شاید یکی از بزرگترین تناقضهای بَشَر، این بوده که همه از واتساپ متنفرند ولی خیلی از آن استفاده میکنند! باور کنید حتی یکبار وقتی مشغول نفرین کردن خالق واتساپ بودم، داشتم یک پیام خیلی مهم را تایپ میکردم تا برای یک نفر به کمک همین واتساپ (تلفظ: واتسَپ!) بفرستم. 😎
ولی وقتی واتساپ بیزینس معرفی شد، حدس میزدم که این یکی قرار است با اون یکی فرق داشته باشد. واقعاً هم با امکانات فوقالعادهای که واتساپ بیزینس دارد، خیلی کارهای خَفَن و باحالی میتوانید انجام دهید که واقعاً هنوز در مسنجری شبیهاش را ندیدم.
در این مقاله قرار است همین امکانات فوقالعاده را توضیح بدهم که مطمئنم حسابی عاشقشان میشوید.
واتساپ بیزینس چیست؟
مطمئنم که دنبال یک توضیح معمولی نیستید؛ چون فکر میکنم اکثر شماها برای نصب یک عضو از خانواده واتساپ، باید حسابی دلیل قانع کنندهای داشته باشید.
همانطور که از اسمِ این برنامه هم احتمالاً حدس زده باشید، واتساپ بیزینس، نسخهای از واتساپ است که مخصوصاً برای کسب و کارها و بیزینسهای مختلف طراحی شده تا راحتتر و البته هدفمندتر با مخاطبان و مشتریانی که دارند، ارتباط برقرار کنند.
مهم هم نیست که کسب و کار اینترنتی دارید یا نه؛ به هر حال خودتان وقتی با امکانات واتساپ بیزینس آشنا بشوید، قول میدهم دلتان میخواهد هر چه سریعتر نصبش کنید. نمیدانم چقدر با چتآنلاینهایی مثل رایچت و اینجور چیزها آشنا هستید، ولی خُب این واتساپ بیزینس هم تقریباً مثل همینهاست.
دانلود واتساپ بیزینس بیزینس
هر چند اگر یک سرچ معمولی هم بزنید، کلی سایت برایتان لیست میشود که میتوانید به کمک آنها واتساپ بیزینس را دانلود کنید، ولی پیشنهاد میکنم برای یک اَپ رایگان و در دسترس، فقط از سایتها و مارکتهای اصلی این کار را انجام بدهید.
اینجا برایتان دو تا سایت یعنی گوگل پلی و اپ استور را قرار میدهم که خیلی راحت با توجه به نیازتان، یکی را دانلود کنید:
حالا که نصبش کردید، دونهدونه قابلیتهایی که واتساپ بیزینس دارد و خیلی به کسب و کارتان میتوانند کمک کنند را برایتان توضیح میدهم.
قابلیتهای واتساپ بیزینس برای کسب و کارها
اول از همه این را بگویم که قابلیتهای واتساپ بیزینس خیلی خوب هستند، ولی دلیل نمیشود که فکر کنید همین برای کسب و کارتان کافی است و سراغِ چیزهایی مثل اینستاگرام یا سایت نروید. به واتساپ بیزینس بیشتر به چشم یک راه ارتباطی سریعتر و راحتتر نگاه کنید.
خُب بریم سراغِ قابلیتها؛ اولین ویژگی فکر میکنید چی هست؟ ❓
نکتۀ مهم: برای دیدن این تنظیمات، باید روی سه نقطه بالای صفحه کلیک کنید و روی Business Tools بزنید.
1) پروفایل مخصوص بیزینس
اولین قابلیتی که خیلیخیلی شما را از پروفایلهای معمولی متمایز میکند، پروفایل بیزینسی است. در همین صفحه مربوط به Business Tools، اولین مورد که نوشته شده “Business Profile”، مربوط به پروفایل کسب و کارتان است.
با استفاده از پروفایل بیزینسی، میتوانید اطلاعات کسب و کارتان را برای کاربران مشخص کنید تا هر بار که وارد پروفایلتان میشوند، بتوانند آنها را ببینند.
منظورم اطلاعاتی است مثل:
- عکس پروفایل (لوگو – نکات مقالۀ تصویر پروفایل مناسب اینستاگرام را حتماً بخوانید)
- نام کسب و کارتان
- دستهبندی که فعالیت میکنید (مثلاً: آموزش، مالی، رستوران و . . .)
- توضیحاتی کوتاه درباره بیزینستان
- آدرس یا محل کسب و کارتان
- ساعات کاری (تنظیماتش شبیه به تنظیمات ثبت سایت در گوگل مَپ هست)
- آدرس ایمیل
- آدرس وبسایت
- اضافه کردن اکانت فیسبوک یا اینستاگرام

لطفاً حوصله به خرج بدهید و حسابی رویِ این قسمت از واتساپ بیزینس وقت بگذارید. اگر بتوانید تمام این اطلاعات را کامل کنید، خیلیخیلی به اعتماد کاربران و مشتریان به کسب و کارتان کمک میکنید.
2) تصاویر و اطلاعات محصولات
یک مزیت رقابتی که واتساپ بیزینس نسبت به رقبایش دارد، امکان ایجاد کاتالوگ محصولات در همان قسمت پروفایل اکانت کسب و کارتان است. یعنی شما میتوانید محصولات و خدماتی که دارید را خیلی راحت به همراه اطلاعاتشان، برای مشتریان قرار بدهید.
(برای این کار، در صفحه Business Tools، روی Catalog کلیک کنید.)
خیلیخیلی دقت کنید که عکس مناسبی از محصولاتتان بگیرید؛ وگرنه واقعاً کسی حس خوبی پیدا نمیکند و در نتیجه، از کسب و کارتان فاصله میگیرد. یکسری فیلدها هم برای این قسمت در نظر گرفته شده که پیشنهاد میکنم حتماً کاملشان کنید.
فیلدهایی مثل:
- نام محصول
- توضیحاتی درباره محصول
- لینک محصول در سایت یا مارکتهای مختلف
- کد محصول (فقط اگر خیلی ضروریه ازش استفاده کنین)

فقط حواستان باشد که طوری اطلاعات را پُر نکنید که مشتری گیج بشود که اصلاً فلان محصول شما چیست و به چه کاری میآید!
3) پیام خوشآمدگویی اتوماتیک
هر نوع مشتری، چه جدید چه وفادار، اصلاً دلش نمیخواهد که وقتی پیام میدهد مدتی معطل پاسخ بماند. یکی از امکانات محشر واتساپ بیزینس، این است که شما میتوانید به محضِ اینکه یک مشتری برایتان پیامی ارسال کرد، سریع و بهطور خودکار، یک پیام موقت بدهید.
دقت کنید که این پیام، فقط مخصوص آن دسته از مشتریانی است که یا برای اولین بار پیام میدهند، و یا 14 روز از آخرین پیامی که دادهاند، گذشته است.
برای تنظیم این پیام، در همان صفحه Business Tools، در قسمت Messaging روی Greeting Message بزنید. حالا در صفحه جدید، روی Greeting Message بزنید و پیامتان را تایپ کنید. با استفاده از قابلیت Recipients هم میتوانید مشخص کنید که چه کسانی این پیام شما را دریافت کنند.

4) پاسخدهی خودکار در مواقع خاص
خیلی از مشتریان ممکن است خارج از ساعات کاری به شما پیام بدهند. واتساپ بیزینس برای این موضوع هم فکری کرده و این قابلیت را در نظر گرفته که بتوانید اگر کسی وقتی در دسترس نبودید به شما پیام داد، یک پیام خودکار برایش ارسال کنید. 🤖
برای استفاده از این قابلیت، در همان صفحه Business Tools، در سکشن Messaging روی Away Message بزنید. اینجا چند تا فیلد وجود دارد:
- Away Message: در این قسمت، میتوانید متن مورد نظرتان را بنویسید.
- Schedule: با استفاده از این آپشن، 3 گزینه میتوانید مشخص کنید؛ Always Send (همیشه این متن ارسال شود)، Custom Schedule (در ساعاتی که مشخص میکنید) و Outside of business hours (خارج از ساعات کاری)
- Recipients: در این قسمت، میتوانید مشخص کنید که این پیام برای چه کسانی ارسال شود.
توصیه میکنم حتماً تنظیمات این بخش را انجام بدهید. چون وقتی مشتری شما یک پیام حتی بهطور خودکار دریافت میکند، حداقل مطمئن میشود که بهزودی جوابی میگیرد. مثلاً پیام زیر را ببینید:

5) ریپلایهای آماده و سریع
احتمالاً شما هم تجربه این موضوع را داشتید که خیلی از مشتریانتان، سوالات تکراری میپرسند که جواب دادن به هر کدام از آنها، شاید زمان نسبتاً زیادی از تیم پشتیبانی شما یا خودتان بگیرد. حتی گاهی هم یکسری سوالات از قبل جوابشان معلوم است و خیلی خوب میشود اگر آماده یک گوشه آنها را داشته باشیم.
واتساپ بیزینس یک چنین قابلیتی دارد و به کمک آن میتوانید خیلی راحت یکسری ریپلایها را آماده کنید تا هر وقت مشتریانتان سوالی پرسیدند، سریع پاسخشان را بدهید.
برای استفاده از این قابلیت، در همان پنجره Business Tools، در سکشن Messaging روی Quick replies بزنید. در صفحه جدیدی که برایتان باز میشود، روی آیکن + بزنید. حالا در فیلد اول یا همان Shortcut، یک میانبر یا واژه بنویسید. در فیلد بعدی یا همان Reply message، پیام یا تصویر مورد نظرتان را قرار دهید.
مثلاً اینطوری:
- هزینه: هزینه ارسال با مشتری هست و بهطور ثابت مبلغ 20 هزارتومان در نظر گرفته شده.
- آدرس: آدرس ما “تهران، خیابان . . . ” هستش.
- پرداخت: شما میتوانید با استفاده از لینک زیر، پرداخت را انجام دهید.

6) مرتبسازی مشتریان و سفارشات با برچسبها
آخرین ویژگی که میخواهم برایتان توضیح دهم، یکی دیگر از امکانات فوقالعادهای است که در واتساپ بیزینس میتوانید پیدا کنید. قطعاً اگر تجربه چت با مشتریان را در واتساپ بیزینس داشته باشید، متوجه شدهاید که چقدر گاهی اوقات مدیریت این همه چت سخت میشود.
برای همین موضوع، واتساپ بیزینس یکسری برچسبها برای کسب و کارها در نظر گرفته که میتوانید به کمک آنها مشخص کنید هر مشتری یا سفارش در چه وضعیتی قرار دارد؛ مثلاً:

برای اینکه از این نوع برچسبها بسازید، در همان صفحه Business Tools، در سکشن messaging روی Labels بزنید. در این قسمت وقتی روی آیکون + کلیک کنید، میتوانید برچسب مورد نظرتان را بنویسید. برای اضافه کردن یک مشتری به هر کدام از این دستهبندیها، کافیست لحظاتی انگشتتان را روی چت خودتان با او نگه دارید و سپس روی آیکون برچسب () بزنید.
خلاصه اینکه . . .
اگر به فکر راهاندازی کسب و کار اینترنتی هستید یا اینکه کسب و کاری دارید، پیشنهاد میکنم حتماً و حتماً از واتساپ بیزینس استفاده کنید؛ چون هم افراد زیادی از واتساپ بیزینس استفاده میکنند و هم اینکه دسترسیاش نسبت به خیلی از مسنجرها، برای مشتریان راحتتر است.
اگر سوالی از هر بخش داشتید، حتماً در بخش دیدگاهها بپرسید تا سریع به کمک هم واتساپ بیزینس کسب و کارتان را راهاندازی کنیم 🙂