به قبرستان ایدهها که سَر بزنید، میتوانید دلیل مرگ هر کدامشان را ببینید. بعضی از ایدهها بخاطر نداشتن سرمایه و بلد نبودن جذبش، هچوقت اجرا نشدند. حالا اینکه صاحب ایده جذب سرمایه و نوشتن بیزینس پلن را بلد نبوده یا دلیل ماجرا چیزِ دیگهای بوده، معلوم نیست. 🤷♂️
ولی بعضی از سرمایهها، الکی نیازند. یعنی من مطمئنم خیلی از کسانی که نشستند با خودشان دودوتا چهارتا کردند و یک پولی را بعنوان سرمایه مورد نیازشان تخمین زدند، میتوانند تا 70 درصد کمترش کنند. اگر اول راه هستید یا اصلاً مدتهاست که کسب و کاری دارید، به کمک این مقاله میتوانید متوجه شوید که چطور به کاهش هزینهها برسید و خرجها را کمتر و کمتر کنید.
خُب؛ اگر موافق باشید، بریم سراغِ این موضوع جذاب!
با کاهش هزینه چه چیزی بدست میآوریم؟
این بهینهسازی هزینه که قرار است چند تا راه و روش خَفَن برایش بگویم، مزایای خیلی زیادی دارد و هیچکس نمیتواند دلیلی بیاورد که خوب نیست. من فقط برای اینکه خیلی بیشتر متوجه اهمیت ماجرا بشوید، 4 تا از مهمترین مزایای کاهش هزینه برای شروع کسب و کار را برایتان میگویم.
افزایش سود
فکر میکنم مهمترین و بهترین نتیجه مثبتی که کم کردن هزینههای شروع کسب و کار برایتان دارد و احتمالاً شما هم حدس زده باشید، افزایش سود است. یعنی هیچ چیزی مثل سود به هزینه نزدیک نیست. در یک وضعیت ثابت (که فروش، نیروی کار و هیچ چیز دیگری تغییر نکند)، هر چند درصد که از هزینههایتان کم کنید، دقیقاً همانقدر هم به سودتان اضافه میکنید.

رقابت قدرتمندانهتر
دومین چیزی که با کاهش هزینه بدست میآورید و بنظرم به شدت مهم است، توانایی رقابت بیشتر در بازارهایی است که فعالیت میکنید. قطعاً کسب و کاری که هزینههای تولید یا عرضه محصول و خدماتش کمتر از رقبایش باشد، میتواند مزیت رقابتی بهتری طراحی کند. مثلاً شما با کمتر کردن هزینهها، میتوانید محصول بهتر با قیمت کمتری را به مشتریان پیشنهاد بدهید.

خلاقیت بیشتر
سومین مزیت از بین هزارتا فایدهای که کاهش هزینه برایتان دارد، مربوط به خلاقیت است. شما وقتی بروید تویِ دل کسب و کار، خیلی وقتها یکسری ایدهها برای بهتر شدن کسب و کارتان و محصولاتی که دارید به ذهنتان میآید. مسلماً وقتی هزینههایتان کمتر از حالت اولیه باشد، برای اجرای این خلاقیت و ایدهها، دستتان بازتر است.

شروع سریعتر
مزیت چهارمی که کاهش هزینه دارد، این است که میتوانید سریعتر شروع کنید. خیلی از کسب و کارها، به دلیل اینکه به سرمایه زیادی نیاز دارند، مدتی طول میکشد که شروع به کار کنند. نباید معطل سرمایه بمانید و بگویید که حالا بگذار فلان قدر پول بیاد تویِ جیبم یا مثلاً سرمایه بگیرم بعد شروع میکنم.

چطور هزینههای شروع کسب و کار را کم کنیم؟
مطمئنم شما هم مثل من برای ادامه مقاله هیجان زده هستید. مزایایی که در تیتر قبلی برایتان توضیح دادم، آرزوی خیلی از کسب و کارهاست. فقط هم منظورم کسب و کارهای کوچک نیست. خیلی از کسب و کارهای بزرگ هستند که هزینه الکی زیادی دارند و دلشان میخواست بخشی از این هزینهها را حذف میکردند.
ولی بنظرم باید همان اول راهاندازی کسب و کار فکر این چیزها را بکنید و در آینده هم همیشه روی هزینهها نظارت داشته باشید. به هر حال، چند مورد که قرار است برایتان برای کاهش هزینه بگویم، مطمئنم برای همه شما کاربرد خواهند داشت. 🤩
اولین مورد؛ چیزی که زیاد شنیدیم ولی عمل ندیدیم . . .
1. دورکاری؛ کارفرما راضی، کارمند راضی
چقدر اسم دورکاری را میشنویم، نه؟ مخصوصاً تویِ این دوران کرونا که بنظرم خیلیها مجبور شدند از نیروی دورکار استفاده کنند، تازه متوجه شدند که چقدر میتوانند کاهش هزینه داشته باشند و اتفاقاً رضایت نیروهایشان هم بالاتر برود.
اکثر کسانی که یک مهارتی دارند، دلشان میخواهد بتوانند همزمان در بیشتر از یک شرکت کار کنند. خُب خودتان هم خوب میدانید که چنین چیزی بهصورت حضوری آنقدرها با حقوق و درآمد خوب ممکن نیست. ولی وقتی شما بعنوان کارفرما نیروی دورکار استخدام کنید، خیلیها جذب کسب و کارتان میشوند.
چرا؟
چون با خودشان میگویند بهجای اینکه من فقط 9 صبح تا 5 کار کنم (با کلی هزینه رفتوآمد و ترافیک و . . .) برای 8 میلیون حقوق، چند ساعت هم برای یک کسب و کار دیگر وقت میگذارم (بدون هزینه رفتوآمد و اینجور چیزها) و چند میلیون به حقوقم اضافه میکنم. مزیتش برای شما این است که خیلی از هزینههای واسطهای را نمیدهید و حتی میتوانید با حقوق کمتری از یک نیروی حضوری، با یک متخصص به توافق برسید.
2) برونسپاری؛ حذف هزینههای غیرضروری
دومین کاری که خیلی زیاد برای کاهش هزینه توصیه میکنم، برونسپاری خیلی از کارهایی است که اصلاً نیازی به نیروی حضوری نیست. به هر حال شما برای یک نیروی ثابت کسب و کارتان، باید بیمه، ایاب و ذهاب، پاداش، حقوق ثابت و اینجور چیزها را در نظر بگیرید.
بنابراین باز هم یک هزینهای میدهید که برای بعضی از بخشهای کارتان، میتوانید حذفشان کنید. مثلاً چی؟ مثلاً کارهای گرافیکی، ادمینی پیج و چنین کارهایی. اینطوری اتفاقاً نسبت حقوق به کاری که برایتان انجام میشود خیلی هم بیشتر میشود.
همین الان یک سَری به سایتهای استخدامی یا فریلنسری مثل پونیشا بیاندازید تا خودتان ببینید که چقدر تقاضا برای نیروی آزاد کار زیاد است. بنظرم بیشتر از این هم میشود؛ چون حقوقی که به نیروی آزاد کار میدهید، نزدیک به 100 درصد بهینه است!
3) تجهیزات آنلاین؛ سِیو میلیونها تومن پول
راه سومی که خیلی برای کاهش هزینه به دردتان میخورد، استفاده کردن از تجهیزات آنلاین است. حالا اصلاً این تجهیزات آنلاین چی هست؟
ببینید، شما برای کسب و کارتان و محیط اداری، نیاز به یکسری امکانات و تجهیزات دارید. مثلاً خط تلفن، سیستمهای مدیریت پروژه و چیزهایی مثل اینها. قطعاً یکی دو تا نیست این تجهیزات و من فقط برای اینکه اصلِ مطلب را توضیح بدهم، دو تا مثال زدم.
یک لحظه به پیشنهادِ من فکر کنید . . .
بهتر نیست بهجای کلی هزینه برای خط تلفن داخلی شرکت، از خط تلفن مجازی استفاده کنید؟ الان یک سرچ تویِ گوگل بزنید، کلی کسب و کار برایتان میآید که خدمات تلفن مجازی فوق العاده عالی را در اختیارتان قرار میدهند. شرکتهایی مثل دفتر شما و . . . .
با مثلاً بجای هزینه چند ده میلیونی برای مدیریت پروژهها، خیلی راحت میتوانید از سایتهایی استفاده کنید که یک محیط عالی برای مدیریت کارها با هزینه خیلی کمتر را در اختیارتان قرار میدهند. میزیتو، یک نمونه عالی از این سرویسهاست.
4) دفتر کار مجازی و اشتراکی؛ خبری از اجارههای سنگین نیست
یکی از اصلیترین دغدغههای اکثر کسانی که به فکر راهاندازی کسب و کار هستند و دنبال روشی برای کاهش هزینه آن میگردند، دفتر کار است. فقط هم فکر نکنید صرفاً منظورم بحثِ پول رهن و اجارهاس؛ خیلی وقتها محیط اداری مکانهای مختلف، امروزی نیست و با حال و هوای کسب و کارهای مدرن جور در نمیآید.
از طرفی شاید بخواهید یکم کسب و کارتان را جلو ببرید و بعد بروید دنبال سرمایهگذار. مطمئنم بارها و بارها با خودتان فکر کردهاید که چطوری رهن و اجاره را همان اوایل کارم بدهم؟
دفتر کار اشتراکی و مجازی، دو راهحل عالی برای رفع این مسئله هستند.
دفتر کار مجازی، محیط کاری غیرحضوری است که شرکتهای ارائه دهنده، یکسری امکانات مثل خط تلفن، آدرس، کد پستی، منشی و اینجور چیزها را فراهم میکنند و شما با دورکاری، کسب و کارتان را مدیریت میکنید.
co-hq دو شرکتی هستند که خدمات دفتر مجازی برای شما ارائه میدهند.
دفتر کار یا فضای اشتراکی، محیط کاری است که شما و تیمتان بهصورت حضوری در یک محیط خیلی بزرگ همراه با دیگر شرکتها (ولی در قسمتهای مختلف) مینشینید و از امکاناتی مثل اینترنت پرسرعت، دسترسی 24 ساعته، اتاق جلسات، باشگاه ورزشی، رستوران و چنین چیزهایی استفاده میکنید.
کارمانا، فینووا و زاویه، نمونههایی از شرکتهای ارائه دهنده فضای اشتراکی برای استارتآپها هستند.
اگر واقعاً کسب و کارتان طوری است که میتوانید در فضای اشتراکی یا مجازی کار کنید، تمام سعیتان را بکنید تا بهجای هزینه رهن و اجاره، یک هزینه خیلی کمترش را بدهید و بروید اینجور جاها. بنظرم اکثر کسب و کارهای اینترنتی، هیچ بهونهای نباید برای این کار داشته باشند.
خلاصه اینکه . . .
ذره ذره از پول یا سرمایهای که دارید برای توسعه کسب و کارتان بهدرد میخورد. درگیر حاشیه، کلیشه و این صحبتها نشوید. اگر با دورکاری میتوانید یکسری کارهای کسب و کارتان را به دیگران بسپارید، انجامش بدهید. وقتی هم برونسپاری کارتان را راه میاندازد، حتماً از فریلنسر یا دورکارها کمک بگیرید.
اگر تمام این 5 موردی که در این مقاله برای کاهش هزینه توضیح دادم را اجرا کنید، مطمئن باشید که میتوانید بخش زیادی از هزینههایتان را حذف کنید.
بهنظر شما، دیگه چطوری میتوانیم هزینه شروع کسب و کارمان را کم کنیم؟ 🤔