یک… دو… سه 🙂 تمام شد! فرصتتان برای اینکه حرفهایتان را در قالب شعار تبلیغاتی یا هر چیز دیگری به مخاطب بزنید، همین 3 ثانیه بود. یعنی هر چیزی که از محصول یا برندتان قرار بود بگویید، باید در همین 3 ثانیهای که برایتان شمردم بگویید. آره! شما باید با یک عبارت کوتاه، سریع به مخاطبهایتان از برند یا محصولتان بگویید.
در بحث برندینگ، یکی از چیزهایی که به شما کمک میکند تا بتوانید دیدِ متفاوتی از برندتان نسبت به رقبا به مخاطبانتان بدهید، شعار است. دقیقاً بخاطر همین است که برندی مثلِ Oreo از 3-4 تیم خلاق استفاده کرد و 450 شهر مختلف را گشت زد تا شعارش را انتخاب کند. (دو روزه انتخاب کردین نگران نشین؛ این مال قدیم بوده که اطلاعات کم بوده!)
حالا اینکه شعار چیست، چه انواعی دارد، اصلاً فرقش با تگلاینی که هِی حرفش را میزنند چیست و چطور طراحیاش کنیم را کاملاً بعد از خواندن این مقاله متوجه میشوید. فرقی هم ندارد که چه کسب و کاری دارید؛ به همه شما توصیه میکنم که این مقاله را قورت بدهید!
(راستی تونستین شعار تصویر اصلی این مقاله رو پیدا کنین؟)
شعار (Slogan) چیست؟
فکرش را بکنید بخواهید از مزیت و جذابیت محصول و برندتان برای تکتک مخاطبان هدف کسب و کارتان حرف بزنید. اگر فرض کنیم هر بار توضیح دادن شما برای هر نفر در بهترین حالت ممکن 5 دقیقه هم زمان ببرد، فکر میکنم دستِکم یک سه چهار قَرنی طول میکشد تا به همه توضیح بدهید!
اگر بخواهم بهتر بگویم، شعار یا Slogan، یک عبارت کوتاه است که به مخاطبان میگوید که چرا یک برند و محصولاتش، ارزش امتحان کردن را دارد؛ حالا هم میتوان درباره مزیت رقابتی مثل قیمت کم یا سرعت بالا صحبت کرد و یا اصلاً رفت سراغِ ویژگیهای روانشناختی.
بنابراین اگر دقت کرده باشید، احتمالاً متوجه شدهاید که چقدر این تعریف شعار، با بازاریابی جور است. هدف ما از بازاریابی، ترغیب مخاطب بود؛ خُب با شعار هم که داریم همین کار را میکنیم. بنابراین شعار برند یا Slogan، شعار تبلیغاتی یا شعار بازاریابی هم حساب میشود.
شعار شما باید خیلیخیلی درجه یک و جذاب باشد. نگران نباشید؛ حسابی در ادامه مقاله دربارۀ ویژگیهایی که یک شعار را جذاب میکند صحبت میکنم. ولی تهش قرار است به این برسیم که شعارهای مسخره مثل این شعار را طراحی نکنیم:
خطوط هوایی ازبکستان: موفق باشید! (واقعاً خسته نباشی با این شعارت؛ مشخصه 30 سالی روش فکر کردی!)
تگلاین (Tagline) و شعار تبلیغاتی (Slogan) چه تفاوتی دارند؟
مطمئنم همه به شما گفتند که شعار تبلیغاتی و تگلاین فرق زیادی باهم ندارند. درست است که خیلی زیاد شبیه هم هستند، ولی به هر حال یکسری فرقها هم دارند. اکثر این شعارهایی که شما میبینید هزاران بار تویِ گوشمان خواندند، شعار نیستند، تگلاین هستند.
اصلیترین تفاوت تگلاین و اسلوگِن این است که ما از تگلاین بهعنوان یک شعار دائمی استفاده میکنیم که حالا حالاها قصد تغییرش را نداریم و اصلاً به بهترین شکل، برند، محصولات و خدماتمان را توصیف میکند؛ یعنی خیلی بیشتر از یک عبارت تبلیغاتی بودن. امّا اسلوگِن، لزوماً دائمی نیست و معمولاً برای اهداف کوتاه مدتی مثل کمپینهای تبلیغاتی استفاده میشود. اگر دقت کرده باشید خیلی از برندها دقیقاً برای یکسری موقعیتها، از شعارهای دیگری استفاده کردهاند.

بگذارید مثال بزنم . . .
مثلاً الان همه فکر میکنند که “Think Different”، شعار تبلیغاتی یا Slogan شرکت اَپل است؛ در صورتی که اَپل این عبارت را بهعنوان Tagline در نظر گرفته و اگر بفهمد مردم میگویند شعار تبلیغاتی است، احتمالاً شرکتش را آتش بزند! 🔥
ولی وقتی مرحوم استیو جابز زنده بود و اولین نسل از آیفونها را به همه معرفی کرد، یک اسلوگِن یا شعار تبلیغاتی برایش انتخاب کرده بود: “این، همهچیز را تغییر میدهد“
شعار تبلیغاتی چه ویژگیهایی باید داشته باشد؟
حقیقتش قوانین خاصی برای این وجود ندارد که شعار تبلیغاتی چطور میتواند خوب باشد و اگر چه ویژگیهایی داشته باشد، اسمش را میگذاریم شعار تبلیغاتی خوب؛ ولی خُب سالهای سال، شرکتهای زیادی نشستند و آنالیز کردند که کسب و کارهای موفق، چه شعارهایی داشتهاند.
نتیجه این همه آنالیز و تحقیق، چند تا ویژگی خفن بود که باهم الان بررسیشان میکنیم:
شعار تبلیغاتی باید کوتاه و مختصر باشد
براساس یکسری تحقیقات روانشناسی، محققان متوجه شدند که فقط 7 ثانیه زمان میبرد تا اولین تصور از برند یا محصولاتتان در ذهن مشتری ساخته شود. بجز این، کلاً حافظه کوتاهمدت واقعاً کوتاهمدت هست و شعارهای طولانی، تویِ ذهن باقی نمیمانند.
شعار تبلیغاتی که واضح و شفاف نباشد، خوب نیست
فکر نکنید هر چقدر شعارتان مفهومیتر باشد، لزوماً شعار بهتری است. اصلاً دنبال تبدیل کردن شعارتان به یک معما نباشید؛ سعی کنید همهچیز برای مخاطبان ساده و راحت باشد تا سریع و بدون دردسر، درکَش کنند.
شعار باید با کلمات، وسوسهانگیز و قدرتمند باشد
بنظرم تویِ دنیای کسب و کار، کلمات خیلی مهماند؛ مثلاً همین کلمات برای فنون مذاکره خیلی کاربرد دارند. برای شعار تبلیغاتی هم دقیقاً همینطوری است؛ یعنی شما هر چقدر از کلماتی استفاده کنید که احساس عجله، عقب ماندن از دیگران یا وسوسه را بهوجود بیاورند، شانس بیشتری برای ترغیب لیدها به نهاییسازی خریدشان دارید.
ماندگاری، ویژگی اصلی یک شعار تبلیغاتی خوب است
شما که دلتان نمیخواهد مثلاً وقتی یک کمپین دیجیتال مارکتینگ اجرا میکنید و یک شعار تبلیغاتی برایش دارید، بعد از یک مدتی از ذهن مخاطبانتان بیرون بروید؟ پس از کلماتی استفاده کنید که شعار تبلیغاتیتان را برای مدتها تویِ ذهن مخاطبانتان ثبت کنید.
چطور یک شعار تبلیغاتی مَشتی طراحی کنیم؟
اینکه اصلاً حال و هوای شعار تبلیغاتیتان چگونه باشد، خیلی به محصولات و خدماتی که به مخاطبان میدهید، بستگی دارد. باید خیلیخیلی شعار تبلیغاتی کسب و کارتان را جدی بگیرید و همینطوری برای اینکه فقط یک شعار داشته باشید، چند تا کلمه را کنار هم نگذارید. شعار خوب، میتواند باعث افزایش فروش کسب و کارتان شود.
یکسری نکته برای همه کسب و کارهای اینترنتی و غیر اینترنتی مشترکاند که میخواهم دربارهشان توضیح بدهم.
بریم ببینیم اولین نکته چیه 😊
1) هدفتان را مشخص کنید
اولین کاری که باید انجام بدهید تا بتوانید یک شعار تبلیغاتی خفن طراحی کنید، فکر کردن به اهدافتان است. البته دقت کنید اینجا منظورم اهداف کسب و کارتان نیست؛ منظورم هدفهایی است که از شعار تبلیغاتیتان دارید. مثلاً یکی از این هدفهایی که صحبتش را میکنم، میتواند بهکار بردن شعار برای تبلیغات و فروش محصول X به فلان مخاطبان هدف باشد.
برای اینکه بتوانید خیلی دقیقتر و راحتتر اهدافتان را از شعار تبلیغاتی مشخص کنید، پیشنهاد میکنم حتماً به چند تا سوال مهم پاسخ دهید:
- محصول شما چیست؟ اصلاً چه کاربردی دارد؟ فیزیکی است یا دیجیتالی؟ برای استفاده طولانی مدت است یا کوتاه مدت؟
- هدفتان از فروش چیست؟ صرفاً میخواهید سود کنید یا دنبال اهداف دیگر مثل خیرخواهانه و اینجور چیزها هم هستید؟
- با چه افرادی طرف هستید؟ پرسونای مشتری شما شامل چه ویژگیهایی است؟
- چقدر بین مردم برندتان شناخته شده است؟ قدیمی هستید یا تازه کار؟
لطفاً برای پاسخ دادن به این سوالها زمان بگذارید و خوب روی هر کدام فکر کنید. باور کنید انتخاب کردن شعار تبلیغاتی در اول مسیر راهاندازی کسب و کار با زمانی که بخواهید برای یک محصولتان شعار جدیدی انتخاب کنید، زمین تا آسمان فرق میکند.
2) دنبال سادگی باشید تا پیچیدگی
شاید اگر یکم شعارتان پیچیده باشد خیلی از مخاطبان کنجکاو شوند، ولی باور کنید تعدادشان خیلی کمتر از کسانی است که اصلاً متوجه نمیشوند حرف حساب شما چیست و علاقهای هم ندارند که پیگیرش شوند. بنابراین لطفاً به فکر این نباشید که شعارهای عجیب و غریبی طراحی کنید که درک کردنش خیلی سخت باشد. اگر یادتان باشد گفتم که مخاطب فقط در چند ثانیه باید شعار تبلیغاتیتان را درک کند.
مثلاً اگر محصولی دارید که باعث زیبایی پوست صورت میشود، سعی کنید خیلی ساده همین را به یک نحو و لحن دیگری بگویید. ولی اینکه خیلی بخواهید قضیه را پیچیده کنید که مخاطب خودش بفهمد که منظورتان زیبایی پوست است، اصلاً کار درست و منطقی نیست.
3) با برندتان جور در بیاید
خیلی از شعارهای تبلیغاتی بَد که اتفاقاً تعدادشان کم هم نیست، اصلاً با صدای برندشان جور نیستند. مثلاً میبینید که طرف در تمام محتواها و تعامل با مخاطبانش، لحن طنزآمیز دارد ولی وقتی نوبت به انتخاب شعار تبلیغاتی بیچاره میرسد، جوگیر میشود و جدی با مخاطبانش حرف میزند.
الان شما مثلاً از دیزنی توقع دارید که برای یک کمپینش بیاید شعار تبلیغاتی خیلی رسمی و جدی طراحی کند؟ معلوم است که نه؛ چون اصلاً نمیتوانیم دیزنی انقدر رسمی را باورش کنیم و همین موضوع باعث میشود که ارتباط خوبی بین ما و این برند شکل نگیرد.

4) از طوفان فکری استفاده کنید
قبول دارم که وقتی میخواهید یک شعار تبلیغاتی انتخاب کنید، ذهنتان پُر میشود از هزار و یک ایده که نمیدانید کدامشان بهتر است. یکی از راههایی که همیشه وقتی بین چند تا ایده گیر میکنید حسابی به دردتان میخورد، استفاده از روش طوفان فکری است.
یک کاغذ و قلم بردارید و هر ایدهای که به ذهنتان میرسد را بنویسید. لطفاً موقع نوشتن فکر نکنید که مثلاً الان ایده A خوب است و ایده B بد؛ اصلاً خوب و بد را جدا نکنید و همه را باهم بنویسید. حالا وقتش است که این روش طوفان فکری استفاده کنید تا بتوانید بهترین گزینهها را برای شعار تبلیغاتی که دنبالش بودید، انتخاب کنید.
چند مثال واقعی از شعار تبلیغاتی
حالا که کاملاً با شعار تبلیغاتی آشنا شدید، وقتش رسیده باهم چند تا نمونه واقعی از این شعارها را ببینیم. مطمئنم وقتی تمام این شعارها را بخوانید، ذهنتان برای انتخاب آمادهتر خواهد بود.
1) سونی:
باورش کن.
2) آی مکس:
بزرگ فکر کن.
3) دوپونت:
معجزه دانش.
4) انرجایزر:
به مسیرت ادامه بده، ادامه بده، ادامه بده …
5) پلی استیشن:
در دنیای خود زندگی کنید، در دنیای ما بازی کنید.
6) دانکن دوناتس:
آمریکا با دانکن اداره میشود
7) کانن:
آن چیزی که ما اعتقاد داریم را ببینید.
8) نیکون:
در قلب تصویر
9) کداک:
لحظاتت را به اشتراک بذار، زندگی ات را به اشتراک بذار.
10) فدکس:
وقتی که هیچ فردایی نیست.
11) وال مارت:
پول بیشتری ذخیره کنید، زندگی بهتری داشته باشید.
12) فورچن:
برای افرادی که تغییر را رقم خواهند زد.
13) آستون مارتین:
قدرت، زیبایی و روح.
14) کوکاکولا:
درب قوطی را باز کن تا سرحال شی.
15) ام اند ام:
در دهانتان آب می شود، نه در دستانتان.
16) نایک:
فقط انجامش بده!
17) مک دونالد:
من عاشقشم!
18) آدیداس:
غیر ممکن وجود نداره.
19) دیزنی لند:
شادترین نقطه ی روی زمین
20) ریبوک:
من همانی هستم که هستم.
21) لورئال جدید:
چون شما ارزشش را دارید.
22) شرکت فناوری اینتل :
درون اینتل.
23) آویس:
بیشتر تلاش میکنیم
24) استیت فارم:
مثل یک همسایهی خوب، استیت فارم در کنار شماست
25) شکلات تری:
تکه تکه اش کن، عاشق تمام تکههایش باش.
26) دیکسون:
آخرین جایی که میخواهی بروی.
27) محصولات بهداشتی ویترس اسنشال:
کیفیتی که انتظارش را داشتید با قیمتی که باور نخواهید کرد.
28) نوشیدنی بلک تورن:
آن همه زرق و برق طلا نیست.
29) فیلیپس:
هر روز خودت را ابراز کن.
30) وسایل خانگی:
اگر ما این را نفروشیم، شما نیازی به آن نخواهید داشت.
31) کفشهای ورزشی نیو بالانس ۱۰۸۰:
اجازه بده بهترین چیزها اتفاق بیفتد.
32) چیپسهای سان:
خوشمزه ترین تنقلاتی که تا به حال خوردهاید.
33) فورچون:
برای افرادی که میخواهند تغییری اعمال کنند.
34) شرکتهای:
اجازه بده انگشت هایت راه بروند.
35) ام اند ام:
در دهانتان آب میشود نه در دستتان
36) بلاگر:
دکمه انتشار را فشار دهید.
37) لیوایز:
کیفیت هرگز از مد نمی افتد.
38) آژاکس:
قوی تر از کثیفی.
39) کابینتهای آشپزخانه کینگز:
کابینت های ارزان اما در حد قصر پادشاهی.
40) صابون پالم اولیو:
چهره نوجوانیات را حفظ کن.
41) شورولت:
ببینید. امتحان کنید. بخرید.
42) پپسی رژیمی:
همین موقع فردا؟
43) تسکو:
حتی یک ذرهی کوچک هم کمک میکند
44) آئودی:
پیشرفت به وسیلهی فناوری
45) دوپونت:
معجزه دانش
46) کی.اف.سی:
غذای عالی
47) مستر کارت:
چیزهایی هستند که با پول نمیتوان خرید، برای هر چیزی غیر از اینها، مسترکارت وجود دارد.
48) تسکو:
حتی یک ذرۀ کوچک هم کمک میکند.
49) برگر کینگ:
به شیوه خودتان درست کنید.
50) جنرال الکتریک:
ما چیزهای خوبی در زندگی تان به ارمغان میآوریم.
51) بانک:
بانک محلی جهانی.
52) صابون پیرس:
آماده شوید تا به بانوی زیبایی تبدیل شوید.
53) شکلات کیتکت:
استراحت کنید، کیتکت بخورید.
54) دومستوس:
میکروبها را زنده نمیگذارد.
55) شامپو هد اند شولدرز:
من اصلا نمیدانستم که شوره مو داری.
56) اوبر:
به هرکجا میخواهید، بروید.
57) توماس کوک:
فقط رزرو نکنید. با توماس کوک به مسافرت بروید.
58) خطوط هوایی قارهای:
ما واقعا به شما وفاداریم.
59) سیگارهای دورال:
منو بچش! منو بچش! یالا منو بچش!
60) موتورهای:
یک بار رانندگی، یک عمر وابستگی.
61) بی ام دابلیو:
لذت محض رانندگی.
62) فولکس واگن:
کوچک فکر کنید.
63) مارک اند اسپنسر:
حق همیشه و کاملاً با مشتری است.
64) پورشه:
جایگزینی نیست.
65) آیبیام:
راهحلی برای سیاره هوشمند.
66) ورایزن:
حالا صدامو میشنوی؟ خوبه.
67) المپوس:
دید شما آیندهی شماست.
68) کلوین کلاین:
بین عشق و دیوانگی، وسواس است.
69) ودافون:
بیشتر از اکنون باشید.
70) تگ هیور:
موفقیت، یک بازی ذهنی است.
71) جنرال الکتریک:
تخیل در کار
73) صلیب سرخ:
بزرگترین تراژدی بی تفاوتی است.
74) یلو پیج:
به انگشتانتان اجازه بدهید، راه بروند
75) تری ام:
نوآوری
76) نوکیا:
ارتباط دادن مردم
77) دیبیرز:
الماس همیشگی است.
78) نسکافه:
قهوه در بهترین حالت آن.
79) روغن شِل:
سلامت زندگی کنید. از روغن شِل استفاده کنید.
80) ارتش امریکا:
من شما را برای ارتش امریکا میخواهم.
81) اسپرایت:
فرمان بردار عطشت باش.
82) کورن پاپز:
باید پاپ کرنم را بخورم.
83) چیپسهای سیب زمینی لی:
من نمیتوانم فقط یکی بخورم.
84) اسنیکرز:
گرسنه ای؟ یک اسنیکرز بخور.
85) ژیلت:
بهترین تیغ برای مردان
86) هاینز:
خوراک لوبیا یعنی خوراک لوبیای هاینز.
87) تلویزیون اونیدا:
حسرت همسایه ها، غرور مالک.
88) ویزا:
هرجایی که بخواهید باشید.
89) سینتل:
کار فناوری اطلاعات را تمام شده در نظر بگیر.
90) فدرال اکسپرس:
وقتی که باید نصفه شب آنجا باشد.
91) انجمن پنیر:
هر زمان که دوست داشتید رو به دوربین لبخند بزنید و بگویید پنیر.
92) ویتیز:
صبحانه قهرمانها
93) غلات صبحانه:
بازش کن! خردش کن! بخور!
94) جگوار:
رویا بافی نکن. با آن رانندگی کن.
95) کرم مرطوب کننده آسترال:
برای مراقبت از پوست شما.
96) افترشیو دنیم:
برای مردانی که نمیخواهند به صورتشان فشار بیاورند.
97) چرم امپریال:
کمیاب اما خوب.
98) ایمپالس:
وقتی مردی که تا به حال ندیده بودی شاخه گلی به تو میدهد.
99) شامپو بچه جانسون:
اشک بس است.
100) لورئال قدیمی:
چون من ارزشش را دارم.
خلاصه اینکه . . .
بنظرم شعارها میتوانند بجای ما حرف بزنند. خیلی وقتها، اگر شعار تبلیغاتی خوبی انتخاب کرده باشیم، مخاطبان هدفمان راحت حرف حساب ما را میفهمند و به سمت محصولات و خدماتمان ترغیب میشوند. شما هم سعی کنید با استفاده از تمام توضیحاتی که در این مقاله دادم، اسلوگِنها و تگلاین مناسب و درجه یکی برای کسب و کار یا محصولاتتان طراحی و انتخاب کنید.
حالا فرض کنید که قرار است برای کوچولوها (بچهها) یکسری اسباببازی جدید بفروشید؛ چند تا شعار خوب به من بگید که وقتی پدر و مادرها میبینند، برای خرید تمایل بیشتری داشته باشند 😊 منتظرتونم!