
اگر اهلِ وب و وب گردی باشید، حتماً ویدیوهایی را دیدهاید که رایگان پخش میشوند و محتواهایی دارند که به یک چیزی ترغیبتان میکنند. مثلاً ممکن است، با دیدن یکی از ویدیوهایی که یک شرکتی منتشر کرده، دلتان بخواهد در آنجا کار کنید.
یا مثلاً ویدیوهایی را دیدهاید که حتّی شما را برای خرید محصولی که علاقۀ زیادی نداشتهاید، وسوسه کردهاند. بیشتر از این توضیح نمیدهم که اصلِ ماجرا اینجا لو نره!
در این مقاله، اول کامل با ویدیو مارکتینگ یا همان بازاریابی ویدیویی، آشنا میشوید و بعد با خواندن یکسری کاربردها و مزایا، میفهمید که آیا این کسب و کارها جاهِل و نادان هستند که زمان و پول هزینه میکنند تا یک ویدیو بسازند یا نه!
بعد از این، انواع مختلف ویدیو مارکتینگ (بازاریابی ویدیویی) را برایتان توضیح میدهم. برای اینکه خیالتان هم راحت بشود، دو سه تا نکته در انتهای مقاله آوردهام.
شروع کنیم؟
ویدیو مارکتینگ یا همان بازاریابی ویدیویی (Video Marketing) چیست؟
بازاریابی ویدیویی یا ویدیو مارکتینگ، یک شاخۀ خیلی کاربردی و مهم از دیجیتال مارکتینگ است.
بگذارید اینطوری برایتان بگویم . . .
چندین سال پیش، سرزمینی وجود داشت که پادشاهش را “دیجی” صدا میکردند. خیلی طول کشید تا فهمیدم دیجی، مخفف دیجیتال مارکتینگ بوده. این پادشاه، یک عادت بد داشت که هر دختر و پسری را میدیدید، پیوندشان را مبارک باد میگفت و به خانۀ بخت، هر چقدر سخت، میفرستاد.
از قضا، یکروزی آقایِ کانتی و خانمِ ویدی، باهم حرف میزدند که پادشاه دید و . . .
و بالاخره آقایِ کانتی یا همان کانتنت و خانم ویدی که به او ویدیو هم میگفتند، پیوندشان مبارک شد و خانوادۀ ویدیو مارکتینگ، به وجود آمد!

تقریباً سال 2010 میلادی یا همان 1388 خودمان بود که برندها شروع کردند به بازاریابی از طریق ویدیو و چون ساخت ویدیو راحتتر شده بود، تعداد برندهایی که اینکار را میکردند، خیلی زیاد شد.
تقریباً سال 2010 میلادی یا همان 1388 خودمان بود که برندها شروع کردند به بازاریابی از طریق ویدیو و چون ساخت ویدیو راحتتر شده بود، تعداد برندهایی که اینکار را میکردند، خیلی زیاد شد.

ویدیو مارکتینگ تویِ ایران، کیلویی چند؟
یوتیوب و این چیزها که برای برندهای خارج از ایران بود. حالا هر چند میلیارد دقیقه هم که روزانه در یوتیوب ویدیو بارگذاری شود، چیز زیادی سهم ایرانیها نیست؛ چون متاسفانه در ایران فیلتر است!
پس یعنی ویدیو مارکتینگ در ایران، پَر؟
نه!
درست است که پلتفرمهای محبوب جهانی یا از دسترس ایرانیها خارج است یا اینکه مخاطبان زیادی ندارند، امّا آپارات، یکی از سرویسهای اشتراک گذاری ویدیو (Video Sharing) ایرانی است که کاربران روزانه، میلیونها دقیقه ویدیو در آن میبینند!
بنابراین، اگرچه در خیلی از سایتهای جهانی نمیتوانید فعالیت بازاریابی ویدیویی داشته باشید، امّا در سایتها و شبکههای معروفی مثل آپارات، تلگرام و اینستاگرام، میتوانید ویدیوهای مرتبط بسازید و منتشر کنید.
مثلاً همین دیجی کالا، تا دلتان بخواهد ویدیو منتشر میکند و با اینکار، کاربرانش را پیش خودش سفت و محکم، نگه میدارد.
پس بهونه نیاورید و تا آخر این مقاله را بخوانید تا کاملاً با ویدیو مارکتینگ و نحوۀ اجرای آن آشنا شوید!
چرا باید از ویدیو مارکتینگ استفاده کنیم؟
یکی از اصلیترین دلایل اینکه این روزها، خیلی بازاریابی ویدیویی داغ شده، مزایای فوق العادهای است که دارد. مطمئنم وقتی برایتان از این مزایا بگویم، تصمیم میگیرید هر طور شده از ویدیو مارکتینگ برای کسب و کارتان استفاده کنید.
- وبسایت Hubspot، طی یک سری تحقیقاتِ خفن، متوجّه شده که 78 درصد از مردم (که درگیر اینترنت هستند)، حداقل هفتهای یک ویدیو را میبینند. اگر بازه زمانی را کمتر کنیم، میرسیم به اینکه روزانه بیشتر از 50 درصد مردم، ویدیو تماشا میکنند.
- از این جالبتر، تحقیق گوگل است که نشان میدهد از هر 10 تا آدمیزاد، 6 نفر ویدیوهای آنلاین را به تلویزیون ترجیح میدهند. (که الان هم دقیقاً به جایی رسیدیم که تبلیغات یوتیوب و شبکههای اجتماعی، خیلی بیشتر از تلویزیونه!)
- و یک آمار خیلی جالب دیگه هم اینکه مردم روزانه بیش از 1 میلیارد (!) ساعت ویدیو میبینند!
- آمار نسخه ایرانیش هم هست؛ روزانه بیش از 60 میلیون نمایش در آپارات انجام میشود.
برای آن دسته از کسانی هم که اهلِ آمار و ارقام نیستند، یکسری مزایای درست و حسابی بازاریابی ویدیویی را برایتان آماده کردهام که دیگه حتماً راضی بشید!
با تولید و انتشار ویدیو، مزیت رقابتی داشته باشید
اینکه شما برای محصولات یا خدمات کسب و کارتان ویدیو تولید و منتشر کنید، خودش یک نوع مزیت رقابتی محسوب میشود.
بنظرم قبل از اینکه این موضوع را توضیح بدهم، یک سَری به مقالۀ “صفر تا صد طراحی مزیت رقابتی” بزنید تا کاملاً متوجّه شوید که مزیت رقابتی چیست و چه راههایی را باید برای طراحی کردنش، طی میکردید.
در ایران، کسب و کارهایی هستند که از بازاریابی ویدیویی استفاده میکنند، امّا واقعیت این است که تعدادشان زیاد نیست.
حالا دلیلش اعتماد به نفس کم یا مفید ندانستنش باشد یا هر چیز دیگر، مهم نیست. تنها چیزی که برای شما باید مهم باشد، خلوت بودن نسبی بازار ویدیو مارکتینگ است.
بنابراین، این کار خودش به احتمال 99%، برای کسب و کارتان یک مزیت رقابتی محسوب میشود.
و از نتایج مزیت رقابتی هم که در مقالۀ خودش حسابی برایتان گفتم!
توی جایی مثل یوتیوب، مثلاً وقتی یک موضوع رو سرچ میکنید، متوجّه میشوید که شاید 50 کسب و کار دربارۀ آن موضوع توضیح دادهاند و اتفاقاً توضیحاتشان هم فرق زیادی باهم نمیکند. و جالبتر اینکه درصد بالایی از آنها هم بازدید زیادی جذب کردهاند. باور کنید ویدیو، آنقدری جذاب است که یک مخاطب ممکن است دهها ویدیو با موضوع یکسان از کسب و کارهای مختلف را ببیند!

با تولید و انتشار ویدیو، به فروش نجومی برسید
افزایش فروش، یکی از دغدغههای اصلی هر کسب و کاری است. مطمئنم شما هم اگر کسب و کار راهاندازی کرده باشید، به دنبال این هستید که فروشتان را بیشتر و بیشتر کنید.
برای اینکه فروشتان را افزایش بدهید، دو مرحله برایتان در نظر گرفتم:
- مقالۀ “راهکارهای جدیدِ افزایش فروش” را بخوانید تا با چندین راهکار بی نظیر آشنا بشوید.
- ویدیو زیر را ببینید تا متوجّه شوید که چطور با ویدیو مارکتینگ، میتوانید فروشتان را افزایش بدهید.
دیدید چطوری همین الان من یک نوع بازاریابی ویدیویی انجام دادم؟ 😉
با تولید و انتشار ویدیو، رنکهای بهتر گوگل را بدست بیاورید
یک چیز و این همه مزایا، محاله!
علاوه بر دو مزیت فوق العادهای که تا اینجا گفتم، این را هم باید اضافه کنم که به کمک ویدیو، میتوانید سایتتان را بهینهتر کنید تا نتایج بهتر و بیشتری در گوگل بدست بیاورید.
در واقع طی تحقیقاتی که انجام شده، آن دسته از صفحاتی که ویدیو هم در آنها وجود داشته باشد، عشقِ گوگل هستند و شانس بسیار بیشتری برای رسیدن به رنکهای بالای گوگل دارند.
البته دو نکتۀ مهم را اصلاً فراموش نکنید . . .
اول اینکه، قرار نیست یک ویدیو بگذارید و سایتتان را ولش کنید به امانِ خدا! فکر نکنید با یک ویدیو گذاشتن، نیازی نیست کاری برای بهینه سازی سایتتان انجام بدهید. حتماً هر چیزی که در مقالۀ “تعریف جامع سئو کلاه سفید، کلاه سیاه و کلاه خاکستری” هم گفتم را به کار ببرید تا بتوانید رنک بگیرید.
و دوم اینکه، اصلاً فکرش را هم نکنید که ویدیوها را داخل هاست یا سرورتان آپلود کنید (بهطور غیرمستقیم سئو سایتتان آسیب میبیند). یک کانال در آپارات یا هر سرویس اشتراک گذاری دیگر بسازید و ویدیوهایتان را آنجا آپلود کنید و بعد داخل سایتتان قرار بدهید.
با تولید و انتشار ویدیو، سایتتان را از حجم کاربر، منفجر کنید
صبر کنید؛ این با موضوع قبلی، یک کوچولو فرق میکند.
ببینید، درست است که وقتی شما به کمک ویدیو، سایت و محتواهایتان را بهینه کنید و رنک بگیرید، کاربران بیشتری را جذب میکنید، امّا قبل از اینکه حتّی رنک بگیرید هم میتوانید حجم ورودی به سایتتان را افزایش بدهید.
فرض کنید شما یک کانال در آپارات ساختید و ویدیوهایی هم آپلود میکنید.
خیلی از کسانی که اصلاً با شما و سایتتان آشنایی ندارند، ویدیوهایتان را در آپارات میبینند.
بعد چه میشود؟
معلوم است! خیلی از افراد وقتی اطلاعات و کپشن ویدیوهای شما را میبینند، اگر از ویدیو لذت برده باشند، وارد سایتتان میشوند و اینطوری، کاربران سایت شما هم بیشتر و بیشتر میشود.

بنابراین اگر سایت جدیدی دارید و میتوانید ویدیو تولید کنید، حتماً اینکار را انجام بدهید و در آپارات، ویدیوهایتان را بهینه کنید. با بهینه کردن، کاربران بیشتری از کانال شما بازدید میکنند که میتوانید درصدی از آنها را به سایتتان هدایت کنید!
با تولید و انتشار ویدیو، اعتماد و صمیمیت ایجاد کنید
مطمئنم خودتان هم بهجای مشتری باشید، از کسی که اعتماد ندارید، چیزی نمیخرید. بنابراین فکر نکنید که وقتی کسب و کاری راه اندازی میکنید، هر کسی با برندتان آشنا شود، حتماً محصولات و خدماتتان را میخرد.
اگر چنین فکری میکنید، باید بگم که متاسفانه از این خبرا نیست!
اگر بازاریابها را دیده باشید، خیلی رود اعتماد طرف مقابلشان مانور میدهند. باید هم همینطور باشند.
دقت کردید خیلی وقتها اگر یک نفر به شما چیزی بدهد و به او اعتماد نداشته باشید، حتّی رایگان هم قبولش نمیکنید؟
پس یکی از اصلیترین چالشهای کسب و کارها، از بین بردن همین حس ترس یا اعتماد نداشتن مخاطبهاست.
وقتی ویدیوهای باکیفیتی تولید و منتشر کنید، یک نوع حس اعتماد برای مخاطبانتان ایجاد میکنید. در واقع مخاطب با خودش میگوید وقتی انقدر یک کسب و کار برای ویدیو زمان میگذارد تا محتوای رایگان مفیدی در اختیارم قرار بدهد، پس باید خیلی کار درست باشد.
بجز این، یک نگاهی به ویدیو زیر از دیجیاتو بندازید:
دیجیاتو با این نقد و بررسیها از طریق ویدیوهای باکیفیت، یک حس اعتماد و صمیمیت را ایجاد میکند که مخاطب احساس کند دیجیاتو، دوست و رفیق صمیمیاش است که برای اینکه انتخاب بهتری داشته باشد، برای خرید کمکش میکند.
بنابراین اصلاً اهمیت ویدیوها برای ایجاد حس اعتماد در مخاطبان را دستِ کم نگیرید.
انواع مختلف بازاریابی ویدیویی یا ویدیو مارکتینگ
تا اینجا متوجه شدید که ویدیو، خیلی برای مخاطب جذاب است. ولی این دلیل نمیشود که همیشه و برای مدت طولانی، همینطور باشد. منظورم این است که بالاخره حتّی برای تولید ویدیو هم باید دنبال تنوع باشید وگرنه، مخاطب خسته میشود.
یکی از خوبیهای اینکه انواع بازاریابی ویدیویی زیاد هستند، این است که میتوانید ببینید شرایط تولید کدام یک را دارید. مثلاً یکسری از ویدیوها، برای کسب و کارها نوپا خوب نیستند؛ حالا بهخاطر هزینۀ یا هر چیز دیگری.
من 18 نوع ویدیو مارکتینگ که به دردتان میخورد را انتخاب کردم. البته در اصل، 4 دستۀ در نظر گرفتم که هر کدام، خودشان شامل انواع مختلفی هستند.
بریم ببینیم این انواع ویدیو، چه هستند که به کسب و کار شما، قرار است کمک کنند:
1.ویدیوهای محصول
ویدیوهای محصول، شامل آن دسته از ویدیوهایی هستند که با کاملاً با محصول سر و کار داریم. یعنی هدف و تمرکز اصلی ویدیو، روی محصول است.
4 نوع فرعی برای نوع ویدیوهای محصول داریم که هر کدام، در دنیای امروز، خیلی به شما کمک کننده خواهند بود. اصلاً الان شاید شرکتی را پیدا کنید کمتر سراغِ دیگر انواع رفته باشد، ولی 99 درصد شرکتهای فعال در زمینۀ بازاریابی ویدیویی، حتماً از ویدیوهای محصول محور، استفاده میکنند.
دموی محصول
ویدیوهای دموی محصول، ویدیوهایی هستند که شما بیایید راجع به ویژگیها و امکانات و نقاط مثبت محصول و خدماتتان، صحبت کنید. یعنی این حالت، جنبۀ مثبت دارد و شما باید یکجورایی، پُزِ محصولتان را بدهید.
سعی کنید یکم فان و هیجان را حتماً چاشنی این نوع از ویدیوها بکنید. چون معمولاً کاربران، ویدیوهای نقد و بررسی را بیشتر دوست دارند و ویدیویی که فقط دربارۀ نقاط مثبت و ویژگیهای یک محصول گفته شود، خستهشان میکند.
پرده برداری از محصول
اگر اهلِ تلویزیون باشید، احتمالاً دیدهاید که خیلی از برندها وقتی یک محصول جدید تولید میکنند، تبلیغاتی نمایش میدهند که مخاطبان متوجّه شوند محصول جدید شرکت، تولید شد.
اگر خدمات یا محصولات جدیدی اضافه میکنید، یک ویدیو که حالت رونمایی از محصول را داشته باشد، بسازید و از دیالوگ و سناریوهایی استفاده کنید که به مخاطبان نشان بدهید چقدر فکر میکردید این محصول مناسب آنهاست و از ارائهاش، لذت میبرید.
نکتۀ مهم: این نوع از ویدیوها، نه باید جنبۀ مثبت داشته باشند و نه منفی؛ کاملاً خنثی. لازم نیست از ویژگیهای محصول بهصورت جزئی صبحت کنید و حتّی از نکات منفیای که دارد و قرار است بعداً رفعشان کنید، حرف بزنید.
نقد و بررسی محصول
حتماً با خودتان میگویید، مگر برندی هم از معایب و نکات منفیاش صحبت میکند که بخواهیم ویدیوهای نقد و بررسی تولید کنیم؟
ببینید، این مسئلۀ کمی فرق میکند . . .
وقتی یک شرکت بازی سازی، بازی جدیدی تولید میکند، علاوهبر استفاده از انواع مختلف ویدیو مارکتینگ، سراغِ نقد و بررسی محصولش هم میرود. ولی نه اینکه خودِ شرکت اینکار را بکند. درواقع، اگر با اسپانسرینگ آشنا باشید، متوجّه میشوید که یک شرکت بازی سازی، با حمایت مالی یک فرد مشهور مثل یوتیوبرها، نقد و بررسی بازیاش را انجام میدهد امّا سعی میکند کفۀ ترازو، بیشتر به سمت مثبت برود.
بنابراین برای تولید چنین ویدیوهایی، بیشتر به دنبال برآیندِ مثبت باشید؛ اگر 5 تا نقطۀ ضعف را مشخص میکنید، 20 نقطۀ قوت محصولتان را بگویید.
نکتۀ مهم: از دیدگاه روانشناسی، وقتی یک اینفلوئنسر، دربارۀ یک کالا یا شرکت نقد و بررسی انجام بدهد، کاربران بهتر باور میکنند و نقاط منفی، چندان به چشم نمیآیند که کسی تمایل به تجربه محصول نداشته باشد.
آنباکسینگ محصول
آنباکسینگ، یعنی جعبه گشایی. ولی فکر نکنید که با رونمایی از محصول، یکسان است. شبیه هستند ولی یکی نه.
آنباکسینگ، لزوماً برای محصولات جدید نیست و یک محصول را میتوان بارها و بارها، جعبه گشایی کرد. چنین ویدیوهایی، در چند سال اخیر خیلی محبوب شدهاند. اگر محصول فیزیکی دارید، خیلی خوب میشود که حتماً به افرادی که دنبال کنندههای زیادی در شبکههای اجتماعی دارند، بسپارید تا اینکار را انجام بدهند.
لازم نیست حتماً توضیحی دربارۀ ویژگیها و امکانات محصول داده بشود. حال و هوای چنین ویدیوهایی، باید خنثی باشد؛ یعنی نه از جنبۀهای مثبش گفته شود و نه منفی.
اگر بخواهیم این 4 مورد را از نظر جنبۀ مثبت و منفی نگاه کنیم، اینطوری میشوند:

2.ویدیو های آموزشی
نوع دوم ویدیو بازاریابی ویدیویی، ویدیوهای آموزشی هستند.
اینجا هم 4 نوع داریم که هر کدام در کنار اینکه آموزشی به مخاطب میدهند، منجر به آشنایی و آگاهی او از برند شما میشوند و به استفاده یا تحقیق بیشتر دربارۀ محصول و خدماتتان، تمایل پیدا میکنند.
این 4 نوع عبارتند از:
آموزش استفاده از محصول
یکی از محبوبترین ویدیوهای آموزشی، استفاده از محصول است. درواقع شما با این کار، در کنار اینکه به مخاطب آموزش میدهید نحوۀ استفاده از فلان محصول چیست، محصول خودتان را هم بازاریابی میکنید و مخاطب و مشتری بدست میآورید.
فرض کنید شما یک فروشگاه اینترنتی لوازم صوتی – تصویری دارید. وقتی آموزش نحوۀ نصب تلویزیون بر روی پایههای دیواری را آموزش بدهید، خیلیها با فروشگاهتان آشنا میشوند و از محصولات مختلفتان، استفاده میکنند.
آموزش ترفندها
بیایید فرض کنیم شما یک فروشگاه اینترنتی موبایل دارید. یکی از روشهای ویدیو مارکتینگ از نوع آموزشی، این است که یکسری ویدیوهایی تولید کنید که در آنها، ترفندهایی را به مخاطبان میگویید. مثلاً ترفندهایی مثل اینکه چطور بعد از ریست فکتوری، باز هم اطلاعات را داشته باشیم؟
اگر کیفیت محتواهایتان خوب باشد و واقعا به کاربر یک ترفند یاد بدهید، تمایل پیدا میکند از فروشگاهتان بازدید کند.
آموزش مرتبط با محصول
این نوع آموزشها، بیشتر به دردِ شرکتهای خدماتی میخورد. مثلاً اگر طراحی سایت انجام میدهید، با گذاشتن یکسری آموزشهای فرعی مرتبط با طراحی سایت، میتوانید برای کسب و کارتان، مشتری جذب کنید.
نمونههای زیر، مثالی برای همین شرکت طراحی سایت هستند:
- آموزش تغییر استایل یک کلاس
- آموزش ساختن منوهای جذاب
- آموزش ساخت اسلایدر
- و
- .
- .
چیزهایی مثل اینها، خیلی به جذب مخاطب و تبدیل شدنشان به مشتری، کمک میکنند.
وبینار
وبینارها، گزینۀ خیلی خوبی برای ویدیو مارکتینگ هستند. وقتی شما رایگان یا پولی، آموزشی از طریق وبینار برگزار میکنید، مخاطبان با برند شما آشنا میشوند یا حتّی تمایل پیدا میکنند که از خدمات و محصولات شما، استفاده کنند.
نکتۀ مهم: آموزشها از طریق وبینار، میتوانند هم مرتبط باشند و هم ارتباط مستقیمی نداشته باشند.
ایران سرور، یکی از برندهایی است که هر از گاهی یکسری آموزشها را بهصورت وبینار برگزار میکند.
3.ویدیوهای تعاملی
تعامل، چه با مشتری چه با کارمند، خیلی مهم است. 3 نوع مختلف ویدیوهای تعامل با کاربران وجود دارد که هر سه، تمرکز اصلیشان روی مشتریان و درگیر کردن احساسات و نظراتشان است.
پیشنهاد میکنم اگر میتوانید، حتماً از هر سه این موارد استفاده کنید.
نظرات مشتریان
همانطور که میدانید، متاسفانه به دلایل مختلفی، اعتماد در بازارهای امروز، کم شده است. از آنجایی که شما باید برای جلب اعتماد مخاطبان که از شما خرید کنند، تلاش کنید، میتوانید از طریق بازاریابی ویدیویی اینکار را انجام بدهید.
خیلی خوب میشود اگر یک ویدیو از نظرات مشتریان از محصول یا خدماتتان منتشر کنید. با اینکار کسانی که هنوز نتوانسته به شما یا محصولتان اعتماد کنند، احتمال خریدشان، بیشتر میشود.
نظرات کارمندان
شاید با خودتان بگویید نظرات کارمندان مگر روی مشتری و مخاطب هم تاثیر دارد؟
ببینید . . .
وقتی شما نظرات کارمندانتان را در یک ویدیو منتشر کنید، کسانی که ویدیو را میبینند، متوجّه میشوند که محیط و فرهنگ کسب و کار شما چیست.
بجز این، خیلی مهم است که اتحاد را به مخاطبان نشان بدهید. پس سعی کنید ویدیویی که قرار است از نظرات کارمندان تولید کنید، حتماً طوری باشد که اتحاد و خوشحالی و رضایت، کاملاً مشخص باشد.
مخاطبان به شرکتهایی که فرهنگشان را نشان میدهند و کارمندانشان هم از کار کردن راضی هستند، اعتماد بیشتر میکنند و احتمال خریدشان، بالا میرود.
پرسش و پاسخ
ویدیوهای پرسش و پاسخ، ویدیوهای خیلی خوبی برای تعامل مستقیم با مشتریان و مخاطبان هستند. معمولاً ویدیوهایی که تا اینجا گفتیم، ممکن بود که پاسخ سوالات کاربران را بدهد ولی ویدیوهای پرسش و پاسخ، بهصورت مستقیم و دقیق، پاسخ تمام پرسشها را میدهد.
برای اینکه به مخاطب ثابت کنید به او اهمیت میدهید، خیلی خوب میشود که یک ویدیو بسازید و هر ابهام و سوالی که دارد را جواب بدهید.
4.رویدیوهای مرتبط به شرکت
نوع آخر ویدیو مارکتینگ یا بازاریابی ویدیویی، ویدیوهایی است که مخاطبان را به شرکت نزدیکتر میکند. یعنی با تولید چنین ویدیوهایی، هدف این است که مخاطبان احساس نکنند غریبه هستند و شرکت آنها را فقط برای درآمد و فروش میخواهد.
وقتی چنین ویدیوهایی برای مخاطبانتان بسازید، به آنها ثابت میکنید که هیچ مرزی بین شرکتتان و آنها وجود ندارد و همه چیز شفاف است. قطعاً با اینکار، صمیمت و اعتماد بیشتری هم بدست میآید.
چند نمونه مهم از این نوع ویدیوها عبارتند از:
رویدادها
یکی از ویدیوهایی که مخاطبان را به شرکتتان نزدیکتر میکند، ویدیو از رویدادهایی است که در شرکتتان دارید. سعی کنید هر از گاهی، رویدادهایی را برگزار کنید و دربارۀ شرکتتان، اطلاعاتی به مخاطبان بدهید.
مثلاً فرض کنید یک رویداد با موضوعی در زمینۀ محیط زیست قرار است برگزار شود و شما میخواهید با به نمایش گذاشتن این رویداد، ثابت کنید که چقدر در تولید محصولاتتان، حواستان به محیط زیست است و به پاکیزگیاش، اهمیت میدهید.
برند
ویدیوهای برند، معمولاً بخشی از کمپینهای تبلیغاتی هستند و چشمانداز، ماموریتها، اهداف یا محصولات و خدمات یک کسب و کار را نشان میدهند.
هدف از ویدیوهای برند، ایجاد آگاهی دربارۀ شرکت (سطح اول قیف فروش) و جذب مخاطبان هدف است.
مثلاً اگر شما بیایید از محصولاتی که شرکتتان دارد، یک ویدیو تبلیغاتی بسازید، ویدیوی برندی منتشر کردهاید که مخاطبان جدیدی را با کسب و کارتان آشنا میکند تا به جمع مشتریانی که دارید، اضافه شوند.
داستان موفقیت
تا حالا دیدهاید که بعضی از کسب و کارها، ویدیویی از داستان موفقیتشان میسازند؟
اگر شما داستان کسب و کارتان را بخواهید برای مخاطبان تعریف کنید، میتوانید یک ویدیو بسازید و کاملاً داستان موفقیتتان و هر چیزی که کمکتان کرد تا کسب و کارتان به اینجا برسد را مشخص کنید.
میتوانید فقط هم به شرایط خوب شرکتتان در حال حاضر اشاره کنید و صفر تا صد ماجرا را نگویید.
چنین ویدیوهایی، مخاطبان را با برندتان آشنا میکند و صمیمت و اعتماد زیادی را به وجود میآورد.
مثلاً برند عالیس، چند وقتِ پیش، یک ویدیو ساخته بود که در آن همه چیز دربارۀ شرکتش از گذشته تا الان و وضعیت کارخانهاش را توضیح میداد.
لایو
ویدیوهای زنده یا لایو، در همۀ جا دنیا، محبوبیت زیادی دارد و در ایران هم، خیلی از کسب و کارها، لایو برگزار میکنند. لایو یا ویدیوهای زنده، خیلی به اعتمادسازی کمک میکند و باعث میشود تا مخاطبان احساس کنند میتوانند از محصول یا خدمات یک کسب و کار، استفاده کنند.
شبکههای اجتماعی مختلفی برای اینکار هستند ولی از آنجایی که لایو در اینستاگرام در کشور ما محبوبیت زیادی دارد، بهتر است این شبکۀ اجتماعی را برای برگزاری ویدیوهای زنده انتخاب کنید.
مصاحبه
مصاحبه کردن، یک روش غیر مستقیم برای این است که به مخاطبان کسب و کارتان نشان بدهید، به کسب و کارتان و اطلاعاتی که مخاطبان نیاز دارند، خیلی اهمیت میدهید. خیلی خوب میشود که هر از گاهی، با یک نفر که در زمینۀ کسب و کارتان متخصص باشد، مصاحبهای داشته باشید.
چند نکتۀ مهم برای اثرگذاری بیشتر بازاریابی ویدیویی
قبل از اینکه این مقاله را تمام کنم، خوب است چند نکتۀ عالی و جون دار بگم تا بازاریابی ویدیویی را بهتر و موثرتر انجام بدهید.
باور کنید الان ویدیو ساختن کاری ندارد و هر کسی میتواند با کمترین ابزارها ویدیو بسازد. امّا فکر میکنید چند درصد از تولید کنندگان ویدیو، نکاتی که میگویم را رعایت میکنند و در کارشان و هدفی که داشتند، موفقاند؟
نکاتی که قرار است بگویم، خودشان سخت نیستند ولی عمل کردن به آنها، نیاز به کمی تلاش و صبر و حوصله دارد؛ و دقیقاً همینجاست که خیلیها از میدان کنار میروند!
نکتۀ اول: کیفیت ویدیو را دستِ کم نگیرید
گفتم با هر ابزاری میشود ویدیو ساخت امّا نه اینکه کیفیت را بیخیال شوید و فقط بسازید. یکی از بزرگترین اشتباهات کسب و کارها، این است که میگویند خیلیها با کیفیت کم شروع کردند.
ببینید، کیفیت خیلی کم، برای زمانی بود که مخاطبان زیادی برای ویدیو وجود نداشت و یا حتّی اصلاً ابزار مناسبی برای بهبود کیفیت ویدیو ساخته نشده بود. در دنیای الان کسب و کارها که ساختن ویدیو باکیفیت، شدنی است، معنی ندارد این کار را نکنید.
نگران نباشید؛ کیفیت قابل قبول، با بودجه کم هم امکان پذیر است و اینطور نیست که لازم باشد حسابی پول خرج کنید تا کیفیت ویدیو را بالا ببرید.
صدا، نور و محتوا، 3 عنصر اصلی هستند که هر کدام بی کیفیت باشد، مخاطب ویدیوهایتان را نمیبیند.
نکتۀ دوم: پرسونای مخاطب را طراحی کنید
هر ویدیویی که قرار است بسازید، باید از قبل بدانید مخاطب شما چه کسانی هستند.
تحقیق کنید، وقت بگذارید و صبور باشید. خیلی از کسب و کارها، کارشان را قوی شروع میکنند ولی حتّی یکم تحقیق نکردهاند که آیا اصلاً مخاطبشان اهلِ ویدیو دیدن است یا نه و محتوای متنی را ترجیح میدهد یا ویدیویی.
هر چند نباید اینطور باشد ولی وقتی یک کاری را قوی شروع کنید و به نتیجه نرسید، انرژی و انگیزۀ خیلی زیادی را از دست میدهید؛ هر کسی هم آدمِ دوباره شروع کردن نیست!
برای اینکه ویژگیهای مخاطبتان را بشناسید، حتماً باید پرسونای مخاطب را طراحی کنید. اصلاً به زمینۀ کسب و کارتان نگاه کنید و ببینید چه افرادی با چه ویژگیهایی، قرار است ویدیوهای شما را ببینند.
برای اینکه کامل متوجّه شوید پرسونا چیست و باید چطوری آن را طراحی کنید، حتماً مقالۀ زیر را بخوانید:
نکتۀ سوم: به تواناییهای حال حاضرتان نگاه کنید
فکر کنید و واقع بینانه بررسی کنید که چه تواناییهایی دارید. شما نباید بیشتر از تواناییهایتان دنبال یک ایده بدویید. خیلیها، ایدههایی از بازاریابی ویدیویی را اجرا میکنند که نیاز به چند سال تجربه و تخصص دارد و چون در ابتدای کار دانش زیادی ندارند، شکست میخورند.
کمتر از تواناییهایتان هم نباید کار کنید. اگر فکر میکنید شرایط و توانایی اجرای یک ایدۀ ناب ویدیو مارکتینگ را دارید، اجرایش کنید.
نکتۀ چهارم: برای ویدیوهایتان برنامهریزی و شبکه سازی کنید
اگر بدون برنامهریزی بخواهید ویدیو تولید کنید، قول میدهم موفق نمیشوید و آنقدر به مشکل میخورید که قیدش را میزنید. مشخص کنید که چه روزهایی باید ویدیو تولید کنید و چقدر برای هر ویدیو وقت دارید.
شبکه سازی هم اهمیت زیادی دارد. نگذارید وقتی مخاطب ویدیوهایتان را مثلاً در کانال آپارات میبیند، ارتباطی بین آنها پیدا نکند. سعی کنید گروهها و دستهبندیهای مختلف ایجاد کنید و برای هر کدام، ویدیو تولید کنید.
خلاصه اینکه . . .
ویدیو مارکتینگ یا بازاریابی ویدیویی، یکی از اصلیترین روشهای جذب مخاطب در دنیای کسب و کار محسوب میشود. اگر میخواهید کسب و کارتان عقب نماند، همین الان برای ساخت و انتشار ویدیو، برنامهریزی کنید.
به تمام نکاتی که گفتم، دقت کنید و حتّی اگر نیاز است، چند بار مقاله را بخوانید.
خب . . .
خسته نباشید 🙂
آها راستی؛ به نظر شما، برای یک ویدیو خوب، چه نکات مهم دیگری را باید رعایت کرد؟