فهرست مطالب
دنیای بدون آیکونها، حتی یک دقیقهاش هم ترسناک است. تصور کنید هر مطلبی که قرار است بخوانید، پشت سر هم صرفاً حرف، حرف و باز هم حرف قرار گرفته باشند. انگار اصلاً وقتی خبری از آیکونها نباشد، رنگ و جذابیتی هم وجود ندارد.
آیکونها با آدم حرف میزنند؛ مثلاً من از روی آیکون تلفن یا چنین چیزی مثل کاور هایلایت یک پیج، خیلی راحت میتوانم متوجه شوم در این هایلایت دربارۀ راههای ارتباطی و اینجور چیزها صحبت شده.
خلاصه که بنظرم زندگی بدون آیکونها غیر ممکن است. من و شما اصلاً دوست نداریم پوستری را ببینیم که آیکون ندارد؛ از محتوایی که آیکون بین بخشهایش نباشد، بیزاریم؛ دلمان میخواهد بستهبندی یا کارت ویزیتهای بدون آیکون را آتش بزنیم! 🧨
بیشتر از 10 هزار تا سایت آیکون فعال داریم؛ ولی خُب باور کنید این 5 تایی که قرار است در این مقاله به شما معرفی کنم، بهترین و کاملترینها هستند.
5 سایت دانلود آیکون رایگان
وقتی خودتان یک چند باری با این 5 سایتی که قرار است معرفی کنم آشنا بشوید، آنقدر عاشق آیکونها میشوید که دلتان میخواهد آنها را هر جایی به کار ببرید. قبول دارم که این آیکونها خیلی دوست داشتنی هستند ولی کاری نکنید که مخاطبانتان به جای محتوا، آیکون ببینند! حالا هر محتوایی؛ چه ویدیو میخواهید تولید کنید چه محتوای متنی، آیکون بارانش نکنید.
1) دانلود آیکون از Flaticon

اگر به اسم این سایت دقت کنید، متوجه میشوید که از دو کلمه “Flat” و “Icon” تشکل شده. این یعنی اگر دنبال آیکونهای فلت میگردید که حسابی جذاب و خواستنی باشند، از همین الان تضمین میکنم که Flaticon میرود جزو علاقمندیهایتان (همون Favorite! 💓).
شما در فلتآیکون، میتوانید هر چیزی که فکرش را بکنید پیدا کنید. همان اول که سایت را باز کنید، متوجه میشوید که در 4 دسته مختلف زیر، کارهای گرافیکیاش را تقسیم کرده:
- آیکون (همون چیزی که دنبالشین)
- استیکر (که فرق دارن با آیکون)
- آیکون متحرک (البته فعلاً تعدادشون کمه)
- فونت آیکن (جون میدن برای UI کارها)
اولین کاری که باید انجام دهید، این است که کلمه کلیدی مدنظرتان را در قسمت جستجوی سایت تایپ کنید. فقط یادتان باشد برای اینکه سریعتر به آیکونی که در ذهنتان دارید برسید، کلمه دقیقتر را بنویسید. مثلاً اگر دنبالِ آیکون “کتاب قدیمی” میگردید، فقط سرچ نکنید “Book”؛ قشنگ بنویسید “Old Book”.
کنار باکس جستجو باید برای نتایج بهتر و دقیقتر، نوع فایلی که میخواهید را انتخاب کنید. سه تا گزینه هم بیشتر نیست؛ آیکون، استیکر و آیکون متحرک که بالاتر هم گفتم. “Group By Pack” هم که یعنی یک گروه از چیزی که دنبالش هستید را برایتان میآورد.
وقتی سرچ کنید، کلی آیکون مرتبط با چیزی که دنبالش بودید، پیدا میکنید. اگر از دسکتاپ استفاده میکنید، وقتی صفحه نتایج برایتان لود بشود، یک نوار همان قسمت بالا میبینید:

امّا اگر از موبایل استفاده میکنید، باید روی آیکون “فیلتر” که در تصویر زیر مشخص شده، کلیک کنید.

حالا اینجا، یکسری امکانات خَفَن وجود دارد؛ امکاناتی مثل:
مشخص کردن رنگی و غیر رنگی بودن آیکون
در بخش اول یعنی سمتِ چپ نوار را اگر نگاه کنید، 4 تَب وجود دارد. اولین تَب یعنی “All Icons”، تمام آیکونها – چه رنگی چه سیاه سفید – را نمایش میدهد. اگر رویِ Black کلیک کنید، آیکونهایی فقط برایتان نمایش داده میشوند که سیاه – سفید هستند. و اگر هم روی “Color” کلیک کنید، فقط آیکونهای رنگی نشان داده میشوند. یک “Gradient” هم وجود دارد که یعنی فقط آیکونهایی که از دو یا چند رنگ مختلف بهصورت گرادیانت باشند را نشان میدهد.

انتخاب نوع طرح آیکون
بخش دوم همین نواری که میبینید، چند تا تَبِ دیگر وجود دارد. از این قسمت میتوانید مشخص کنید که آیکون شما چه نوع طرحی داشته باشد. مثلاً اگر دنبال آیکونی هستید که علاوهبر حاشیهها، درونش هم رنگ آمیزی شده باشد، باید تَبِ “Fill” را انتخاب کنید. اگر برعکس این را میخواهید، یعنی آیکونی برایتان مناسب است که فقط حاشیههایش رنگ آمیزی شده باشد، باید روی تَب “Outline” کلیک کنید.
دو تَب دیگر یعنی “Linear Color” و “Hand Drawn” هم بهترتیب برای زمانی مناسب هستند که شما دنبالِ آیکونهایی با خطوط مشخص و بولد شده باشید و آیکونهایی که حالتی مثل طراحی شده با دست داشته باشند.
“All Shapes” هم که اگر کلیک کنید، تمام آیکونها را برایتان نمایش میدهد.

تغییر رنگ آیکون
خیلی وقتها، ممکن است از یک آیکون خوشتان بیاید ولی چون رنگ و رویَش با اِلمانهای دیگری که دارید جور در نمیآیند، دوست دارید رنگش را تغییر بدهید. خوشبختانه فلتآیکون چنین امکانی را برایتان فراهم کرده است.
برای تغییر رنگ هر آیکون، اول از همه باید در سایت حساب داشته باشید که در سه سوت انجام شدنی است. بعد از آن روی هر آیکونی که میخواهید رنگش را تغییر بدهید، کلیک کنید. در باکس مربوط به همان آیکونی که برایتان باز میشود، در قسمت بالا روی “Edit Icon” بزنید و خلاص! هر کجا را که دوست دارید، رنگش را عوض کنید.

2) دانلود رایگان آیکون از Iconfinder

دومین سایتی که قرار است دربارهاش توضیح بدهم، Iconfinder است. همانطور که از اسمش هم پیداست، از طریق این سایت شما میتوانید آیکونهای بسیار زیبا و متنوع را دانلود کنید. به لطف موتور جستجوی قدرتمندی که این سایت دارد، هر چیزی که فکرش را بکنید خیلی دقیق و سریع برایتان نمایش میدهد.
یک ویژگی متفاوت که این سایت نسبت به سایتهای دانلود آیکون رایگان دیگر دارد، امکان جستجو در سه دستهبندی مختلف است؛ یعنی دستهبندیهای آیکون، ایلاستریشن و ایلاستریشن سه بعدی.
برای دانلود آیکون، بگذارید رویِ همان حالت پیش فرض باشد و فقط چیزی که میخواهید را سرچ کنید و روی آیکون جستجو بزنید. در قسمت سمتِ چپ، یکسری فیلتر وجود دارد.
در بخش اول، اگر فقط دنبال آیکونهای رایگان هستید، Free را انتخاب کنید؛ در غیر اینصورت، پرمیوم گزینۀ مناسب شماست.
و امّا در بخش بعدی، باید همان استایل یا نوع طرح را انتخاب کنید. با یک چند تایی که در توضیحاتم برای فلتآیکون آشنا شدید؛ روی More Styles که بزنید، حالتهای کارتونی، پیکسلی و فلت هم قابل انتخاب هستند.
قسمت آخر هم که بحثِ لایسنس است. اگر قرار است از آیکون در جاهایی استفاده کنید که نیاز به حفظ حق کپی رایت است، روی “For Commercial Use” بزنید. وگرنه “No link back” برای لینک ندادن به سایت طراح آیکون و “Basic License” هم برای اشاره نکردن به طراح به هیچ روشی، گزینه مناسبی هستند.
3) دانلود آیکون رایگان از Icons8

بنظرم بعد از فلتآیکون، بهترین سایت دانلود آیکون، Icons8 است. هر ایدهای که برای طراحی داشته باشید، فقط کافی است یک سَری به سایت Icons8 بزنید و بهترین آیکون را خیلی راحت و کاملاً رایگان دانلود کنید.
وقتی وارد سایت شدید، در باکس جستجو هر چیزی که میخواهید را بنویسید و رویِ آیکون سرچ کلیک کنید. بعد از آن اگر کنار باکس جستجو را ببینید، یکسری امکانات وجود دارد:

شمارۀ 1، استایلی است که برای آیکون مدنظر دارید. تقریباً 20 تا استایل وجود دارد که البته کم پیش میآید برای جستجوی شما، آیکونی برای تمام آنها وجود داشته باشد. شمارۀ 2، مربوط به متحرک یا ثابت بودن آیکون است. در شمارۀ 3 هم طراح را باید مشخص کنید که چیز مهمی نیست. شمارۀ 4 هم یکسری از آیکونها را در رنگی که انتخاب کنید، برایتان نمایش میدهد.
رویِ هر آیکونی که کلیک کنید، قبل از دانلود کردن میتوانید از یکسری امکانات استفاده کنید.
- Recolor: تغییر رنگ هر قسمت از آیکون به رنگ دلخواه
- Overlay: پوشش دادن بخشی از آیکون با آیکون دیگر
- Text: نوشتن متن روی آیکون
- Stroke: ایجاد حاشیه در رنگ و اندازۀ دلخواه
- Padding: ایجاد پدینگ یا فضای خارجی
- Background: تغییر رنگ پسزمینه
- Circle: تغییر آیکون به شکل دایره
- Square: تغییر آیکون به شکل مربع
4) دانلود رایگان آیکون از Iconarchive

چهارمین سایتی که بنظرم به اندازه قبلیها خوب نیست ولی خُب برای خیلیها هم کاربرد دارد، سایت Iconarchive است. به محضِ اینکه وارد سایت شوید، بخاطر طراحی قدیمیاش، ممکن است چندان خوشتان نیاید؛ مخصوصاً اگر قبلش فلتآیکون را دیده باشید!
امّا شاید برای بعضی طراحیها، به آیکونهای این سایت هم نیاز داشته باشید. برای جستجو، فقط کافی است در باکس جستجو کلمه کلیدی که دارید را سرچ کنید و تمام!
ولی یک سوپرایز . . .
یک پارادوکسی که خودم هم خیلی از دیدنش تعجب کردم، این بود که برخلاف ظاهر قرنِ بوقی سایت، امکاناتش مثل سایتهای مدرن است. مثلاً همینطور که در تصویر زیر هم میبینید، خیلی راحت میتوانید رنگ بکگراند، نحوۀ مرتب سازی، رنگ آیکون، اندازه، دستهبندی و استایل را مشخص کنید.

5) دانلود آیکون رایگان از Freebiesbug

و این هم از آخرین سایت!
Freebiesbug یک سایت کامل برای دانلود فایلهای گرافیکی مختلف است. وقتی وارد سایت بشوید، برای دانلود آیکون باید از بخش کناری، Icons را انتخاب کنید:

هر کدام از کالکشنها را که خواستید، رویِ آن ضربه بزنید و اگر خوشتان آمد، در صفحهای که باز میشود، کمی اسکرول کنید و بعد روی دکمۀ Download Freebie کلیک کنید. یکی از بهترین ویژگیهای این سایت، این است که اکثر کالکشنها، فایل PSD که لایه باز است را دارد.
فکر میکنم همین 5 تا سایتی که معرفی کردم، برای هر چیزی که فکرش را بکنید به کارتان میآیند. سعی کنید همیشه از آیکونهای جدید استفاده کنید. با وجود چنین سایتهایی، درک نمیکنم چرا بعضیها در سایت، پوستر، کارت ویزیت یا هر جای دیگری، از آیکونهایی استفاده میکنند که از زمان طراحیاش، تقریباً یک قَرنی میگذرد! 😑
خلاصه اینکه . . .
الان که مردم جهان حوصله موصله ندارند، فکر نمیکنم ایدۀ خوبی باشد که یک دوربین بگذارید و 20 دقیقه فقط زل بزنید به دوربین و صحبت کنید. یا مثلاً 4000 کلمه متن بدون به کار بردن مدیاهای مختلف، نگارش کنید.
آیکونها، مخصوصاً اگر جدید و مدرن باشند، حسابی میتوانند برای حفظ مخاطب به دیدن ویدیو، خواندن متن، توجه کردن به پوستر یا کارت ویزیت و اینجور چیزها، کاربرد داشته باشند. بنابراین بهصورت خیلی متعادل، از آیکونها برای سایت، اپلیکیشن یا هر محیط دیگری که محتوایی دارد، استفاده کنید.
فکر میکنید بهترین سایت دانلود رایگان آیکون کدام یکی از اینهاست؟ 🤔