
هیچ کسب و کاری، بدون بازاریابی آنلاین نمیتواند فروش خوبی داشته باشد و در طولانی مدت، اصلاً در بازار باقی بماند؛ حالا چه کسب و کار بزرگی باشد چه کسب و کار کوچک.
ولی چون بازاریابی آنلاین برای کسب و کارهای کوچک، کمی متفاوت از کسب و کارهای بزرگ است، تصمیم گرفتم روشهای مختلف این نوع بازاریابی را طوری بنویسم که بیشتر برای چنین کسب و کارهایی کاربرد داشته باشد.
اگر کسب و کار آنلاین دارید یا قرار است راه اندازی کنید، این مقاله حسابی به دردتان میخورد.
پس بریم که شروع کنیم 🙂
5 روش بازاریابی آنلاین برای کسب و کارهای کوچک
در زمانهای خیلی قبل، بازاریابی پر هزینه بود. یعنی اینطور نبود که اصلاً کسب و کار کوچکی بتواند انواع روشهای بازاریابی را پیاده سازی کند. حتّی یک قدم ساده هم آنقدر هزینه داشت که کار هر کسی نبود.
ولی همیشه همینطور نماند و بعدها، چیزی به اسم بازاریابی آنلاین روی کار آمد.
نه اینکه بگویم بازاریابی آنلاین برای کسب و کارهای کوچک هزینۀ کمی دارد ولی واقعاً در مقایسه با روشهای دیگر بازاریابی، هزینهاش کم است. حالا یکم که جلوتر بریم و با چند تا از روشهاش آشنا شوید، بهتر این حرف من را درک میکنید.
خُب، بریم ببینیم اولین مورد چیه؟
سئو و بهینه سازی (SEO)
اولین روشی که انتخاب کردم تا برایتان بگویم، سئو و بهینه سازی است.
ببینید، بهینه سازی، برای هر محیطی متفاوت است؛ یعنی مثلاً بهبود و بهینه سازی یک پیج با یک سایت، فرق میکند. ولی چیزی که اهمیت دارد، این است که بدانید شما با سئو، میتوانید ترافیک ارگانیگ بدست آورید.
علاوه بر این، سئو چیزی مثل تبلیغات نیست که فکر کنید الان اگر مثلاً در گوگل در یک کلمه رنک دارید، فردا ردی از سایتتان باقی نمیماند!
نه؛ اینطور نیست . . .
در واقع یکی از بزرگترین مزیتهای این روش، این است که برای مدتها با هزینۀ خیلی کم، میتوانید سایتتان را در معرض دید چند ده هزار نفر قرار دهید.
حتّی بهترین و اصولیترین تبلیغات دنیا هم، به اندازۀ سئو و بهینه سازی در بازاریابی تاثیر ندارد. فکرش را بکنید که مردم برای یک موضوعی سرچ میکنند و سایت شما در اول نتایج نمایش داده میشود. عالی نیست؟
راستی این را هم بگویم که وقتی مردم ببینند سایت شما در موضوعی که دنبالش بودند، در صفحۀ اول نتایج (مخصوصاً رنکهای ابتدایی) قرار دارد، حسابی به برندتان اعتماد میکنند.
اگر تا حالا وارد کسب و کاری شده باشید، مطمئنم میدانید که اعتماد داشتن مخاطبان به برند، چقدر ارزشمند است.
بنابراین توصیه میکنم حتماً سئو را جدی بگیرید. یکی از بادوامترین و موثرترین روشهای بازاریابی آنلاین برای کسب و کارهای کوچک، همین بهینه سازی است.
چطور یک کسب و کار کوچک، از روش بهینهسازی استفاده کند؟
من گفتم که این روش، هزینۀ زیادی ندارد و واقعاً هم همینطور است. ولی منظورم این بود که اکثراً یکبار آن را انجام میدهید و بعد از آن، نیاز نیست پول خرج کنید.
ولی قطعاً با توجّه به رقابتی که وجود دارد (به ویژه در گوگل)، شما باید یک بودجهای در نظر بگیرید و برای اینکار، سرمایه گذاری کنید. بنابراین اگر تازه شروع کردید یا کسب و کارتان بودجه زیادی ندارد، نیازی نیست که برنامۀ کوتاه مدت بچینید.
میتواند گام به گام و آهسته آهسته اینکار را انجام دهید. تولید محتوای باکیفیت و لینک سازی داخلی را جدی بگیرید. همین برنامه را آرام آرام جلو ببرید و سعی کنید مطابق با بودجهای که دارید، سایتتان را بهینه کنید. وگرنه وقتی به نیمۀ راه برسید، پول کم میآورید و باید همانطور نصف نیمه، سئو را رهایش کنید.
ببینید، وقتی بودجۀ کمی دارید، نباید بیاید جاهایی رقابت کنید که رقیبا حسابی قلدرن و جیبشونم پُر. مثلاً سعی کنید در کلماتی سایتتان رو بهینه کنید که رقابت زیاد نیست و در عین حال مخاطبینتان هم زیاد سرچشان میکنند.

بازاریابی محتوا (Content Marketing)
بازاریابی محتوا، خودش بخشهای زیادی دارد و اتفاقاً از اثرگذارترین موارد سئو محسوب میشود.
از وقتی پایِ این سئو به گوگل باز شد، خیلیها فکر میکردند که باید فقط کلمه کلیدی را بنویسند و هر چقدر میتوانند تکرارش کنند حتّی اگر یک جملهای واقعاً بی معنی شود.
مثلاً طرف در وبلاگش مینوشت:
“خریدن دوچرخه، برای پاهایتان بسیار مفید است. خریدن دوچرخه به شما کمک میکند هم ورزش کنید و هم سالم بمانید. هیچ چیزی مثل خریدن دوچرخه، برای روحیهتان اثرگذار نیست. پس خرید دوچرخه را جدی بگیرید و همین الان به فکر خرید دوچرخه باشید.”
و اتفاقاً درست هم بود، چون هنوز خیلی از الگوریتمهای گوگل، وجود نداشتند. کم کم که الگوریتمهای گوگل پیشرفتهتر شدند، نقش کلمۀ کلیدی هم کمرنگتر شد. تا الان که حتّی شرکتهایی مثل Yoast، بصورت رسمی اعلام کردهاند که هیچ کلمه کلیدی را در تگ متا ثبت نمیکنند!
بنابراین الان استفادۀ طبیعی از کلمۀ کلیدی و نگارش یک متن جذاب، مرتبط، کاربردی و مفیدی که به هویت برندتان هم کمک کند، اهمیت دارد.
موارد زیر را میتوانید در استراتژی محتوای سایتتان، بیاورید:
- مقالۀ وبلاگ
- مجله
- اخبار
- ویدیو
- اینفوگرافیک
- و
- .
- .
خلاصه دنبالِ چیزهایی بروید که تعامل و ارتباط با مخاطبانتان، حسابی زیاد باشد.
چطور یک کسب و کار کوچک، از روش بازاریابی محتوا استفاده کند؟
وقتی کسب و کار کوچکی دارید، نباید روی همه چیز همزمان باهم برنامه ریزی کنید. یعنی مثلاً نباید فکر کنید الان که قرار است بازاریابی محتوا را استارت بزنید، بلاگ، مجله، اخبار و کلی کتاب و این موارد را باید همزمان باهم آماده و منتشر کنید.
نه اصلاً!
من یک پیشنهاد بهتر دارم . . .
برای کسب و کارهای کوچک، خیلی بهتر است که تمرکز روی وبلاگ باشد. یعنی هم بودجه و هم زمان و انرژی را روی وبلاگ بگذارید و تلاش کنید تا در یکسری موضوعات پرمخاطب، رشد کنید و برای مردم، جذاب باشید.
چون تمرکزتان روی یک چیز است، اصلاً سراغِ تعداد کم نروید. یعنی حداقل برای وبلاگ هفتهای 3 یا 4 محتوا منتشر کنید تا بتوانید احتمال دیده شدن سایتتان در موضوعات مختلف را بالا ببرید.
فکر نکنین که این محتواهارو قراره بزارین توی وبلاگ تا حتماً محصولتونو بخرن. اصلِ اینکار، واسه جلب اعتماد و وابستگی فکریه. یعنی چی؟ یعنی مثلاً وقتی بارها و بارها کاربران بیان و مقالات شمارو بخونن، ناخودآگاه توی ذهنشون ثبت میشین و بعدها برای خرید، حتماً مراجعه میکنن.

بازاریابی ویدیویی (Video Marketing)
بازاریابی ویدیویی، خودش یک نوع محتوا است. یعنی در اصل خیلی با بازاریابی محتوا مرتبط است و واقعاً هم شما از طریق ویدیو، بازاریابی محتوا را انجام میدهید.
ولی وقتی وارد دنیای هر کدام بشوید و به مرحلۀ اجرا برسید، تازه متوجّه میشوید که کمی باهم فرق میکنند و هر کدام، تاثیرات خودشان را روی جذب مخاطب دارند.
بگذارید اینطور بگویم . . .
در بازاریابی محتوا، معمولاً استراتژی محتوا به شکلی تنظیم میشود که در نهایت مخاطب با خواندن 20 یا 30 مقالۀ مرتبط، به یک هدف نهایی برسد؛ یک چیزی مثل شکلِ زیر:

مثلاً اگر هدف شما فروش آنلاین عینک آفتابی است، در چندین و چند مقاله در وبلاگ (لطفاً با مجله اشتباه نگیرید!) از مزایا و معایبش، مقایسه برند و مدلهای مختلف و تعمیرات آن و موضوعات این چنینی صحبت میکنید.
امّا در بازاریابی ویدیویی، شما لزوماً قرار نیست مستقیماً دربارۀ محصولتان صحبت کنید. خیلی وقتها ویدیوهایی منتشر میکنید که اصلاً دربارۀ محصول یا خدماتتان حرفی نمیزنید و صرفاً قرار است توجۀ مخاطب را به سمت برندتان جلب کنید.
اگر انواع این بازاریابی را در مقالۀ “همه چیز دربارۀ بازاریابی ویدیویی و ویدیو مارکتینگ“ بخوانید، مطمئنم کاملاً متوجّه منظورم میشوید.
خلاصه که اصلاً بازاریابی ویدیویی، مخصوصاً در دنیای امروز را دستِ کم نگیرید. ویدیو برای مخاطبان خیلی جذاب است و حتّی بیشتر از روشهای دیگر، میتواند به جذب مخاطب کمک کند.
چطور یک کسب و کار کوچک، از روش بازاریابی ویدیویی استفاده کند؟
اگر ده سال پیش میگفتید امکانات تولید ویدیو را ندارید، باور میکردم ولی الان خیلی راحتتر از گذشته میتوانید ویدیو بسازید و برای مخاطبان منتشر کنید.
نمیگم الان بهترین دوربین و تجهیزات را بخرید؛ ولی با امکاناتی مثل یک گوشی موبایل خوب و کار کردن با یکی دو نرم افزار قوی، خیلی راحت میتوانید بازاریابی ویدیویی را انجام دهید.
هر کار میکنید، ویدیو باکیفیت تولید کنید. باکیفیت هم از نظر کیفیت تصویر و هم کیفیت محتوا!
از انواع بازاریابی ویدیویی، هر کدام که تواناییاش را دارید انتخاب کنید و شروع کنید به ضبط و تدوین ویدیو. الان هم که با وجود نرم افزارهای مختلف و قدرتمند، کار خیلی نسبت به گذشته راحتتر شده است.
بازاریابی ایمیلی (Email Marketing)
با اینکه ایمیل، تقریباً 45 سال پیش اختراع شده، امّا هنوز هم بعنوان یکی از اصلیترین کانالهای ارتباطی محسوب میشود.
خیلی از شرکتها، برای ارتباط داخل شرکتشان هم از ایمیل استفاده میکنند. ولی اینکه بتوان از طریق ایمیل، بازاریابی انجام داد، حداقل به صورت حرفهای، از همان اول سر و کلهاش پیدا نشده بود.
متاسفانه خیلیها فکر میکنند که در دنیای امروز، بازاریابی ایمیلی جواب نمیدهد! در صورتی که طبق یکسری آمارهایی که جمع آوری شده، 60 درصد مشتریان از طریق یک کمپین ایمیلی، خرید خودشان را انجام دادهاند.
بنابراین بازاریابی ایمیلی، هنوز هم حسابی بحثاش داغ است و شرکتهای مختلفی، بخش زیادی از فروششان را مدیونش هستند.
نکتۀ مهم: بازاریابی ایمیلی، نیاز به دانش و برنامه ریزی دارد. اینکه قرار باشد یک طراحی انجام بدهید و برای کلی آدم ایمیل ارسال کنید، بازاریابی ایمیلی نیست. سعی کنید خوب این بازاریابی را یاد بگیرید. برای یک ایمیل مارکتینگ عالی، باید خیلی خوب مخاطبانتان را بشناسید؛ یعنی پرسونای مخاطب طراحی کرده باشید.
چطور یک کسب و کار کوچک، از روش بازاریابی ایمیلی استفاده کند؟
هم کسب و کارهای کوچک و هم کسب و کارهای بزرگ میتوانند از بازاریابی ایمیلی استفاده کنند. هر دو هم باید (باید * 10000) شناخت کافی از مخاطبان و کسانی که برایشان ایمیل ارسال میکنند، داشته باشند.
اگر کسب و کار کوچکی هستید و تازه شروع کردهاید، ممکن است مخاطبان چندانی نداشته باشید. برای اینکه بتوانید افراد علاقه مند را شناسایی کنید و آدرس ایمیل آنها را داشته باشید، باید از روشهای مختلفی برای تهیۀ لیست مخاطبان، استفاده کنید.
مثلاً یک ای بوک تهیه کنید و برای هر کسی که ایمیلش را ارسال کرد، کتاب را بفرستید. خلاصه یک مزایایی قرار بدهید که کاربران ایمیلشان را در اختیارتان بگذارند و بتوانید هر موقع که خواستید، بازاریابی ایمیلی را بدون نگرانی از نداشتن مخاطب، انجام دهید.
ضمناً تحلیل و آنالیز دقیق نتایج کمپینهایی که اجرا میکنید را فراموش نکنید. اینکار کمکتان میکند تا برای دفعات بعدی، بتوانید نتیجۀ بهتری بگیرید.
بازاریابی شبکههای اجتماعی (Social Media Marketing)
بنظرم همۀ کسب و کارها، در هر زمینهای که کار میکنند، باید در شبکههای اجتماعی فعال باشند. یعنی اصلاً خیلی ناجور است اگر در این دنیایی که اکثر مردم حداقل عضو یکی از شبکههای اجتماعی هستند، کسب و کارتان را وارد شبکههای اجتماعی نکنید.
بازاریابی شبکههای اجتماعی، روشی برای جلب توجه مخاطب به سمت محصول یا برند است که توسط شبکههای اجتماعی مختلف، قابل اجراست.
هدف از فعال بودن در شبکههای اجتماعی، ایجاد ارتباط با مخاطبان و تعامل با افراد مختلف است. به همین دلیل، بنظرم بازاریابی شبکههای اجتماعی، بیشتر روی شخصیت برند متمرکز است تا چیز دیگر.
بازاریابی شبکههای اجتماعی یا SMM، خیلی خیلی بین کسب و کارهای سراسر دنیا محبوب است و اکثر کسب و کارهای کوچک، یکی از اصلیترین روشهای بازاریابی خودشان را، همین سوشال مدیا مارکتینگ در نظر میگیرند.
چطور یک کسب و کار کوچک، از روش بازاریابی شبکههای اجتماعی استفاده کند؟
از آنجایی که 99 درصد کسب و کارهای دنیا، جزو کسب و کارهای کوچک هستند، پس طبیعی است که سهم بیشتری هم در بازاریابی شبکههای اجتماعی داشته باشند.
ببینید، اگر شما صاحب یک کسب و کار کوچک هستید یا قرار است راهاندازیش کنید، پیشنهاد میکنم خیلی این روش را جدی بگیرید. بازاریابی شبکههای اجتماعی برای کسب و کارهای کوچک، آنقدری مهم است که باید واقعاً تایم و انرژی خوبی برایش بگذارید.
فکر نکنید با گذاشتن هر از گاهی یک پست یهویی و بدون برنامه ریزی و هدف، در این بازار پر رقابت، میتوانید مخاطبی جذب کنید.
حتماً اگر خودتان وقت دارید، بشینید دُرُست و حسابی برای فعالیت کسب و کارتان در مناسبترین شبکۀ اجتماعی ایران، برنامه ریزی کنید.
خلاصه اینکه . . .
بازاریابی، چیزی نیست که بخواهید آن را ساده بگیرید. فروش و سودآوری یک کسب و کار، از بازاریابی شروع میشود.
البته نه هر روش بازاریابی!
شما نباید روشهای قدیمی بازاریابی آنلاین را انجام دهید و توقع داشته باشید نتیجۀ خوبی بگیرید. به هر حال، این 5 بازاریابی آنلاین برای کسب و کارهای کوچک را حسابی به کار ببرید و سعی کنید تا جایی که میتوانید، در هر روش قوی و منحصر به فرد فعالیت داشته باشید.
خُب، بگید ببینم؛ بنظر شما، چه روشهای دیگهای برای بازاریابی آنلاین مناسبه؟