صفحه 404؛ دلیلِ شکستن کیبوردها، خرد شدن ماوسها، فحش و حرفهای بَد؛ خلاصه انگار عاملِ شَر هست این صفحه! 😑
شاید شمایی که صاحب یا مدیر سایت هستید این چیزها را نبینید، ولی باور کنید کاربران یک چنین چیزهایی را تجربه میکنند. دلیلش هم واضح است؛ طرف کلی تویِ گوگل جستجو کرده تا در نهایت به سایت شما رسیده، بعد شما یک پیغام نشان میدهید که “صفحه موجود نیست!“؛ نه دلیلی، نه راهحلی و نه ظاهری که حداقل یک کوچولو اعصابش را آرام کند.
در این مقاله، میخواهم کامل به شما توضیح بدهم که چطور میتوانید یک صفحه 404 مَشتی، خَفَن و شیک بسازید که هم کاربران خوششان بیاید و هم اینکه به اهدافی که میگویم، برسید.
صفحه 404 چیست؟
فکر میکنم همه شما با این صفحه آشنا باشید ولی حقیقتش، تعریفش یکم اساسیتر از این است که بگوییم صفحه 404، صرفاً صفحهای است که به هر نحوی به کاربر میگوید “چنین صفحهای وجود ندارد“.
پیشنهاد میکنم قبل از اینکه ادامه این مقاله را بخوانید، حتماً یک سَری به مقاله “خطا (ارور) 404 چیست و چطور رفعش کنیم؟” بزنید.
همینجا هم یک توضیح کوتاه برای کسانی که عجله دارند سریع یک صفحه 404 بسازند میدهم.
ببینید، صفحه 404، حاوی یک ارور 404 است. خطا 404، خطایی است که به کاربر میگوید به دلایل مختلفی که در مقاله بالا گفتم، URL مورد نظر شما وجود ندارد.
- مثلاً الان ما تویِ سایت، یک صفحه داریم با این آدرس (learn.aryansoleimani.com/c/)
- ولی چنین صفحهای نداریم و اگر کسی سرچ کند یا داخل گوگل پیدا کرده باشد، با خطای 404 مواجه میشود: (learn.aryansoleimani.com/mag/)
به همین سادگی!
حالا ما اینجا دو حالت داریم. یا اینکه یک صفحه پیدا نمیشود بخاطر یک خطاست که خُب باید بنشینید دلیلش را پیدا کنید و شروع کنید به رفع کردنش. یک حالت دومی هم وجود دارد که اصلاً شما چنین صفحهای نساختید که حالا بخواهد به مشکل خورده باشد و دنبال دلیلش باشید.
در هر دو حالت، صفحه 404 به دردتان میخورد؛ ولی نه هر صفحهای. وقتی میگویم باید صفحه 404 داشته باشید، منظورم یک صفحه زیبا، خلاقانه و هوشمندانه است که بتوانید جلوی جوش آوردن کاربران را بگیرید. 🔥
چرا باید صفحه 404 را شخصیسازی کنیم؟

واقعاً چرا وقتی یک چیزی از قبل آماده شده را تغییر بدهیم و بخواهیم یک چیزِ جدیدتر بسازیم؟
فکر نکنید فقط دلیلش همان جوش آوردن کاربران است که گفتم. دلایل خیلی زیادی وجود دارند که اگر تمام مدیران سایتها میدانستند مطمئنم الان یک لحظه را هم هدر نمیداند و شروع میکردند به طراحی صفحه 404.
من 3 تا از مهمترین دلایلش را اینجا برایتان میگویم؛ شما هم اگر دلیلی دیگری برای این کار داشتید، حتماً تویِ بخش دیدگاهها برای من و بقیه کاربران بنویسید.
1. نگه داشتن کاربران داخلِ سایت
برای راهاندازی کسب و کار اینترنتی، حتماً این را هم میدانید که اگر ما سایت یا پِیج داریم، قرار است با مخاطبان و کاربران سر و کار داشته باشیم؛ پس باید همه کار کنیم تا آنها را وَرِ دل خودمان نگه داریم.
وقتی کسی وارد صفحهای میشود و به هر دلیلی به خطای 404 میرسد، نباید ولش کنیم به امانِ خدا. ما باید کاری کنیم که حتی وقتی صفحهای نداریم یا اصلاً داریم و مشکل پیدا نشدن دارد، طوری با کاربران برخورد کنیم که از سایت خارج نشوند.
وقتی صفحه 404 خلاقانه و زیبا داشته باشیم، کاربر درگیرش میشود و به همین راحتیها از سایتتان بیرون نمیرود. (چه کاربرایی که صفحه 404 جذاب، به مخاطبان همیشگی تبدیلشان نکرد 😎)
2. کاهش بانس ریت یا نرخ پرش
علاوهبر اینکه با یک 404 جذاب میتوانید کاربران را نگه دارید و نگذارید از سایتتان بیرون بروند، بانس ریت را هم کمتر و کمتر میکنید.
بگذارید اول بگویم بانس ریت چیست و بعد بریم سراغِ ادامه ماجرا . . .
بانس ریت یا نرخ پرش، درصد بازدیدکنندگانی را نشان میدهد که وارد یک صفحه از سایت شما شدهاند ولی بهجای مشاهده صفحات و بخشهای دیگر، از سایتتان خارج میشوند.
وقتی شما صفحه جذابتری طراحی کنید، کاربران بیشتری را نگه میدارید. وقتی کاربران را نگه دارید، درگیر صفحات و بخشهای مختلف سایتتان میشود و در نتیجه، نرخ پرش کاهش مییابد.
یکی از آرزوهای هر مدیر سایتی، این است که بانس ریت را تا جایی که امکان دارد کم کند. حالا نه اینکه فقط همین روش برای کاهش نرخ پرش وجود داشته باشد؛ ولی خُب تاثیر خیلی زیادی دارد و میتوانید جلویِ خروج خیلی از کاربران از صفحه 404 را بگیرید.
3. بهبود رنک سایت
بهبه! یعنی از این موضوع جذابتر هم داریم؟ هر کسب و کار اینترنتی که سایتی داشته باشد، عاشقِ این است که به رنکهای خوب گوگل برسد و بتواند سایتش را ببرد جزو برترینهای نتایج.
برای اینکه بتوانید سایتتان را رشد بدهید و کمکم وقتی کسی بعضی از کلمات کلیدی را جستجو کرد، سایت شما برایش بعنوان اولین نتایج نشان داده شود، باید سئو یا بهینهسازی انجام بدهید. اگر متخصص سئو باشید، مطمئنم میدانید که چقدر این دو مورد بالا تاثیر مثبتی برای بهبود رنک سایت دارند.
یکی از مهمترین فاکتورهای سئو، بانس ریت است. یعنی گوگل وقتی بفهمد که سایت ما آنقدری خوب نیست و اکثر کسانی که واردش میشوند، بدون گشت و گذار تویِ سایت خارج میشوند، نمیگذارد به جاهای خوبِ نتایج جستجو برسیم.
علاوهبر این، با نگه داشتن کاربران بیشتر داخلِ سایت، میتوانیم تعامل را بیشتر و بیشتر کنیم و برای صفحات جدیدی که میسازیم، راحتتر با استفاده از ایمیل مارکتینگ، پاپ آپ یا چنین چیزهایی، بازدیدکننده جذب کنیم.
چطور صفحه 404 طراحی کنیم؟
حالا که متوجه شدید چقدر طراحی و ساخت صفحه 404 اهمیت دارد، وقتش است برویم سراغِ طراحیاش. قطعاً همه شما از یک روش طراحی سایت استفاده نمیکنید؛ به همین دلیل، من فرض میکنم که بین شما هم کسانی هستند که از وردپرس استفاده میکنند و هم کسانی که سایت کدنویسی شده دارند.
نکتۀ مهم: توصیه میکنم حتماً قبل از اینکه شروع به پیادهسازی این آموزش کنید، کمی با وردپرس آشنا شوید. چون ممکن است یک کاری را اشتباه انجام دهید و حسابی سردرگم شوید.
چون تعداد وردپرسبازها زیاده، اول بریم سراغِ آموزش ساخت صفحه 404 در وردپرس.
آموزش ساخت صفحه 404 در وردپرس
روشهای زیادی برای طراحی صفحه 404 به کمک وردپرس وجود دارد. من 3 تا از محبوبترین راههایی که بتوانید به کمک وردپرس یک صفحه 404 عالی بسازید را برایتان توضیح میدهم. دقیقاً طبق آموزشهایی که میدهم جلو بروید و هر کجا سوال داشتید، در بخش دیدگاهها بپرسید.
بریم سراغِ اولی . . .
1. طراحی صفحه 404 به کمک المنتور پرو
اول از همه این را بگویم که چون المنتور محبوبترین صفحهساز وردپرس است، آموزشی که اینجا توضیحش را قرار است بدهم براساس المنتور است. ولی اگر از صفحهساز دیگری استفاده میکنید، نگران نباشید. بخشهایی که در این آموزش توضیح میدهم، شبیهاش در صفحهسازهای محبوب وجود دارد.
المنتور پرو نسخه پولی المنتور معمولی است که امکانات بینظیری را در اختیارتان قرار میدهد. بهنظر من که ارزشش را دارد این نسخه را خریداری کنید. اگر بتوانید از تم فارست بگیرید خیلی بهتر است؛ ولی اگر هم نشد بروید سراغِ راستچین و ژاکت.
بعد از اینکه المنتور پرو را نصب کردید، روی منوها در سایدبار بزنید و بعد از آن به ترتیب روی پوستهساز و افزودن جدید کلیک کنید.
یک باکسی برایتان پاپآپ میشود که باید اطلاعات اولیه را کامل کنید. اولی را روی Single سِت کنید و دومی را بگذارید روی 404 Page. آخری هم که یک اسم هست؛ هر اسمی دوست داشتید بنویسید. حالا روی Create Template بزنید.
بعد از کلیک، یک صفحه جدید برایتان باز میشود که کلی قالب آماده برای صفحه 404 را میبینید. هر کدام را دوست داشتید انتخاب کنید تا شخصیسازیاش کنید. اگر هم کلاً میخواستید از اولِ اول خودتان طراحی کنید، همین صفحه را ببندید و شروع کنید به طراحی.
حالا از هر کدام از ویجتهای المنتور میتوانید برای طراحی و ساخت صفحه 404 استفاده کنید.
2. طراحی صفحه 404 به کمک المنتور معمولی
اگر میتوانید از امکانات نسخه پرو بگذرید و با نسخه معمولی هم صفحه 404 خلاقانهای طراحی کنید، نیاز دارید تا افزونه 404 Page را نصب کنید. بعد از اینکه این افزونه را نصب کردید، باید بروید از قسمت نمایش یا Appearance، ERROR PAGE 404 را انتخاب کنید.
همانطور که در تصویر زیر هم مشخص است، در این قسمت شما میتوانید صفحهای که با استفاده از المنتور معمولی ساختهاید را بعنوان صفحه 404 مشخص کنید.

نکتۀ مهم: بجز المنتور، با هر صفحهسازی هم که یک صفحه 404 را طراحی کردید، میتوانید به کمک این افزونه روی صفحه 404 سِت کنید.
آموزش ساخت صفحه 404 با کدنویسی
راه دومی که هم برای وردپرسیها وجود دارد و هم غیر وردپرسیها، کدنویسی صفحه 404 است. یعنی مثل تمام صفحاتی که با کدنویسی ساختهاید، میتوانید یک صفحه جدید هم کدنویسی کنید و طراحیاش را انجام بدهید.
البته برای این کار نیاز به کسی دارید که HTML، CSS و PHP را فول باشد. اگر دلتان برای سایتتان میسوزد، لطفاً از افرادی که متخصص این کار نیستند کمک نخواهید.
خیلی از شماها هم سایت وردپرسی دارید ولی به دلایلی، دوست ندارید که با افزونه صفحه 404 داشته باشید. برای شخصیسازی این صفحه میتوانید خیلی راحت مسیر زیر را بروید:
Appearance —— Editor (Theme Editor) ——— 404.php
در این قسمت میتوانید کدهایی که نوشتید را قرار بدهید.
نکتۀ مهم: به هیچ وجه اگر دانش لازم برای کدنویسی را ندارید اصلاً وارد این قسمت نشوید. یک اشتباه کوچک در این قسمت، میتواند حسابی سایتتان را دچار مشکل کند.
خلاصه اینکه . . .
صفحه 404 را جدی بگیرید. بنظرم خیلی از سایتها چون فکر میکنند صفحه 404 چون صفحه کاربردی برای کاربران نیست، هیچ اهمیتی ندارد و میگذارند همان حالت پیشفرضی که دارد را داشته باشد. اگر از من میشنوید، طراحی صفحه 404 را یکی از اولولیتهای اصلی سایتتان بگذارید.
بنظر شما بجز 3 دلیلی که گفتم، چرا باید صفحه 404 را شخصیسازی کنیم؟ 🤔