طِی سالهای اخیر، کسب و کارهای زیادی وارد فضای آنلاین شدند. دلیلش هم فکر نکنم چیز عجیب غریبی باشد. اتفاقاتی مختلف مثل تغییر علایق مردم، سبک زندگی، شیوع ویروس کرونا و بزرگتر بودن بازار هدف، باعث شدهاند که روز به روز افراد بیشتری تصمیم بگیرند کسب و کارشان را اینترنتی کنند.
ولی اگر خودتان هم وارد این بازار شده باشید، مطمئنم دنبال راهکارهای افزایش فروش اینترنتی میگردید. چون به هر حال کسب و کارهای آنلاین هم مثل کسب و کارهای آفلاین، همیشه میخواهند فروششان را بیشتر و بیشتر کنند.
در این مقاله با چنین عنوان جذابی، قرار است درباره تکنیکها، استراتژی و راهکارهایی صحبت کنم که به شما کمک میکند تا فروش کسب و کار آنلاینتان را بیشتر کنید.
این کسب و کارها دنبالِ افزایش فروش اینترنتی نباشند!
درک میکنم که همه شما دنبال این هستید که فروشتان را بیشتر و بیشتر کنید، ولی واقعیتش، فقط درصد کمی شرایط این کار را دارید.
اگر جزو کسب و کارهایی نباشید که آمادگی افزایش فروش را دارند، قول میدهم یکی دو هفتهای کلاً تعطیل کنید و از دنیای آنلاین هم بیایید بیرون!
ببینید، اشتباهی که خیلی از شماها میکنید، این است که هنوز تویِ مدیریت مشتریانی که دارید، مشکلاتی دارید ولی باز دنبال راهکارهایی برای افزایش فروش اینترنتی کسب و کارتان میگردید. باور کنید وقتی شما مثلاً نیروی پشتیبانی کافی ندارید، نباید استراتژیهایی که میگویم را به کار ببرید.

تازه بیایید فکر کنیم که مشکلی هم تویِ این زمینه ندارید. به این نگاه کردید که اگر فروشتان از هر استراتژی زیاد شد، توانایی انجام دادن کارها را دارید؟ مثلاً اگر یکی از مشتریانتان خدمات دیگرتان را سفارش داد، میتوانید باز هم خیلی خوب انجامش بدهید؟
اگر دیدید که مشکلی ندارید و همه چیز اوکیه، باشه؛ مشکلی نیست و با خیال راحت بروید سراغِ راهکارهایی که میگویم. ولی اگر هنوز مشکل توی مدیریت، منابع انسانی و . . . دارید، عجله نکنید؛ اول برطرفشان کنید و بعد ایناهایی که قرار است بگویم را اجرا کنید.
راهکارهای افزایش فروش اینترنتی
خُب، رسیدیم به اصلِ ماجرا. قبل از اینکه بریم باهم این چند تا راهکار را ببینیم، پیشنهاد میکنم همینطوری فقط نخونید و رد بشید؛ خوب برای هر کدام فکر کنید و دنبال عمل کردنش باشید. خلاصه که ساده نگذرید و حسابی برای هر راهکار، وقت بگذارید.
با اولین راهکار شروع میکنیم؛ یعنی:
1. از چت آنلاین استفاده کنید
چت آنلاین، یک ابزار چت برای این است که داخل سایتتان بگذارید و مشتریان خیلی راحت، به شما پیام بدهند. یعنی دیگه دَنگُ فَنگ تعطیل!
چت آنلاین، یک ابزار پیام سریع مخصوص وب سایتهاست که به مشتری این امکان را میدهد تا سوالهایی که درباره محصول و خدماتتان دارد را، خیلی سریع بپرسد.
خیلی وقتها وقتی کسی وارد سایتتان میشود، ممکن است یکسری سوالها برایش پیش بیاید که بخواهد سریع بپرسد. شما نباید بخاطر نداشتن این ابزار چت آنلاین، چنین فرصت عالی را از دست بدهید. مطمئن باشید اینطوری چون خیلیها سریع نگرانیهایشان برطرف میشود، راحت میتوانید افزایش فروش اینترنتی را تجربه کنید.
تویِ قیف فروش ما یک مرحله داشتیم به اسمِ تصمیم گیری. وقتی شما سریعتر به مشتری پاسخ بدین، مطمئن باشین که خیلی گذروندن از این مرحله رو آسون میکنین. چت آنلاین، ابزاریه که حسابی بهتون کمک میکنه تا کاربر رو سریع بکشونین سمتِ خرید!

مثلاً میزبان فا این کار را انجام داده:

پس خیلی برای طراحی سایت دقت کنید که حتماً از ابزارهای چت آنلاین استفاده کنید. من اینجا چند تا از خوبها را مینویسم:
البته این را هم بگویم که قرار نیست شما 24 ساعته نیرویی استخدام کنید که پشت سیستم بنشیند. یعنی اگر این کار را بکنید که خوب است ولی منظور اینکه اگر هم نتوانستید، نگران نباشید. اکثر چت آنلاینها مثل تیدیو، امکان استفاده از ربات پاسخگو یا سیستم اطلاع رسانی (که بهتون میگه یکی الان پیام داده) را دارند.
2. نماد اعتماد را در سایت قرار دهید
یکی دیگر از راهکارهای مناسب بیشتر شدن فروش اینترنتی، این است که نمادها و مجوزهای کسب و کارتان را دقیقاً جایی بگذارید که کاربران بتوانند ببینند.
منظورم از نماد، نمادهایی مثل E-Nemad یا نماد اعتماد الکترونیکی است که به کاربر این اطمینان را میدهد که کسب و کار شما، قابل اعتماد است.
مثلاً نمادهای میهن وب هاست را ببینید:

فرقی نمیکند چه کسب و کاری داشته باشید. مخاطبان برای اینکه خدمات و محصولات شما را خریداری کنند، باید اول به شما اعتماد داشته باشند. یعنی هیچوقت کسی به سایت تازه کاری که اصلاً دنبال نماد و این حرفا نرفته، اعتماد نمیکند.
بنابراین حتی اگر کسی هم خیلی از محصول شما خوشش بیاید، ممکن است وقتی ببیند شما هیچ نماد اعتمادی ندارید، از سایتتان خارج شود. مطمئن باشید اگر تا الان سراغِ این نماد نرفتهاید، خیلی از مشتریان را از دست دادهاید!
3. از نظرات مشتریان استفاده کنید
در ادامه همین بحث اعتماد، بنظرم خیلی خوب میشود اگر نظرات مشتریانتان را برای مخاطبانتان قرار بدهید.
اگر سایت دارید، یک بخشی از صفحه اصلی که در معرض دید کاربران هم باشد، نظر چند تا از مشتریانتان را بگذارید تا وقتی دیگران دیدند، بتوانند به کسب و کار شما اعتماد کنند.
اگر هم سایت ندارید و در اینستاگرام فعالیت میکنید، یک هایلایت مثل نظرات مشتریان، درست کنید و هر از گاهی هم آپدیتش کنید.
باور کنید خیلیها همین که ببینند تا حالا کسی از شما خرید کرده و راضی بوده، تصمیم میگیرند خودشان هم خرید کنند. یعنی اگر خیلی خوب انجامش بدهید، مطمئن باشید درصد خیلی زیادی از کسانی که بخاطر بی اعتمادی نسبت به کسب و کارتان خرید نمیکردند، وارد لیست مشتریانتان میشوند.
خیلی از شرکتها هم لوگوی مشتریانشان را قرار میدهند. مثلاً تصویر زیر که مربوط به شرکت “دفتر شما” است را ببینید:
4. تخفیفهای اصولی بگذارید
یکی دیگر از راهکارهای افزایش فروش آنلاین، این است که از تخفیفهای اصولی استفاده کنید. روی این اصولی که میگویم خیلی دقت کنید. فکر نکنید تخفیف زدن فقط همین است که یهویی بیایم و مثلاً محصول 100 هزار تومانی را بفروشیم 70 هزار تومان!
اگر اصولی تخفیف بگذارید، میتوانید فروشتان را حسابی افزایش بدهید. چیزی که خیلی اهمیت دارد، این است که در زمانهای محدود باید این کار را انجام بدهید. یعنی تبدیل به یک کار عادی نکنید. اینطوری کسی از شما نمیخرد چون مطمئن است خیلی زود قرار است تخفیف بگذارید.
بنظرم بزاریدش برای مناسبتهای خاص. مثلاً اکثر کسب و کارهای موفق، فقط زمانهایی مثل عید نوروز یا بلک فرایدی روی محصولات و خدماتشان تخفیف میزنند. اینطوری خیلی بهتره!
5. محصول هدیه بدهید
استراتژی افزایش فروش اینترنتی دیگری که اتفاقاً خیلی هم نزدیک به تخفیفی است که گفتم، هدیه دادن یکی از محصولات یا خدماتتان است.
البته منظورم از هدیه دادن، این است که یک شرایطی را برای مشتری فراهم کرده باشید. مثلاً بگویید اگر فلان تومن خرید کند، یک هدیه کوچک هم به او میدهید. هدیه دادن یک محصول در ازای خرید چند محصول، یکی از 5 روش جایگزین تخفیف است.

الان خیلی از کسب و کارها از این روش استفاده میکنند. فقط حواستان باشد که محصولی که هدیه میدهید، بیشتر از سودتان تویِ محصولاتی که مشتری خریداری کرده، نباشد.
مثلاً فکر کنید شما رستوران راه اندازی کردید و در یک روز مشخص، به مشتریانتان میگویید که به ازای خرید 3 نوع غذا، دسر رایگان به آنها میدهید. باید بشینید حساب کنید که هزینه دِسِر رایگان چقدره و سودی که از سفارش 3 نوع غذا دارید، چقدر است.
اگر حساب نکنید، یهو میبینید بجای افزایش فروش، کلی هم ضرر دادید ☹
6. گزینههای انتخاب را کم کنید
درست است که داشتن تنوع در محصولات، میتواند به افزایش فروش کسب و کارتان کمک کند، ولی اگر همین تنوع بیش از حد بشود، خیلی شیک نتیجه معکوس میدهد. یعنی بجای اینکه فروشان بیشتر شود، کمتر میشود.
سعی کنید اگر الان پلنهای خیلی زیادی برای خدماتتان دارید، کمترشان کنید. باور کنید همین پلن و گزینههای زیاد، انتخاب را خیلی برای مشتریان سخت میکند و در نتیجه، کمتر کسی دست به خرید میزند.
اگر هم محصولهای مختلفی دارید، نباید بیش از اندازه گزینه برای مشتری بگذارید. سعی کنید با محدود کردن انتخابهایش، تصمیم گیری را سریعتر کنید.
ببینید، الان مثلاً اپل وقتی آیفون جدیدی عرضه میکند، فقط سه چهار گزینه برای مشتریانش از نظر حافظه قرار میدهد: 16 گیگ، 64 گیگ و 128 گیگ (بچههای دوره جامع کسب و کار خوب میدونن که به این کار اپل چی میگن!). بنابراین شمایی که قرار باشد آیفون بخرید، انقدر انتخابهای زیادی ندارید که از خریدش پشیمان بشوید.
7. پیشنهادات فوری در نظر بگیرید
راه دیگری که برای افزایش فروش آنلاین محصولات و خدماتتان توصیه میکنم، استفاده از پیشنهادات فوری است. وقتی شما پیشنهادات فوری به مشتریان بدهید، یک احساس ترس و نیاز ایجاد میکنید.
وقتی وارد دنیای بازاریابی اینترنتی بشوید، میبینید که چقدر این ایجاد حس ضرورت، میتواند به افزایش فروش اینترنتی کسب و کارتان کمک کند.
حالا این پیشنهادات فوری، دو حالت دارند. شما میتوانید بیایید و برای خرید محصولاتتان با تخفیف، یک محدودیت زمانی مشخص کنید. مثلاً اینطوری که تا 24 ساعت، مشتریان میتوانند محصولات شما را تخفیف خریداری کنند.
پیشنهاد میکنم حتماً از countdown یا شمارش معکوس استفاده کنید. همان اول صفحه سایتتان یک شمارش معکوس بگذارید تا مشتریان با دیدنش، یک حس ضرورت پیدا کنند و برای خرید، سریعتر دست به کار شوند.

اگر هم پیج اینستاگرام دارید، داخلِ بیو بنویسید که مثلاً: “تا ساعت 23:59 روز شنبه، محصولات را با 10 درصد تخفیف خریداری کنید”.
مثلاً فرادرس را ببینید چقدر خوب از این تکنیک استفاده کرده:

یک نوع دیگری هم که میشود پیشنهادات فوری ایجاد کرد، محدودیت در تعداد مشتریان است. یعنی اینکه مثلاً بگویید: “30 نفر اولی که دایرکت بدن، هزینه ارسال براشون رایگانه!”.
8. آپشن گارانتی را اضافه کنید
یکی از جذابترین چیزهایی که بنظرم هر کسی ببیند، دلش میخواهد شک و تردیدش را کنار بگذارد و یک محصول را بخرد، همین گارانتی است.
گارانتی انواع و اقسام مختلفی دارد و نمیشود گفت فقط یک گارانتی داریم. مثلاً گارانتی بازگشت وجه، یک گارانتی فوق العاده تاثیر گذار در فروش اینترنتی است که قطعاً باعث میشود افراد بیشتری محصولات یا خدمات شما را بخرند.
اعتماد سازی، یکی از بهترین روشهای بازاریابی اینترنتی است. وقتی یک نفر ببیند که شما انقدر از محصولتان اطمینان دارید که برایش گارانتی گذاشتید، مطمئن باشید که خیلی راحتتر تصمیم به خرید میگیرد.
مثلاً دیجی کالا، برای اکثر محصولاتش، گارانتی اصالت و سلامت فیزیکی کالا گذاشته. این یعنی چی؟
یعنی اگر محصول خریدم، رسید دستم دیدم “عه، یجاییش آسیب دیده یا فیکه” سریع برمیگردونم و پولم را پَس میگیرم. دیگه با این کار، من نگران نیستم که اگر گوشی یا پاور بانک خریدم، فیک یا آسیب دیده باشد!
9. روشهای پرداخت متنوعی داشته باشید
یکی از چیزهایی که به نظرم تاثیر زیادی روی افزایش فروش آنلاین دارد، این است که روشهای مختلفی برای پرداخت در نظر بگیرید.
البته اینجا هم باید حواستان به تنوعی که گفتم باشد. منظورم از تنوع این نیست که خیلی زیاد روش پرداخت بگذارید که اصلاً هیچ کاربردی هم ندارند. مثلاً پرداخت با ارز دیجیتال، حداقل در کشور ما رایج نیست.
4 روش اصلی پرداخت برای کسب و کارهای ایرانی وجود دارد:
- از طریق کارتهای عضو شبکه شتاب
- انتقال (کارت به کارت و . . .)
- پرداخت نقدی درب منزل
- پرداخت اعتباری
نمیدونم جدیدن دیدین یا نه؛ اسنپ میاد به شما یک مقدار اعتبار میده که باهاش از محصولات و خدماتش استفاده کنین. بعد میاین آخر ماه پرداخت میکنین! این مزیت رقابتی اسنپ، خیلی خیلی باعث افزایش فروشش میشه.

شما هم ببینید هر کدام که شرایطش را دارید، برای مشتریانتان در نظر بگیرید. بگذارید انتخاب با خودشان باشد که میخواهند از چه روشی استفاده کنند.
10. از پاپ آپ استفاده کنید
اگر برای کسب و کارتان سایت ندارید، اصلاً نباید پاپ آپ را فراموش کنید.
پاپ آپ یا POP-UP، یک پنجره کوچک است که در اکثر سایتها برای نمایش یک مطلب، محصول یا خدمات مشخص، نمایش داده میشود.
یک چنین چیزی:

فکر نکنید که قرار است بهصورت مستقیم از پاپ آپ برای افزایش فروش اینترنتی استفاده کنید. نه اینکه نشود؛ ولی هدف اصلی این نیست.
پاپ آپ بیشتر برای این کاربرد دارید که از طریق آن بتوانید اطلاعات ارتباطی کاربران را بگیرید. مثلاً آدرس ایمیل یا شماره تلفن. وقتی این کار را بکنید، خیلی راحت میتوانید یک بانک اطلاعات داشته باشید و در زمانهای مناسب، بازاریابی پیامکی یا بازاریابی ایمیلی را اجرا کنید.
اگر دقت کرده باشید، هدف اصلی از پاپ آپ، تولید لید است. حالا تصورش را بکنید که صفحاتتان را با سئو سایت پر بازدید کنید؛ کلی کاربر وارد سایت شما میشوند که یک درصدشان هم اطلاعاتشان را بدهند، خودش خیلی است.
و در نهایت، اینطوری با پاپ آپ میتوانید افزایش فروش آنلاین را برای کسب و کارتان رقم بزنید.
11. سایتتان رسپانسیو باشد
وقتی شما یک سایت راه اندازی میکنید، باید دقت کنید که برای تمام دیوایسها، کاملاً نمایش زیبا و راحتی وجود داشته باشد. یعنی اینطوری سایت نسازید که مثلاً برای یوزرهای لپ تاپ کاملاً سایت نمایش داده شود و برای یوزرهایی که از موبایل استفاده میکنند، سایت ناقص یا سخت باشد.
رسپانسیو یا واکنش گرا، اصطلاحی در دنیای وِب است و به این معنی است که شما باید طوری سایتتان را طراحی کنید که برای هر کاربری با هر دستگاهی که وارد سایت کسب و کارتان میشود، بتواند کامل و بدون وجود هیچ مشکلی، از سایت استفاده کند.
همین الان اگر سایت ساختید، وارد سایت Responsive Checker بشوید و آدرس سایتتان را وارد کنید تا ببینید که در هر دستگاه با هر ابعادی، سایت شما چطوری نمایش داده میشود.
خیلی جالب و البته ترسناک است که بدانید بر اساس اطلاعات GoodFirms، 73,1درصد از کاربرانی که از یک سایتی خارج میشوند، بخاطر رسپانسیو نبودنش است. یعنی فکر نکنید که حالا دو سه نفری ممکن است به مشکل بخورند؛ وقتی سایت شما رسپانسیو نباشد، کلی مشتری احتمالی را از دست میدهید.

وقتی سایت شما رسپانسیو باشد، تمام کسانی که وارد سایتتان میشوند، میتوانند خیلی راحت به فروشگاه، صفحه پرداخت و بررسی هر چیزی که به خریدشان کمک کند، سَر بزنند. واکنش گرایی یک سایت، تاثیر بسیار زیادی روی افزایش فروش اینترنتی هر کسب و کاری دارد.
بنابراین همان اول کار که سایتتان را میسازید، حتماً طوری طراحی کنید که واکنش گرا باشد. اینطوری نگران نیستید که اگر کسی از طریق موبایل وارد سایت شد، برای بررسی صفحات یا پرداخت، به مشکل بخورد.
12 مسابقه و قرعه کشی برگزار کنید
یکی از بهترین استراتژیهایی که حسابی این روزها تویِ شبکههای اجتماعی میبینیم، برگزاری مسابقه و قرعه کشی است. اصولاً وقتی شما یک قرعه کشی یا مسابقه برگزار کنید، نسبت به برندتان توجه زیادی میشود و تعداد مخاطبان کسب و کارتان رشد میکند.
مسابقه و قرعه کشی، جزو تکنیکهای بازاریابی شبکههای اجتماعی است.
چرا بازاریابیه؟
چون اگر مقالات دیگر را خوانده باشید، متوجه شدهاید که ما اسم هر چیزِ ترغیب کننده کاربر برای خرید را میگذاریم بازاریابی؛ خُب این کار هم باعث ترغیب کاربران میشود.
دقت کنید که اگر میخواهید قرعه کشی یا مسابقهای برگزار کنید، باید هم آن را داخل صفحاتتان در شبکههای اجتماعی اطلاع رسانی کنید و هم در سایت. حتی اگر خیلی مسابقه بزرگی داشته باشید، باید تبلیغاتش هم انجام بدهید.
مثلاً ویدیو قرعه کشی تکنولایف را ببینید:
پیشنهاد میکنم تا جایی که توانش را دارید، به این چیزها فکر کنید. برای فعالیت کسب و کارتان مناسبترین شبکه اجتماعی را انتخاب کنید و با استفاده از تکنیکهای تولید محتوا در شبکههای اجتماعی در کنار این مسابقات و قرعه کشیها، فروش آنلاین کسب و کارتان را افزایش دهید.
13. کامنتها را پاسخ بدهید
یکی از خطرناکترین اشتباهات بازاریابی اینستاگرامی، پاسخ ندادن به کامنتهای کاربران است. وقتی شما برای کسب و کارتان در اینستاگرام یک پیج میزنید، باید این را بدانید که وظیفه دارید به کامنتهای مخاطبانتان پاسخ بدهید.
نرسیدم و نشد و فلان و ایناها، برای مخاطب دلیل قانع کنندهای نیست!
مدیریت کامنتها، یکی از مهمترین کارهایی است که هر کسب و کاری باید انجامش بدهد. وِل کردن این کامنت و نظرات، مطمئن باشید باعث بَد دِلی کاربران نسبت به برند شما میشود.
البته منظورم این نیست که فقط بروید سراغ کامنتهایی که از کسب و کارتان تعریف کردند و نظر مثبت داشتند؛ به تمام کامنتهای مثبت و منفی باید پاسخ بدهید. پاسخ دادن به کامنتهای منفی خیلی خیلی حساس است و نباید اشتباهی بکنید.
تکنیکهای مشتری مداری آنلاین و پاسخ به کامنتهای منفی، برای اینکه بتوانید حتی نظر یک مشتری با نظر منفی را جلب کنید، خیلی به دردتان میخورد.
خلاصه اینکه . . .
13 راهکار اساسی و کاربردی برای افزایش فروش اینترنتی کسب و کارتان را در این مقاله کامل توضیح دادم. شما باید به تک تک این راهکارها توجه کنید و هر کدام را در زمان مناسب، اجرا کنید.
هیچکدام از این راهکارها طوری نیستند که نشود انجام بدهید. همه این 13 شدنی هستند و شما هم اگر واقعاً دنبال افزایش فروش آنلاین کسب و کارتان هستید، باید انجامشان بدهید.
فقط نکتهای که اول گفتم هم فراموش نکنید. (همون که کیا باید بِرَن دنبال اینکار و کیا نَرَن!)
بنظر شما، راهکار کاربردی دیگهای که برای کسب و کارهای مختلفی هم جواب بده، چه چیزایی هستند؟ حتماً اگر تجربهای در این زمینه داشتید، تویِ بخش دیدگاهها، توضیح بدید 😊