش میدهید، مواظب کیفیت آنها باشید. اگر بتوانید حجم تصاویر را کاهش دهید و کیفیت آنها را حفظ کنید، 50 درصد دیگر را هم بدست میآورید. بههمین راحتی با سرعت و تصاویر باکیفیت، رضایت گوگل هم به دست میآورید.
ابزارهایی مانند tinypng و فتوشاپ، برای این کار کاملاً مناسب هستند.
8. ساختار اصولی برای تگها در نظر بگیرید
یکی دیگر از مهمترین مواردی که از نظر سئو کلاه سفید اهمیت دارد، ارائه یک ساختار اصولی برای تگها است. اصلاً هم فرقی ندارد که بحث، محتوای وبلاگ باشد یا صفحات اصلی سایت. به هر حال، باید از یک ساختاری تبعیت کنید.
6 تگ Heading وجود دارد که به ترتیب از 1 تا 6 شماره گذاری میشوند. تگ H1 بزرگترین و تگ H6 کوچکترین تگ است. از چنین تگهایی برای سرتیترهای محتوا استفاده میشود. به علت تفاوت فونت سایزی که این تگها با یکدیگر دارند، زیبایی خاصی به وجود میآید.
از تگ H1 برای هیچ صفحه ای بیش از یکبار استفاده نکنید. در 99 درصد مواقع از این تگ برای عنوان اصلی استفاده می شود. فقط و فقط یکبار از این تگ باید استفاده کنید؛ نه بیشتر و نه کمتر.
9. سئو داخلی و خارجی را جدی بگیرید
سئو انواع مختلفی دارد امّا سئو داخلی و خارجی بعد از سئو تکنیکال، بیشترین اهمیت را دارند. البته مواردی مانند تصحیح متادیتاها و لینکسازی و بک لینک، مربوط به سئو داخلی هستند امّا این مورد را به صورت جداگانه قرار دادم تا به شما بگویم که چقدر سئو داخلی و خارجی مهم هستند.
آیتمهای بسیار زیادی برای هر کدام از سئوهای داخلی و خارجی وجود دارد.
به طور کلی، سئو داخلی یکی از زیرمجموعههای سئو کلاه سفید است که مربوط به بهینه سازی محتوا و صفحات برای رسیدن به جایگاه بهتر میباشد. این در حالی است که سئو خارجی، با درون یک سایت سروکار زیادی ندارد و بیشتر برای گستردهتر کردن تجارت شما در دنیای وب است.
مثلاً فعال بودن در شبکههای اجتماعی و ایجاد بک لینکهای مفید و باکیفیت، از آیتمهای سئو خارجی هستند. در هر دو این آیتمها، شما در حال گستردهتر کردن تجارت آنلاینتان در سطح وب هستید. امّا وقتی سئو داخلی انجام میدهید، به کارهایی مثل نوشتن محتوای باکیفیت میپردازید که مربوط به درون سایت است.
10. لینک سازی داخلی و خارجی ایجاد کنید
سئو کلاه سفید کاملاً با لینک سازی داخلی و خارجی در ارتباط است.
لینک سازی داخلی به معنای ایجاد لینکهای مختلف به صفحات و مقالات دیگر سایتتان و لینک سازی خارجی به معنای ایجاد لینکهای مختلف به صفحات و مقالات دیگر سایتها است.
در گذشته چندین متخصص سئو به نامهای مَمَّد، مَمَّد، مَمَّد، مَمَّد و مَمَّد (واقعا مَمَّدا زیاد شدن) دور هم جمع شده بودند و هر کدوم از این مَمَّدها، روی سایتهای مختلفی و در کلمات کلیدی مختلف، تاثیر لینکسازی را بررسی کردند. نتیجه این بود که متوجه شدند لینک سازی داخلی بر اساس یک ساختار منسجم و لینک سازی خارجی به سایتهای برتر جهان، به بهتر شدن جایگاه یک سایت در کلمات کلیدی با سطوح مختلف، کمک میکند.
اصلاً و ابداً سایتهایی که رنک الکسای بالایی ندارند و ضعیف هستند را برای لینک سازی خارجی انتخاب نکنید.
ابزار الکسا گوگل کروم را همین الان دانلود کنید تا بتوانید بهراحتی رنک سایتها را تشخص بدهید.
نشستن به خاک سیاه، با سئو کلاه سیاه!
خطاب به کلاه سیاه: هر آنچه خوبان دارند . . . . . تو هیچ بویی ازشون نبردی!
سئو کلاه سیاه شامل هر عملی است که برای رسیدن به جایگاه بالا در کلمات کلیدی مختلف به کار رود و آن اعمال کاملاً جیز و غیرقانونی باشند.
اگر از آن دسته افرادی هستید که عجله دارید و میخواهید سریع به یک جایگاهی برسید، باید کلاه سیاه بر سرتان بگذارید و کارهایی را انجام دهید که گوگل آنها را غیرقانونی میداند.
اگر با تکنیکها و روشهای سئو کلاه سیاه میخواهید به جایگاههای خوب برسید، باید بدانید که هر لحظه ممکن است جریمه شوید. این جریمه میتواند افت جایگاه سایت شما یا حتی از کنترل خارج شدن دامنه و حذف ابدی سایت باشد. دیر و زود دارد؛ ولی سوخت و سوز نه.
ببینید؛ داستان خیلی ساده است. یک فروشگاه اینترنتی عطر و ادکلن راه اندازی میکنید. به سراغ جستجوی کلمات کلیدی میروید و بهترین آنها را انتخاب میکنید.
متوجه میشوید که بعضی از کلمات کلیدی چند هزار سرچ روزانه دارند.
بسیاری از سایتها با داشتن چند صد هزار تا چند میلیون ترافیک ماهانه، چند ده تا چند میلیارد تومان در ماه کسب درآمد میکنند.
میدونم خیلی مبلغ خوبیه. برای همین هم خیلیها میخواهند از روشهایی که سریع بتوانند به این ارقام برسند، سایتشان را سئو کنند. از طرفی تکان دادن سایتهای برتر با سئو کلاه سفید، کار ساده و کوتاه مدتی نیست.
امّا واقعاً این مبالغ با سئو کلاه سفید، سیاه و خاکستری شدنی است؟
نه! واقعاً، نه! قول میدهم حتّی اگر رنک یک باشید، نتوانید یک فروش هم داشته باشید، اگر هیچ چیز از ایمیل مارکتینگ، برندینگ، بازاریابی محتوا، سوشال مدیا مارکتینگ، بازاریابی پیامکی، بازاریابی، فروش و تبلیغات، قیمت گذاری، طراحی رابط کاربری و هر چیزی که فکر کنید مرتبط با یک کسب و کار است را ندانید.
به جای اینکه بخواهید با سئو کلاه سیاه، همیشه با ترس و لرز سایتتان را مدیریت کنید و یا کلی زحمت بکشید و با سئو کلاه سفید به جایگاههای برتر برسید امّا هیچ سودی نکنید، کافی است تا تمام مقالات شیرین و جذاب وبلاگ من را مطالعه کنید و در دوره جامع کسب و کار شرکت کنید تا همه چیز، صبر کنید؛ واقعا می گویم، همه چیزِ کسب و کار که در دنیای امروز به دردتان می خورد را تنها در مدت زمان 3 ماه، آموزش ببینید!
بعد از این 3 ماه میتوانید با اعتماد به نفس بالا هم آموزش را ادامه دهید و هم مطمئن شوید که در مسیر درست، گامهای درست برمیدارید.
امّا وقت آن است تا با تکنیکها و روشهای سئو کلاه سیاه آشنا شوید:
- استفاده بیش از حدِ نرمال از کلمه کلیدی در محتوا
- استفاده بیش از حد نرمال از کلمه کلیدی در متاتگها
- استفاده از ریدایرکتها برای اعمال غیرقانونی
- تولید محتواهای رتبه “یک”؛ البته از آخر
- پنهان کردن محتوا
در ادامه این موارد را بهصورت کامل برایتان شرح میدهم. حتماً همۀ آنها را بخوانید تا در دام تکنیک های جذاب کلاه سیاه، گیر نیفتید.
1. رگبار کلمات کلیدی در محتوا (Content Keyword Stuffing)
یکی از اشتباهات اساسی کسانی که به تازگی وارد دنیای وب و محتوا شدهاند، پیگیری آموزشها از منابع اشتباه و یا قدیمی است. یک زمانی، استفاده از کلمات کلیدی حد و مرز نداشت.
مثلاً میدیدید طرف توی سایت قرار بوده درباره کلمه کلیدی دستور پخت قرمه سبزی بنویسد و در یک جمله با 50 کلمه، هشت تا کلمه کلیدی میگذاشت.
الان دیگه دوران فرق کرده. الگوریتمهای گوگل آنقدر پیشرفت کردهاند که دیگر تشخیص چگالی کلمه کلیدی در یک محتوا (نسبت وجود کلمه کلیدی به کل متن) اصلاً کار سختی نیست.
سعی کنید توجّه زیادی به تعداد کلمات کلیدی نداشته باشید و به صورت کاملاً طبیعی یک محتوا بنویسید.
قطعاً اگر طبیعی بنویسید مشکلی پیش نخواهد آمد.
جالبه بدونین قبلنا باید خیلی از کلمه کلیدی استفاده می کردید تا شاااید فرجی میشد و گوگل میفهمید محتواتون درباره چیه! الان دیگه اینطوری نیست. الان حتی افزونه هایی مثل Yoast که برای سیستم مدیریت محتوای وردپرس هستند، به صورت رسمی اعلام کرده اند که دیگر تگ کلمه کلیدی () را اصلاً قرار نمیدهند.
بنابراین سعی کنید چگالی کلمه کلیدی را در حدود 2 درصد نگه دارید. استفاده زیاد از کلمه کلیدی در محتوا، یکی از اصلیترین تکنیکهای سئو کلاه سیاه است.
2. بارش کلمات کلیدی در متا تگها (Meta Keyword Stuffing)
دقیقاً شبیه به محتوا، در متاتگها (متا تایتل و متا دسکریپشن) نباید از کلمات کلیدی، زیاد استفاده کنید.
متا تایتل یک عبارت تقریباً 60 کاراکتری است که به نظر میرسد یکبار استفاده از کلمه کلیدی برای آن کافی باشد. سعی کنید به جای آنکه تعداد کلمه کلیدی را بالا ببرید، تمرکزتان را بر روی افزایش نرخ کلیک (CTR) بگذارید.
متا دسکریپشن هم بههمین صورت است. برای متا دسکریپشن، باید تقریباً از 150 کاراکتر استفاده کنید. اگرچه ثابت شده است که اصلاً کلمه کلیدی در متا تگها به ویژه متا دسکریپشن اهمیت زیادی ندارد، امّا 1 یا 2 بار استفاده از آن در متا دسکریپشن کافی است.
بارها و بارها، سایتهایی رو دیدم که شاید نمیدونستن سئو کلاه سیاه چیه و اصلاً دارن چیکار میکنن. یک چیزی شنیدن و همینطوری محتوا، متا تایتل و متا دسکریپشن رو پر از کلمات کلیدی کردن. کاری به جریمه گوگل ندارم. مخاطب اصلاً علاقه ای نداره کلیک کنه. نتیجه نمیگرفتن و از کار کنار میکشیدن… تمرکزتون رو روی نرخ کلیک بگذارین و با راههای جذابی که در سئو کلاه سفید گفتم، سعی کنین افزایشش بدین.
3. ریدایرکتهای یواشکی (Sneaky Redirects)
ریدایرکت یعنی تغییر مسیر. وقتی شما از یک آدرس اینترنتی (URL) به آدرس اینترنتی دیگری انتقال داده میشوید، درواقع یک ریدایرکت انجام دادهاید.
وقتی به تازگی سایتی راه اندازی میکنید، بایستی یک سری ریدایرکتها را انجام دهید. این ریدایرکتها مربوط به این است که سایت شما با هر پسوند و پیشوندی، یک سایت برای گوگل شناخته شود.
یک سری ریدایرکتها هم مربوط به تبلیغات است. تبلیغاتی کلیکی که شرکت هایی مانند یکتانت، مدیااد و صبا ویژن ارائه میدهند، برای کسب اطلاعات بر خلاف تبلیغات بنری غیر کلیکی، از ریدایرکت استفاده میکنند.
این ها که مفید هستند و اصلاً باید انجام شوند.
بگذریم . . .
برای شما پیش اومده تا حالا که در یک سایت موزیک یا فیلم، بر روی یک دکمه دانلود یا یک تبلیغ کلیک میکنید، امّا به جای دیگری منتقل میشوید؟ بوی سیگارِ خفنِ کلاه سیاهها رو میشه استشمام کرد…
در اینجا، شما در دام تکنیکهای کلاه سیاه افتادهاید و به ناچار، به صفحه یا صفحاتی منتقل میشوید که اصلاً به آنها علاقهای ندارید.
یک ریدایرکت دیگری که گوگل آن را زشت میداند، ریدایرکت تبلیغاتی است. متاسفانه دامنههایی با پسوند .ir و امثال آن، نمیتوانند از تبلیغات گوگل استفاده کنند.
به همین دلیل اگر تبلیغات برای یک دامنه با پسوندی که تحریم نباشد را انجام دهید و از ریدایرکت آن سایت به سایت خودتان با پسوند .ir استفاده کنید، گوگل به زودی متوجّه میشود و . . .
4. محتوای ضعیف (Poor Content)
محتوای ضعیف، هم شامل محتواهایی میشود که هیچ ارزشی برای مخاطبان ندارند و اطلاعات جدیدی را به او اضافه نمی کنند، و هم شامل محتواهایی می شود که کپی شده باشند.
شما نباید اصلاً از محتواهای کپی استفاده کنید چرا که در حال حاضر، گوگل به سادگی تشخیص میدهد چه محتوایی کپی است. اینم بگم که این کار یعنی تشخیص محتوای کپی، کار یکی از حیوونای گوگله، یعنی الگوریتم پاندا.
علاوه بر این، سعی نکنید محتوای غیرمرتبط را برای چیز دیگری سئو کنید. این نوع محتواها بدین صورت هستند که وقتی بر روی آنها کلیک میکنید، متوجّه میشوید محتوا چیز دیگری است و مدیران سایت با ترفندهای ظاهری مثل همرنگ کردن متن و بکگراند، بخشی از محتوا را پنهان کردهاند.
یک حالت دیگر این است که متوجّه میشوید فقط یک بند اول درباره همان چیزی است که دنبالش بودید و مابقی آن، اصلاً ربطی به موضوع سرچ شده شما نیست.
به کمک جاوا اسپکریپت، تغییر هر چیزی در سایت ممکن است. یکی دیگر از روشهای زشت کلاه سیاهان، جابجایی متن با متن دیگر است. این کار آنقدر سریع رخ میدهد که هیچکس هم متوجّه آن نمیشود.
5. پنهان کردن محتوا (Cloaking Content )
گاهی سایتها میخواهند با استفاده از تکنیک پنهان کردن محتوا که مربوط به سئو کلاه سیاه است، موتور جستجو را دور بزنند. درواقع با این کار، یک محتوا در کلمات کلیدی مختلفی رنک میگیرد.
پنهان کردن محتوا به این معنی است که برخی محتواهایی را برای موتورهای جستجو نمایش دهید که برای کاربران قابل نمایش نباشد.
بنابراین حواستان باشد که هیچگاه از این روش استفاده نکنید چرا که موتورهای جستجو به ویژه گوگل، به راحتی آن را تشخیص میدهند.
تعادل با سئو کلاه خاکستری
نه می توان گفت سئو کلاه خاکستری خوب است و نه بد.
کلاه خاکستری، نوعی از سئو است که تکنیکها و روشهایی را شامل میشود که قانونی نیستند و کسی مجاز به استفاده از آنها نیست امّا هنوز بهصورت یک قانون هم پذیرفته نشدهاند! کمی پیچیده شد.
به طور سادهتر، یک سری تکنیکها برای سئو و بهینه سازی سایت وجود دارد که قانونی نیستند امّا اگر از آنها استفاده کنید، به احتمال بسیار زیاد مشکلی برای سایتتان پیش نخواهد آمد.
چه در دنیای وب فارسی و چه دنیای وب انگلیسی، از این نوع سئو بسیار استفاده میشود و سایتهای بسیاری هستند که برای مدتها با استفاده از این روش، هنوز در جایگاهی که رسیده بودند، هستند.
البته که گوگل باز هم استفاده از چنین تکنیکهایی را توصیه نمیکند و تاکید میکند که چنین سایتهایی، دیر یا زود جریمه خواهند شد.
به عنوان نمونهای از تکنیکهای سئو، میتوان به سایتهای دروغین اشاره کرد. مثلاً شما نمیتوانید از طریق هیچ سایت یا ابزاری، صفحه خصوصی یک نفر در اینستاگرام را ببینید.
اگر به دنبال ابزاری برای این کار باشید، با سیل عظیمی از سایتهایی مواجه میشوید که وعده دادهاند این کار را برای شما میکنند امّا وقتی کارهایی که از شما میخواهند را انجام میدهید (مثل دانلود اپلیکیشنها یا دیدن تبلیغات) متوجّه میشوید که هیچ خبری نیست!
سئو کلاه سیاه پَر؟
این نوع سئو، معایب بسیار زیادی دارد. کلاً هر روش و تکنیک خطرناک، پر ریسک و غیرقانونیای دیدید، شک نکنید کار خودِ نامردشه.
امّا بیایید یکم واقع بینانهتر قضیه را ببینیم. بسیاری از بیزینسها، به صورت مقطعی فعالیت میکنند. یعنی اصلاً به دنبال برندینگ حرفهای نیستند و نمی خواهند که نامشان بر سر زبانها بیافتد. برخی از بازارها نیز به صورت مقطعی سودآوری بالایی دارند.
بنابراین در این مواقع، بسیاری از افراد تصمیم میگیرند تا سایتی راه اندازی کنند و با کمک تکنیکهای سئو کلاه سیاه، سریعتر به جایگاههای برتر برسند.
چنین کسب و کارهایی نمیتوانند منتظر بمانند تا با تکنیکهای کلاه سفید، به جایگاههای برتر برسند.
خلاصه اینکه . . .
برای اینکه بتوانید سایتتان را بهینه سازی کنید تا فروش و ترافیک را افزایش دهید، 3 مسیر اصلی وجود دارد. این 3 مسیر شامل سئو کلاه سفید، سئو کلاه سیاه و سئو کلاه خاکستری است. هدف از تمام اینها تقریباً مشابه است.
امّا مسیری که طی میکنید، باهم تفاوت دارند. بهترین راه برای موفقیت یک وب سایت، استفاده از تکنینکهای کلاه سفید است. اگرچه سخت می توان با این روش به جایگاههای خوبی رسید، امّا سخت هم رقیبانتان میتوانند شما را از جایگاهی که دارید، تکان دهند.
دوره جامع کسب و کار، یک دوره شلوغ و پر از نکات قدیمی و پیچیده نیست. منظور از دوره جامع، گنجانده شدن تمام تعریفها، تکنیکها، اصول و فرصتهایی است که برای دنیای پُر رقابت امروز برای شما مفید و کارآمد هستند. شما قرار است کارآفرین و یک بیزینس مَن یا بیزینس وُمَن باشید، پس وقتتان را هدر ندهید و سریعاً برای این دوره ثبت نام کنید.