انتخاب دامنه، همینطوری نیست که هر اسمی به ذهنمان رسید، یک com. بزنیم آخرش و بگوییم: “سلام. این ماییم!“.
اکثر برندهای موفق، واقعاً برای دامنهشان وقت گذاشتهاند. البته فکر نکنید که منظورم یک چیزی بینِ 7 – 8 ماه زمان گذاشتن است ها؛ نه. اگر این مقاله را کامل بخوانید، قول میدهم 80 درصد مسیر انتخاب دامنه را رفته باشید و فقط 20 درصد که همان فکر کردن است برایتان باقی بماند.
اول باهم یک چند تا سوال اصلی که مطمئنم اکثراً درگیرشان هستید را ببینیم:
- دامنه، دقیقاً چه بخشی از آدرسی مثل https://www.example.com است؟
- اسم برند کسب و کارم را مستقیماً در دامنه بگذارم؟
- عیبی ندارد اگر اسم برند با اسم دامنه کسب و کارم متفاوت باشد؟
- چه پسوندی برای من بهتر است؟ com ، .ir. یا چی؟
- اینکه چه دامنهای انتخاب کنیم، رویِ سئو سایت تاثیر دارد؟
- چه نکاتی را باید رعایت کنم؟
- طول دامنه هم تاثیری روی سئو دارد؟
اینها فقط چند تا از سوالاتی بود که در ذهن شما احتمالاً پیش آمده. در این مقاله، قرار است به تمام این سوالاتی که دیدید، پاسخ بدهم.
انتخاب دامنه، شوخی بردار نیس. کلی زحمت میکشی و واسه کارت زمان میزاری، بعد میفهمی بخاطر بد بودن دامنه کسب و کارت، اصلاً شانس رشد هم نداری. پس بشین 5-6 دقیقه پایِ این مقاله تا از بابت دامنه کسب و کارت، خیالت تخت باشه!

دامنه (Domain) چیست؟
شاید شمایی که الان دنبال یکسری نکات برای انتخاب دامنه هستید، برایتان عجیب باشد که چرا اصلاً میخواهم دامنه را تعریف کنم؟
ببینید، متاسفانه یکی از چیزهایی که اشتباه در ذهن اکثر ما جا افتاده، این است که فکر میکنیم تمام موارد زیر دامنه هستند:
- com
- domain.com
- Domain
- https://domain.com
- https://www.domain.com
- domain.com
- و
- .
- .
ولی باور کنید فقط یکی از اینهایی که الان دیدید اسمش دامنه است! حدس میزنید ما دقیقاً به کدام یکی از اینها، باید بگوییم دامنه سایت؟
برای اینکه بهتر متوجه بشوید، تصویر زیر را ببینید:

دیدید چقدر راحت بود؟ پس ما وقتی حرف از دامنه میزنیم، یعنی فقط یک نام دامنه داریم و یک اکستنشن یا همان پسوند مثل com. یا ir. و رفقای باب و نابابی که دارند. بنابراین در این مقاله که قرار است دربارۀ انتخاب دامنه صحبت کنیم، در اصل میرویم سراغِ دو بخش. اول اینکه چطور نام دامنه را انتخاب کنیم و دوم اینکه کدام اکستنشن یا پسوند را کنار نام دامنه کسب و کارمان بگذاریم؟
کم کم داره هیجان انگیز میشه!
انتخاب دامنه و سئو بهم ربط دارند؟
اگر بخواهم کلی جواب بدهم، باید بگویم که بله، دامنه و سئو بهم ربط دارند و یک دامنه خوب که با اصول انتخاب شده باشد، قطعاً روی سئو هم میتواند تاثیر مثبت بگذارد. برعکس این هم دقیقاً درست است. یعنی یک دامنه بد، میتواند تا جایی به سایتتان آسیب برساند که کلاً قیدش را بزنید و از اول شروع کنید.
فکر کنم حالا بهتر متوجه شده باشید که چقدر انتخاب دامنه مرحله حساسی از راهاندازی و طراحی سایت است.
با استفاده از دامنهها، دو راه وجود دارد که روی سئو بتوانیم تاثیر بگذاریم:
- کیوورد (انتخاب کلمه کلیدی)
- برندینگ (انتخاب نام تجاری)
1. انتخاب دامنه بر اساس کلمه کلیدی
اگر الان در گذشته زندگی میکردید (حول و حوشِ 10 سال پیش – 2012) سایتی که دقیقاً مطابق با ذهن مخاطب دامنهای داشت، بدون شک رنک 1 بود. یعنی اصلاً نیاز نبود سئو آنچنانی کند. مثلاً اگر یکی زرنگی میکرد میفهمید مردم لپ تاپ را آنلاین خریداری میکنند، میگشت دنبالِ محبوبترین کوئری؛ و دقیقاً همان را میگذاشت اسم دامنهاش!
یعنی اگر مردم سرچ میکردند “Buy Laptop”، میرفت دامنه “buylaptop.com” را میخرید.
از آنجایی که گوگل سایه سئوی کلاه سیاه و یا هر ترفندی که بخواهد بجز سئو اصولی و تبلیغات مسیری را برود با تیر میزند، با عصبانیت گفت:
“این مسخره بازیا چیه؟ ما توی گوگل حرفمون اینه باید سئو کنین، وقت بزارین و هر کی واقعاً تلاش کرد، بیاد بالا. میای دقیقاً خودِ کیوورد رو میخری فکر میکنی زرنگی؟ من از تو زرنگترم!”
و اینطوری شد که با یک آپدیت به نام EMD Algorithm، انتقامش را گرفت و خیلی از سایتهایی که تا دو سه روز قبلش در رنک 1 عشق و حال میکردند را بُرد به صفحاتی که اگر قتل هم آنجا اتفاق بیفتد، کسی بویی نمیبَرَد!
یک نوع دیگر استفاده از کلمات کلیدی داریم که دقیقاً همان چیزی نیست که کاربران سرچ میکنند و فقط کلیدواژههای مرتبط با آن وجود دارد. مثلاً همین لپ تاپ، دیدید که “buylaptop.com” یک دامنه منطبق بر کوئری کاربران بود. حالا دامنهای مثل “digilaptop.com” یک دامنه منطبق برا کوئری خاصی نیست و فقط مرتبط با آن است.
آندرستند ؟
اگر هنوز متوجه نشدید، دوباره بخوانید؛ چون خیلی خیلی این موضوع اهمیت دارد!
2. انتخاب دامنه بر اساس نام تجاری
دومین کاری که میتوانید برای انتخاب دامنه مناسب سئو انجام دهید، کمک گرفتن از نام تجاری کسب و کارتان است. البته کمک که چه عرض کنم، یعنی دقیقاً خودش را بگذارید جایِ نام دامنه.
مثلاً الان aryansoleimani.com یک دامنه تجاری است. چرا؟ چون از نام دامنهای استفاده شده که یک برند (پرسونال برند) است و هیچ کلمه کلیدی بجز نام برند در آن پیدا نمیکنید. در واقع شما وقتی بخواهید از نام تجاری استفاده کنید، باید تمرکز خیلی زیادی هم روی برندینگ بگذارید.

یا مثلاً شرکت اَپل. همه ما میدانیم که شرکت اپل کارش سیب فروشی نیست و قرار نیست از سایتش سیب بخریم! اپل چطور در ذهن ما جا افتاده؟ آفرین، برندینگ. اپل از نام تجاری برای دامنه سایتش استفاده کرده. وگرنه میتوانست مثلاً بگذارد: “bestmobilephone.com” یا “crazymobile.com”.
هر چقدر که شما کاربران را بیشتر از برند خودتان آگاه کنید، افراد بیشتری وارد سایتتان میشوند و اعتبار و ارزشش را بالا میبرند. بنابراین اگر خیلی خوب بتوانید برندینگ را انجام بدهید، دامنه تجاری یک انتخاب فوق العاده برای شما خواهد بود.
ولی خُب برندینگ واقعاً نیاز به دانش دارد و چون کار یکی دو روز هم نیست، خیلی بد میشود که یکی دو سال زمان بگذارید و از آخر متوجه شوید چقدر از مسیر را اشتباه رفتهاید. اگر واقعاً دلتان به حال خودتان، پول عزیزتان، وقت ارزشمندتان و کسب و کار جیگرتان میسوزد، همین الان بروید و توی دوره جامع کسب و کار ثبت نام کنید تا تویِ مدت نسبتاً کوتاهی، خدایِ برندینگ شوید.
در این دوره به تمام مباحث کسب و کار که واقعاً به کارتان میآید، پرداخته شده. فقط حرف من نیست؛ حرفهای آناهیتا را گوش بدید و بعد بریم سراغِ ادامه ماجرا:
بالاخره از چه دامنهای استفاده کنیم؟
عجب سوالی خوبی. ببینید، شما سه راه دارید؛ یا باید از دامنه نام تجاری استفاده کنید یا دامنه کیوورد. ولی یک حالت سومی هم وجود دارد که اسمش را میگذارم ترکیبی.
همه این دامنهها خوب هستند. یعنی حتی نترسید که از دامنه منطبق بر کوئری دقیق یا همان EMD استفاده کنید. فقط شما زمانی باید نگران استفاده از EMDها باشید، که سایتتان حداقلها و استانداردهای گوگل را رعایت نکند.
اگر به UI، تولید محتوا یا هر چیزی که مربوط به سئو سایتتان میشود بی اهمیت باشید، گوگل هم نسبت به کسب و کارتان بی اهمیت خواهد بود و خیلی زود جریمهاش میکند. ولی اگر قرار است حرفهای روی سایت و سئو آن کار کنید، نگران دامنههایی که مطابق با یک کوئری خاص هستند، نباشید.
در مورد دامنههای تجاری هم، اگر واقعاً قصدتان جدی است، بروید برندینگ را یاد بگیرید و خیالتان راحت باشد. فقط فراموش نکنید که هیچکس چیزی مثل بامیلو را نمیشناخت تا زمانی که برندینگ انجام داد. باید آنقدری بین برند و مخاطب هدفتان ارتباط قوی برقرار کنید که وقتی اسم برندتان را شنید، خدمات، محصولات و ارزشهای کسب و کارتان به فکرش برسد.
دامنههای ترکیبی هم گزینه بدی نیستند؛ دوتا از دامنههای ترکیبی را ببینید:
دامنههای محلی (Local Domain)
یک نمونه از دامنههای ترکیبی، دامنههایی هستند که روی جغرافیا تمرکز دارند. معمولاً زمانی از این دامنه استفاده میشود که تمرکز روی یک شهر یا منطقه خاصی باشد و مخاطب هدفتان در همان شهر زندگی میکنند.
ولی یک بَدی که این نوع دامنهها دارند، این است که کار را برای زمانی که بخواهید بازار هدفتان را گسترش بدهید سخت میکنند. نه اینکه نشدنی باشد، ولی باید خیلی بیشتر روی برندسازی کار کنید؛ چون دامنه شما روی یک شهر مثل مشهد تمرکز داشت و حالا که هدفتان شهرهای بیشتری شده، باید تفکر اولیه مردم که فکر میکنند شما فقط در مشهد فعالیت میکنید، تغییر کند.
هم میتوانید از ترکیب (نام برند + محل جغرافیایی) استفاده کنید و هم از (کلمه کلیدی + محل جغرافیایی). نمونه خوبی از این نوع دامنه، مشهد کالا است .
دامنههای خدماتی (Service Domain)
دامنه خدماتی، دامنهای است که شما در آن رُک و پوست کنده میگویید که چه کار میکنید. مثلاً برای تعمیرات موبایل، دامنه “mobilekomak.com“ یک دامنه خدماتی است. همه ما وقتی دامنه این سایت را میبینیم، کاملاً متوجه میشویم که این سایت برای تعمیرات موبایل است.
خوبی انتخاب دامنههای خدماتی این است که مخاطب همان اول متوجه میشود که شما چه کاری انجام میدهید و نیازی نیست که درباره اینکه محصولات یا خدماتتان در چه زمینهای است، کاری انجام بدهید.
امّا همین موضوع، یک نکته منفی هم دارد؛ متوجهاش شدید؟
بگذارید خودم بگویم… همین موبایل کمک که دیدید، اگر روزی بخواهد خدمات تعمیرات لپ تاپ را هم اضافه کند، کارش مشکل میشود. چون هم باید دوباره روی ذهن مخاطب کار کند که خدمات تعمیرات لپ تاپ هم انجام میدهد و هم اینکه ممکن است تا وقتی بخواهد وارد این زمینه شود، رقابت از نظر سئو در این کلمه کلیدی و مشابه آن، خیلی سخت شده باشد.
در اینجا هم شما میتوانید از دو ساختار (نام تجاری + خدمات) و (کلمه کلیدی + خدمات) استفاده کنید.
چند نکته مهم در انتخاب دامنه مناسب سئو
تا الان مطمئنم خیلی اطلاعاتتان درباره دامنه سایت زیاد شده. چند تا نکته هست که اگر در نام دامنه دقت کنید، خیلی نتیجه بهتری میگیرید. پیشنهاد میکنم برای داشتن یک نام دامنه فوق العاده، بجز اطلاعاتی که تا اینجا بدست آوردید، این نکات مهم را هم فراموش نکنید:
- طول کاراکتر: سعی کنید نام دامنهای که انتخاب میکنید، طولانی نباشد؛ باور کنید دامنههایی که مثلاً 20 تا کاراکتر دارند، در ذهن کسی نمیمانند. بهتر است از 11 یا 12 کاراکتر بیشتر نشود.
- اعداد: کسب و کارهای موفق زیادی داریم که از اعداد در دامنه سایتشان استفاده کردهاند. ولی خیلی از کسب و کارها هم به این خاطر در ذهن مخاطب ثبت نشدند! اگر بخواهیم اصولی به قضیه نگاه کنیم، پیشنهاد میکنم تا جایی که میتوانید از اعداد استفاده نکنید. مثلاً بجای 4khaneh، بنظرم charkhaneh گزینه خیلی بهتری است.
- خط فاصله: فکر میکنم شما هم کمتر سایتی را دیده باشید که از خط فاصله در دامنهاش استفاده کرده باشد. خط فاصله گزینه چندان جالبی برای یک نام دامنه نیست و پیشنهاد میکنم اگر گزینه استاندارد دیگری دارید، از آن استفاده کنید.
- تلفظ: تلفظ کردن دامنه کسب و کارتان، خیلی مهم است. اینکه شما طوری نام دامنه را انتخاب کنید که هر کسی برای خودش یکجور تلفظش کند، ایدۀ خوبی نیست. در بحثِ بازاریابی و تبلیغات، این خوب تلفظ شدن خیلی کارتان را سادهتر میکند.
- تایپ: اینکه دامنه شما سریع و راحت تایپ بشود، خیلی اهمیت دارد. برای خیلی از ماها پیش آمده که برای تایپ یک دامنه به مشکل خوردیم. املای نام دامنه شما باید طوری باشد که اگر کسی با حروف انگلیسی آشنایی زیادی نداشته باشد هم بتواند دامنهتان را سرچ کند.
چه پسوندی برای دامنه سایت مناسب است؟
خُب، تا اینجا شما هر چیزی که برای انتخاب نام دامنه نیاز داشتید را یاد گرفتید. حالا باید برویم سراغ بخش دوم، یعنی انتخاب پسوند یا اکستنشن مناسب.
به این پسوند یا اکستنشن، اصطلاحاً میگویند دامنه سطح بالا. دامنه سطح بالا، آخرین قسمت از دامنه پس از نام اصلی دامنه میآید. مثلاً com. یک دامنه سطح بالا یا TLD (Top-Level Domain) است.
حالا همین TLDها، خودشان چند دسته میشوند که خیلی کمکتان میکند تا سریعتر به یک انتخاب عالی برسید. وقتی با این دستهبندیها آشنا باشید، خیلی راحت اکثر دامنههای سطح بالا را خودتان حذف میکنید.
دستهبندی پسوندها برای انتخاب دامنه
- CCTLD (Country-Code TLD): این دسته از پسوندها، دامنههای سطح بالایی هستند که برای سایتهای یک کشور یا دولت مستقل در نظر گرفته شدهاند. تمام پسوندهای این دسته، دو حرفی هستند. نمونههایش را هم که همه میشناسید: ir (ایران)، us (امریکا)، fr (فرانسه) و بقیه کشورها.
- GTLD (Generic TLD): دسته دوم، دامنههای عمومی یا generic هستند. این دامنهها برای یک کشور خاص نیستند و هر کسی در هر جای دنیا میتواند از آنها استفاده کند. البته نه اینکه مثلاً یک نفر در فرانسه نتواند us. ثبت کند؛ ولی خُب کسی چنین کاری نمیکند. معمولاً کسب و کارهای عمومی، از پسوندهای عمومی استفاده میکنند.
- SGTLD یا STLD (Sponsored TLD): دامنههای سطح بالای Sponsored، زیرمجموعه دامنههای عمومی هستند. این دسته از دامنهها، توسط یکسری شرکتها یا مراکز جهانی ارائه میشوند که مدیریت کامل آنها را هم برعهده دارند. مثل: app – edu – gov – org.
- USGTLD یا USTLD (Un-sponsored TLD): هر دامنه سطح بالای دیگری بجز دامنههای حمایت شده یا Sponsored، دامنه عمومی از این نوع است. مثلاً com. را که همه میشناسید، جزو دامنههای عمومی است که هر شرکت، مرکز و سازمانی میتواند از آن استفاده کند.
بهترین پسوندها
پیشنهاد میکنم شمایی که به فکر راهاندازی کسب و کار هستید، کلاً تمرکزتان را بگذارید روی CCTLD و USTLD. یعنی یا از ir. و یا از دامنههای عمومی مثل com. استفاده کنید. اگر واقعاً هیچ راهی نداشت، بروید سراغِ پسوندهایی مثل biz،,.agency. و اینجور چیزها. هیچ پسوندی بهتر از com. و بعد از آن ir. نیست.
دقت کنید که اهداف بلند مدت رو فراموش نکنید. مثلاً پسوند ir.، ممکن است یکسری محدودیتها برای تبلیغات گوگل یا چیزهایی مشابه این داشته باشد. com. هم تا همین چند وقت پیش اجازه تبلیغات در صدا و سیما را نداشت امّا در حال حاضر (اردیبهشت 1401) فعلاً مشکلی نیست.
وقتی میخواین یک دامنه بخرین، اگر دیدین com. یا ir. آن موجود نیس، زود با یک پسوند دیگه نخریدش. خوب سرچ کنین ببینین کسب و کاری با چنین نام دامنهای و صرفاً با یک پسوند متفاوت، برندسازی نکرده باشه!

خلاصه اینکه . . .
انتخاب و خرید دامنه، مسئله خیلی مهمی است. اگر روی آن وقت بگذارید و یک دامنه عالی انتخاب کنید، بدون هیچ نگرانی میتوانید به کارهای دیگرتان برسید. امّا اگر دامنه یا حتی پسوندی که انتخاب میکنید یکسری استانداردهایی که در این مقاله توضیح دادم را نداشته باشند، با مشکلات زیادی مواجه میشوید.
فکر میکنم پاسخ اکثر سوالاتی که در ذهنتان داشتید را اینجا پیدا کردید. با این حال، خوشحال میشوم که اگر هنوز سوالی برایتان باقی مانده، در بخش دیدگاهها بنویسید و یک قدم دیگر به انتخاب دامنه مناسب برای سئو، نزدیکتر شوید.