برای کسب و کارمان چطور سایت بسازیم؟

برای کسب و کارمان چطور سایت بسازیم؟

اگر 20 – 30 سال پیش باهم صحبت می‌کردیم، احتمالاً آنقدر از سختی‌های طراحی سایت برایتان می‌گفتم که کلاً بیخیالش می‌شدید. ولی الان، وقتی این مقاله را بخوانید، مطمئنم 99 درصدتان می‌گویید: “واقعاً انقدر ساختن سایت آسون بود خبر نداشتم؟”

خُب آره واقعاً . . .

الان دیگه خبری از پیچیدگی‌های طراحی سایت نیست و خیلی راحت هر کسب و کاری در هر زمینه‌ای، می‌تواند زیرِ 10 دقیقه سایتش را بسازد و برای بهتر و کامل کردنش هم، حداکثر 5 روز زمان بگذارد.

اینکه چطور برای کسب و کارتان طراحی سایت انجام دهید، واقعاً با وجود این همه امکاناتی که تویِ دنیای امروز داریم میبینیم، نباید دغدغه‌ای برایتان باشد. منظورم از همه نظره!

خُب، بریم سَرِ اصلِ مطلب که قراره صفر تا صد طراحی سایت برای کسب و کارتان را یاد بگیرید 🙂

 

طراحی سایت کسب و کار چقدر پول می‌خواد؟

گفتم خیلی بهتره قبل از اینکه گام به گام طراحی سایت برای کسب و کار را بگویم، اصلاً بریم ببینیم هزینه‌اش چقدره.

ببینید، طراحی سایت چیزی نیست که قیمت مشخصی داشته باشد و مثلاً من به شما بگویم فلان تومن پول باید برایش کنار بگذارید. واقعاً چیزی است که به این راحتی نمی‌شود برایش قیمت مشخص کرد.

این سه مورد خیلی روی قیمت تاثیرگذار هستند:

  • کسی که سایت را طراحی می‌کند (اگر بخواهید به کسی بسپارید)
  • روشی که برای طراحی سایت انتخاب می‌کنید
  • نوع کسب و کاری که دارید

ببینید، توقع نداشته باشید که مثلاً یک سایت فروشگاهی یا آموزشی، هزینه‌اش با یک سایت سادۀ شرکتی برابر باشد. واقعاً منابع و زمانی که باید برای سایت‌های فروشگاهی و آموزشی گذاشت، خیلی بیشتر از سایت‌های شرکتی یا شخصی است.

بجز این، دو روش اصلی برای طراحی سایت داریم که جلوتر دربارش بیشتر قراره صحبت کنم. هر کدام از این روش‌ها، یک قیمت متفاوتی دارد.

برای اینکه حالا تصوّر قیمتی هم داشته باشید، به عکس زیر یک نگاه بندازید:

حالا که این تصویر را دیدید بد نیست اشاره کنم که اگر قرار است بروید دنبالِ سرمایه گذار، باید یک همچین نمودارهایی هم در بیزینس پلن آماده کنید و ثابت کنید که چرا فلان روش را انتخاب کردید.

نگران نباشید؛ ادامۀ مقاله را که بخوانید، اثباتش خیلی برایتان راحت می‌شود.

 

طراحی سایت کسب و کار، چقدر زمان می‌خواد؟

بجز بحثِ پول و این حرفا، زمان هم مطمئنم که برای تک تک شما اهمیت دارد. یعنی اصلاً یکی از اصلی‌ترین شرط‌های کارآفرین واقعی بودن، همین اهمیت دادن به زمان است.

دقیقاً مثلِ بحث هزینه که درباره‌اش صحبت کردم، زمان هم چیزی نیست که مشخص باشد. اینکه چقدر طراحی سایت کسب و کارتان طول بکشد، به چند مورد خاص بستگی دارد. مثلاً اینکه چقدر کسی که سایت را طراحی می‌کند، مهارت داشته باشد، خیلی روی زمان تمام شدنش، تاثیر دارد.

یکوقت شما روشی را انتخاب می‌کنید که در بدترین حالت باید یکروز برایش زمان بگذارید و یکوقت هم با انتخاب روش دیگر، باید ماه‌ها روی سایتتان کار کنید.

ولی از آنجایی که مطمئنم اکثر شماها دنبالِ یک اعداد و آمار می‌گردید، یک تصویر دیگه هم اینجا آماده کردم:

خُب، اینم از بحثِ زمان.

یکم که جلوتر برویم و گام به گام طراحی سایت برای کسب و کار را بخوانید، دستتان می‌آید که چقدر باید پول و زمان برایش صرف کنید تا یک سایت درست حسابی برای کسب و کار کوچکی که قرار است راه اندازی کنید، بسازید.

نکتۀ مهم: لطفاً و لطفاً این قانون پارکینسون هم جدی بگیرید که دیگه اعصاب همه رو بهم ریخته. نمیخوام اینجا دربارش توضیح بدم و بهتره که برید مقالۀ قانون پارکینسون رو بخونید. فقط بدونید که بد چیزیه نامرد!

 

چطور یک سایت برای کسب و کارمان بسازیم؟

برای اینکه سایت ساختن مراحل مختلفی دارد و خیلی هم مهم است که این مراحل را به ترتیب انجام دهید، تصمیم گرفتم اول از همه تمام آن‌ها را روی کاغذ بنویسم. بعد که یکم فکر کردم، 9 تا که بنظرم مهم‌ترین بودن را جدا کردم و مرتب پشتِ هم نوشتم.

الان هم از اولین مرحله شروع می‌کنم و به زبان خیلی ساده و بدون هیچ پیچیدگی و اصطلاحات عجق وجقی، برایتان هر کدامش را توضیح می‌دهم.

LET’S GO!

 

1. مشخص کردن مخاطبان هدف

یعنی هر چقدر بگم این مشخص کردن هدف برای طراحی سایت مهمه، بنظرم کم گفتم.

حالا بجز ساختن سایت، یکی از اصلی‌ترین موارد برای راه اندازی کسب و کار موفق، همین مشخص کردن هدف بود که اصلاً ببینیم با چه افرادی طرف هستیم.

یعنی در تمام مراحل طراحی سایت برای کسب و کارتان این شناخت شما از مخاطب‌هایتان به درد می‌خورد، مخصوصاً در طراحی بصری و بهبود تجربۀ کاربران از سایت.

بشینید قشنگ روی کاغذ بنویسید که مخاطبان هدف شما چه کسانی هستند، چه ویژگی‌هایی دارند، چه چیزهایی دوست دارند، بین چه رِنج سنی هستند و . . . هر چیزی که از مخاطبان‌تان برایتان اهمیت دارد.

مثلاً بعنوان نمونه، من یک چنین چیزی را برایتان آماده کردم:

تقریباً یک چیزی مثلِ طراحی پرسونای مخاطب است. به هر حال، شما هیچوقت سایت خوبی نخواهید داشت اگر شناخت کافی از مخاطبانی که قرار است سراغِ سایتتان بروند، نداشته باشید. (مثل این میمونه که ندونین تولد کیه ولی برین یک لباس براش بخرین!)

 

2. انتخاب دامنۀ مناسب 

دامنۀ یک سایت، از اصلی‌ترین چیزهایی است که هر کسب و کار آنلاینی باید حسابی در انتخابش دقت کند. دامنۀ سایت همان نام سایت شماست. یعنی فردا پس فردایی کسی بخواهد بگوید مثلاً به فلان فروشگاه سَر بزن، باید دامنۀ شما را بگوید.

مثلاً الان digikala.com، دامنه یک سایت فروشگاهی است. یا مثلاً همین learn.aryansoleimani.com، دامنۀ سایت من است که در جاهای مختلفی مثل پیج، تبلیغات و . . . از آن استفاده میکنم.

دامنۀ سایت، باید بر اساس یکسری اصول و قواعد خاص خودش انتخاب شود وگرنه حسابی مخاطبان را دچار مشکل می‌کند و کمتر کسی اصلاً به سایتتان سر می‌زند. بجز این، یک اشتباه کوچک کافیست تا هر چه زحمت کشیده بودید، بی نتیجه شود.

مثلاً اگر در انتخاب پسوند دامنه دقت نکنید، ممکن است در آینده که بخواهید تبلیغات گوگل را انجام دهید، به مشکل بخورید.

از دستش نده: مثل آب خوردن دامنه سایت‌تان را انتخاب کنید!

3. انتخاب هاست و سرور مناسب 

بعد از اینکه دامنۀ مناسبی انتخاب کردید، باید بروید سراغِ انتخاب یک هاست یا سرور.

ببینید، شما هر چیزی که بسازید، باید روی هاست ذخیره شود تا برای کاربرانی که وارد سایتتان می‌شوند، قابل مشاهده باشد. یعنی در واقع اگر بخواهم خیلی ساده بگویم، هاست یک واسطه است که با میزبانی اطلاعات سایت شما، آن‌ها را به کاربران نمایش می‌دهد.

بنابراین نمی‌شود بدون هاست یا سرور، سایتی را منتشر کرد.

از طرفی، با توجه به اینکه خیلی هم شرکت‌های هاستینگ زیاد شده‌اند، مطمئنم خیلی برایتان دشوار خواهد بود که یک هاست مطمئن و خوب خریداری کنید.

لطفاً و لطفاً خیلی برای انتخاب هاست دقت کنید. اگر هاست یا شرکت اشتباهی انتخاب کنید، هم حسابی باید درگیر رفع مشکلات مختلف باشید و هم اینکه ممکن است خیلی از کاربران‌تان را از دست بدهید. بجز این، نباید الکی بودجه زیادی برای هاست در ابتدای کار اختصاص بدهید.

پیشنهاد میکنم شرکتی که قرار است هاستتان را خریداری کنید، حتماً ویژگی‌های زیر را داشته باشد:

  • پشتیبانی قوی
  • ساعت پشتیبانی تمام وقت
  • محبوبیت زیاد
  • دانش فنی بالا

دربارۀ انتخاب یک شرکت هاستینگ خوب در مقالۀ “هاست یا سرور؛ کدام یک برای سایت شما مناسب است؟” بطور کامل توضیح دادم.

خیلی مهمه که شرکت هاستینگ، پشتیبانی قوی داشته باشه. یوقتایی یسری مشکلات فنی پیش میان که اگر پشتیبانی جواب درست حسابی نده یا اصلاً در دسترس نباشه، سایتتون از دسترس خارج میشه و کلی کاربر از دست میدین.

4. مشخص کردن روش طراحی سایت

این مرحله لزوماً نباید بعد از انتخاب دامنه و طراحی سایت باشد. یعنی حتّی قبل اینکه دامنه و هاستتان را انتخاب کنید هم می‌توانید روش طراحی سایت کسب و کارتان را مشخص کنید.

ببینید، ما کلاً دو روش اصلی طراحی سایت داریم:

  • برنامه نویسی (کد نویسی صفر تا صد)
  • استفاده از سیستم‌های مدیریت محتوا یا CMS

هر کدام از این‌ها، مزایا و معایب خودشان را دارند ولی همانطور که گفتم، آنقدری تفاوت بینشان پیدا می‌کنید که انتخاب کردن یکی برایتان راحت باشد. مثلاً اگر بودجه زیادی نداشته باشید، قطعاً با توجه به نمودارهای بالا، می‌روید سراغِ سیستم‌های مدیریت محتوا.

در دنیای امروز، خیلی از کسب و کارهای جدید، سراغِ برنامه نویسی صفر تا صد سایتشان نمی‌روند. حالا الان هر کدام از این‌ها را برایتان خوب توضیح می‌دهم که متوجه شوید کدام‌شان برای کسب و کار شما بهتر است.

 

ساختن سایت کسب و کار با برنامه نویسی 

یکی از روش‌های ساختن سایت، این است که بروید سراغِ برنامه نویس. ببینید، چنین روشی، خودش باز به استاتیک و داینامیک تقسیم می‌شود که درباره‌شان اینجا توضیح نمی‌دهم.

فقط در همین حد بدانید که استاتیک یعنی اینکه اگر بخواهید حتی یک تغییر کوچک بدهید، به یک برنامه نویس نیاز خواهید داشت و طبیعتاً یا باید بروید دنبالِ استخدام یا اینکه با یک شرکت همکاری کنید.

داینامیک هم یعنی اینکه برنامه نویس با ایجاد کردن یکسری دسترسی‌ها، به شما این امکان را می‌دهد که بدون حضور او هم بتوانید بعضی از جزئیات سایتتان را تغییر دهید.

برنامه نویسی صفر تا صد سایت، زمان خیلی بیشتری نسبت به روش دومی که می‌گویم نیاز دارد و طبیعتاً بخاطر همین هم، هزینۀ‌اش بیشتر می‌شود.

نکتۀ مهم: بعضی سایت‌ها باید با این روش باشند و نمی‌شود رفت سراغِ روش دومی. مثلاً سایت‌های فروشگاهی بزرگ، دیگه روش دوم جوابگو نیست و باید از روش اول یعنی همین ساختن سایت با برنامه نویسی استفاده کنند.

 

ساختن سایت کسب و کار با سیستم مدیریت محتوا 

سیستم‌های مدیریت محتوا یا CMS، سیستم‌هایی هستند که می‌توانید به کمک آن‌ها، با استفاده از یکسری تنظیمات دستی و صفحه سازهای مختلف، به صورت درگ اند دراپ، سایت خودتان را بسازید.

از این سیستم‌های مدیریت محتوا هم ایرانیش هست و هم خارجیش . . .

چند نمونۀ سایت ساز ایرانی:

و چند نمونه سیستم مدیریت محتوا خارجی:

  • وردپرس
  • جوملا
  • دروپال
  • و
  • .
  • .

وردپرس (WordPress) محبوب‌ترین سی ام اس دنیا است. چون خیلی آموزش وردپرس مفصل‌تر از این حرفاست، من فقط چند تا از امکاناتش را می‌گویم که یک چیزی دستتان بیاید.

تصویر زیر را ببینید:

ببینید، اگر شما سایت کسب و کارتان را با وردپرس بسازید، هم هزینۀ کمتری پرداخت می‌کنید و هم در زمان کوتاهی به سایتی که دلتان می‌خواهد می‌رسید. نمی‌دانم چقدر با وردپرس آشنا هستید ولی الان مارکت‌هایی مثل راست چین و ژاکت هستند که شما قالب آماده می‌خرید و فقط اطلاعات شرکت خودتان را روی آن تغییر می‌دهید.

به هر حال، پیشنهاد من این است که بروید سراغِ وردپرس. واقعاً هر سایتی که فکرش را بکنید می‌توانید با وردپرس بسازید و اصلاً هم فکر نکنید فقط بعضی از کسب و کارها می‌توانند با وردپرس سایت بسازند.

ببین، الان سایتای بزرگ ایرانی و خارجی با وردپرسن. مثلاً مجله دیجی کالا، دیجیاتو، راست چین، پارس ناز، چطور، مرسدس بنز و وبلاگ بلک بری، با استفاده از وردپرس ساخته شدن. بنظرم وردپرس خیلی انتخاب خوبی برای اکثر کسب و کاراس.

5. ساخت صفحات سایت

بعد از اینکه روش طراحی سایت برای کسب و کارتان را انتخاب کردید، نوبت به ساخت تک تک صفحاتی می‌رسد که همان اول کار نیاز دارید.

فکر نکنید باید همین اول هر صفحه‌ای که بعداً هم نیاز دارید را بسازید. فقط بروید سراغِ صفحاتی که مطمئنید الان نیاز کارتان هستند.

صفحاتی مثل:

  • صفحه اصلی
  • درباره ما
  • تماس با ما
  • فرصت‌های شغلی
  • قوانین
  • فروشگاه
  • وبلاگ
  • دسته بندی‌ها
  • و
  • .
  • .

پیشنهاد میکنم برای اینکه صفحات خوبی بسازید که واقعاً وقتی کسی نگاه می‌کند، چیزی دستگیرش شود، اول از همه هر چیزی که فکر می‌کنید را روی کاغذ بنویسید و بعد خودتان یا کسی که قرار است سایتتان را طراحی کند، شروع کنید به طراحی.

اگر اطلاعات کامل داشته باشید و بدانید که قرار است مثلاً در صفحۀ دربارۀ ما چی بنویسید، قول می‌دهم زیر یک ساعت تمام بخش‌های سایتتان ساخته می‌شود و اصلاً نیازی نیست زمان بیشتری برایش بگذارید.

 

6. انتشار و فعالیت مستمر روی سایت

دیگه کار تقریباً تمومه و فقط باید این صفحاتی که ساختید را منتشر کنید. بعد از اینکه این کارها را انجام دادید، باید بروید سراغِ فعالیت مستمر روی سایتتان.

منظورم چه فعالیتی است؟

ببینید، در وضعیت رقابتی حال حاضر، شما باید روی تولید محتوای وبلاگ، سئو و بهینه سازی، ویدیو مارکتینگ و این چیزها تمرکز کنید و دائماً فعالیت داشته باشید. یعنی مثلاً هر روز یا هر دو روز یکبار، یک مقاله داخل وبلاگتان قرار بدهید.

سئو هم جدی بگیرید. اگر سایتتان مشکل سئو داشته باشد و حداقلی‌ترین موارد هم رعایت نشده باشد، هر چقدر هم که پول و زمان بگذارید، هیچ فایده‌ای ندارد و هیچوقت هم کسی سایتتان را نمی‌بیند.

قبل از اینکه شروع کنید، بگذارید رُک و پوست کنده یک حرفی را بزنم . . .

ببینید، شما دارید زمان و پول پایِ این کار می‌گذارید، فکر نکنید قراره دو سه ماهه، به جاهایی برسید که کسب و کارهای دیگر چند ساله رسیدند. اگر فکر می‌کنید نمی‌توانید صبر داشته باشید و چند ماه یا حتی یکی دو سال صبر کنید تا سایتتان در کلمات خوبی که مردم سرچ می‌کنند، رنک بگیرد، همین اول کار بیخیالش شوید.

البته این زمانی که گفتم برای هر سایتی فرق می‌کند و حتّی بعضی سایت‌ها که روی کلمات کلیدی مختلف کار می‌کنند، دو سه ماهه هم نتیجه می‌گیرند ولی خُب به هر حال، باید این صبر که گفتم را داشته باشید.

خلاصه اینکه . . . 

سایت ساختن الان دیگر مکافات قبلاً را ندارد و با همین 6 مرحلۀ ساده، می‌توانید خیلی سریع برای کسب و کارتان، یک سایت زیبا و پر از امکانات طراحی کنید.

با وجود مارکت‌های مختلف وردپرس، بنظرم خیلی خوب می‌شود که بروید سراغِ همین سیستم. چون هم خیلی راحت است و هم کلی امکانات می‌توانید به سایتتان اضافه کنید.

بجز این، امنیتش هم بالاست. ضمناً فکر نکنید چون محصول ایرانی نیست، زبان ایرانی ندارد؛ اتفاقاً خیلی هم خوب از زبان فارسی پشتیبانی می‌کند و راحت می‌توانید صفحات مختلف بسازید، مقاله قرار دهید، فروشگاه داشته باشید، موجودی انبارتان را چک کنید و . . . چند صد هزار امکانات مختلف.

حالا که متوجه شدید چقدر ساختن سایت برای کسب و کار راحت است، دَست دَست نکنید و بروید سراغِ شروع کار.

آها راستی، ممکنه که تا اینجا، سوال‌های زیادی داشته باشید؛ پس معطل نکنید و همین الان در بخش زیر، هر سوالی دارید بپرسید تا پاسخش را بگیرید.

😊

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *